Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Duelis: Olimpiskie tūristi - realitāte vai mīts?

Jānis Matulis
Jānis Matulis

Duelis: Olimpiskie tūristi - realitāte vai mīts?
Jānis Matulis un Ēriks Strauss.
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze

Visos vadošajos ziemas sporta veidos sezona jau sākusies, bet pēc divarpus mēnešiem arī četrgades svarīgākās sacensības. Latvija uz olimpiskajām spēlēm brauc ar plašu komandu, un skaidrs, ka pietiekami daudziem mači nebūs ilgi. Vai uz Vankūveru patiešām jāved visi, kam dota šāda iespēja?

Ēriks Strauss

Nedomāju, ka uz olimpiskajām spēlēm ir jāved visi, kuri ir izpildījuši starptautisko sporta veidu federāciju apstiprinātos normatīvus. Ar atsevišķiem izņēmumiem, tieši pašus zemākos kritērijus visbiežāk izpilda mūsu sportisti - vai tie ziemnieki, vai vasarnieki. Kāpēc nav jāved? Esmu bijis jau piecās olimpiskajās spēlēs un nav nekāda patīkamā sajūta, kad dodies uz vienalga kādiem mačiem ar 99% pārliecību, ka latviešu uzvārdi finiša protokolos būs jāmeklē starp pēdējiem, vai labākajā gadījumā - starp priekšpēdējiem. Ja tas atkārtojas vienu olimpiādi pēc otras, tad zūd jebkāds azarts sekot līdzi, kā savējie ar tik pat pieticīgiem citu valstu sportistiem cīnās par trešā, ceturtā vai pat devītā desmita vietām. Tautu vispirms interesē uzvarētāji, jeb Latvijas versijā - pietiktu arī ar cīņu par augstām vietām. Par medaļām - pats par sevi saprotams, taču arī sišanās par sešinieku, desmitnieku dod cerību, ka nedaudz vairāk paveicoties, varēja būt arī augstāka vieta, vai, šoreiz nepaveicās, bet pēc četriem gadiem kaut kas noteikti būs. Manuprāt, uz olimpiskajām spēlēm ir jābrauc tikai tiem, kuri cīnās par augstām vietām, nevis tās kolekcionē. Nākamgad uz Vankūveru esot sataisījušies aptuveni 60 sportisti, starp kuriem konkurētspējīgi ir pavisam nedaudzi (sporta spēles, jeb hokejs ir ārpus konkurences). Bobslejisti, skeletonisti, varbūt kāds no kamaniņniekiem, varbūt Haralds Silovs, varbūt Ilmārs Bricis, bet uz Kanādu taču ir saposušies arī slēpotāji, kalnu slēpotāji, snovbordisti, pilna kamaniņu komanda...

Jānis Matulis

Es savam kolēģim Ērikam nepiekrītu principā. Uz olimpiskajām spēlēm jābrauc visiem, kas paši izpildījuši olimpiskās kvalifikācijas normas. Jo ne jau nu žurnālists vai federācijas funkcionārs būs tas, kurš drīkst liegt kādam atlētam piedalīties tur, kur viņš cienīgs būt. Savs labums no lielas delegācijas ir arī Latvijas olimpiskās komitejas bonzām un viņiem pietuvinātājiem: uz katriem četriem atlētiem taču drīkst būt viens treneris, mehāniķis, masieris vai pusvadītājs. Tā Atlantā pirms 13 gadiem, kur Latvijai bija itin plaša vieglatlētu brigāde, šo mazo delegāciju vadīja Kārlis Greiškalns, tobrīd Valmieras mērs. Un nevajag būt liekuļiem - šādi liekie vai vajadzīgie cilvēki ir, bija un būs vienmēr. Pērn Pekinā mūsu labāko tenisistu Ernestu Gulbi kā treneris psihologs konsultēja viņa tēvs Ainārs.

Taču visus šos olimpiāžu braucējus tūristus (Strausa terminoloģijā) nedrīkst uzskatīt par valsts naudas šķērdētājiem. Valsts vai precīzāk LOK sponsori viņus tikai apģērbj, bet turp un atpakaļ atlēti tiek vesti par SOK naudu, tāpat arī mitināšanās olimpiskajā ciematā un ēdināšana ir par SOK vai viņu sponsoru naudu.

Vai skaitliski liela delegācija ir gods valstij? Jā un nē. Jo pasaulē reti kuru interesē citu problēmas, bet pantiņš par Latvijas vārda nešanu pasaulē ir pilnīgs blefs. Un cik ilgi gan mēs dzīvosim ar filozofiju, lai labi izskatītos kaimiņa acīs? Ja man garšo rums, tad man ir vienalga, vai kaimiņš dzer vodku un uzkož voblu. Tāpat man ir vienalga, vai motokross blakusvāģu ekipāžām ir attīstīts un populārs 203 pasaules valstīs, vai tikai Cēsu rajonā. Ja latviešiem šis sporta veids patīk, man ir vienalga, vai ar to nodarbojas arī Brazīlijā, Zairā un Ķīnā. Un beigsim sevi mānīt, ka Latviju Ķīnā zina tāpēc, ka mums ir olimpiskais čempions vingrošanā. Ķīniešiem mūsu Vihrovs ir pilnīgi ''pie kājas''. Tāpat kā mums viņu Liņ Mao vai Mao Liņs.

Skaidrs, ka arī Vankūverā, tāpat kā citās olimpiskajās spēlēs, būs ļoti raiba sportistu delegācija. Profesionāļi, amatieri un fizkultūrieši. Tikai mums žurnālistiem ir jāprot atšķirt vienus no otriem, un ir skumji, ja amatieris stāsta, ka makaroni ēdnīcā bijuši nekvalitatīvi, traucējot viņam sasniegt labāko rezultātu, bet fizkultūriete nevar pavilkt kājas, jo pirms olimpiskā starta tā pailgāk pabijusi olimpiskā ciemata diskotēkā.

Lietotāju viedoklis

  • 56

  • 317


1 2 60 komentāri
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

 +26 [+] [-]

, 2009-12-01 15:08, pirms 15 gadiem
Kāpēc, lai nebrauktu tie kas šo ceļazīmi godam nopelnījuši ar savu darbu (pie tam dažiem taču šis ir tikai hobijs) daži no viņiem apzinās, ka nevinnēs nekādu medaļu vai netiks 1 desmitniekā, bet tas nemaz nav viņu mērķis, savu mazo mērķi jau viņa sasniedza - Tikt uz olimpiādi un pārstāvēt savu Latviju - Kas tur slikts?

  +1 [+] [-]

, 2009-12-01 15:19, pirms 15 gadiem
Man jau liekas ka šitājā SA+ būs tik daudz bullshita sarakstīts,ka ārprāts...

 +10 [+] [-]

, 2009-12-01 15:25, pirms 15 gadiem
Matulim plusiņš!

  +9 [+] [-]

, 2009-12-01 15:27, pirms 15 gadiem
Tad jau varam pirms katra turnīra, pirms katras sezonas uzmest aci komandu iepriekšējiem sasniegumiem, spēlētāju pieteikumiem un vienkārši uzreiz pateikt: "Veči šogad nav vērts, tāpat trijniekā netiksiet". Tā ka "Piekrītu Matulim" būtu jāuzvar šajā divcīņā.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -2 [+] [-]

, 2009-12-01 15:37, pirms 15 gadiem
Daljeeji piekriitu Strausam: visaadus distanchu un kalnu slepotaajus uz OS tieshaam nav ko vest, tikai izblameejas pasaules priekshaa. Latvijas labaakais distancnieks olimpiaadee veiksmes gadiijumaa buutu 80.-90. vietaa. Neko suudu nevareetu teikt, ja taa patiesi buutu 80.-90. vieta pasaulee (galu galaa Ernests Gulbis shobriid pasaulee koteejas apmeeram shajaa liimenii). Diemzheel realitaatee shis pats sleepotaajs to pashu 80.-90. vietu ienjemtu arii, piemeeram, startejot Somijas chempionaataa. Koroche nav ko baazties pie lieliem onkuljiem.
No otras puses - neuzskatu, ka kamaninju brauceeji vai pat biatlonisti buutu ierindojami shajaa pashaa kategorijaa.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2009-12-01 15:58, pirms 15 gadiem
FinnHarp ar ko atšķirās 35 vieta no 80, ja attiecīgajā disciplīnā piedalās teiksim 120 dalībnieki? Skatoties nākotnē, šodien distancē mūsējais ir 80-90., pēc 4 gadiem nāk jaunie talanti, kas sekojuši līdz olimpiādei, un izcīna tajā pašā veidā medaļu. Vai tad Latvija ir baigā Maratona vai barjerskriešanas zeme? Tajā pat laikā sasniegumi ir.

 +10 [+] [-]

, 2009-12-01 15:58, pirms 15 gadiem
Es piekrītu Matuļa viedoklim!!
Tas, ka daži min, ka jāuzstāda augstāki normatīvi - a ko tas mainīs?Piemēram, tagad slēpošanā piedalās 100 sportisti, bet ja būs augstāki normatīvi - piedalīsies tikai kādi 70 sportisti un ko tas mainīs ??? kāds vienmēr paliks pēdējais.Un ja mūsējais būs izpildījis augstākus normatīvus - aizbrauks un atkal visi teiks, ka paliek pēdējais.
Tas pats būtu, ja pielaistu startam tikai 10 sportistus un mūsējais paliktu 9tais - joprojām visi teiktu- tas jau tūrists, tūrists - palika pēdējais nav jēgas sūtīt.
Tad jau varbūt vispāŗ var nerīkot olipiādi - sadalīt medaļas jau uzreiz pēc kaut kādiem normatīviem???
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2009-12-01 16:04, pirms 15 gadiem
Es atbalstu matuļa viedokli!

Visi kas ir izpildījuši normatīvus tiem ir jābrauc. Katram ir savi mērķi. un visi jau cenšas būt arvien labāki, bet ne visiem ir lemts uzvarēt, bet tikai vienam.
A ja nu pēkšņi visas valstis vedīs tikai savus labākos un mazliet vājākus neatbalstīs?! kas tad! tad būs 10 dalībnieki katrā sportaveidā un tad jau ari 9 un 10 vieta būs pēdējie un tiem nav jēgas braukt, būs taču slikti nostartējuši, palikuši pēdējie!
Un tos kurus nepaņēma līdz vispār vairs netrenēsies, un kāda tad jēga sportam? visi jau pirmie nepiedzimst, un tie daži kas varētu būt pirmie tikai ar laiku var kļūt par tādiem... bet ne visi protams
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2009-12-01 16:08, pirms 15 gadiem
Uz OS ir jābrauc visiem, kas ir izpildījuši normatīvus. Jā piemēram Ēriks Strauss būtu 60 labākais sporta žurnālists pasaulē viņš to uzskatītu par neveiksmi? Mums Latviešiem ir tā proiblēma, ka mēs gribam būt topā visur, un visos iespējamajos sporta veidos, tādēļ, es uzskatu, ka uz Olimpiādi ir jābrauc visiem, kas ir izpildījuši normatīvus, bet akcents tomēr ir jāliek uz tiem sportistiem, kas ir Olimpiskajā vienībā A sastāvā, viņiem tiek nodrošināti maksimāli labi apstākļi un no viņiem tad ir jāprasa arī rezultāts. Bet pie mums ir pierasts tā, ka visus mēs pavadām ar ziediem, ovācijām, bet sagaidām ar mēslu dakšām un ar nažiem mugurā...

     [+] [-]

, 2009-12-01 16:10, pirms 15 gadiem
Ivar, Paldie Dievam, ka tu neesi Valdībā, citādi sports Latvijā vispār iznīktu. Tieši pateicoties tādiem kā tu, finansējums sportam Latvijā = 0

  -1 [+] [-]

, 2009-12-01 16:11, pirms 15 gadiem
Es soreiz ar tiem, kas pievienojas Strausa viedoklim. Nav jau slikti kádu jaunu talantu aizsútít, lai aposta olimpisko gaisu, bet visi sitie ikgadéjie beigu gala slépotáji (protams ne tikai slépotáji, bet ja godígi tad man ar slépotájiem visvairák túristu statuss saistás)... ne pasiem motivácija vairák pacensties, jo uz olimpiádi jau tápat tiek, ne skatítájiem interesanti, ne arí káds dizais gods valstij, ka aizbrauc vesels bars , bet pieklájígi rezultáti reti kuram.

  +1 [+] [-]

, 2009-12-01 16:17, pirms 15 gadiem
Piekrītu Ivara viedoklim Augstāku normatīvu uzstādīšana tiešām dotu lielāku stimulu censties, tādējādi sagatavojot labāku ''materiālu'' olimpiādei. Tiktu mazināta iespēja, ka kāds visu pakārto tikai lai sasniegtu attiecīgu normatīvu un pēc tam ''laiž luni''. Protams OS ir neatsverama pieredze arī ''tūristiem'', bet jautājums, vai viņi to liek/liks lietā, lai turpinātu progresēt, nevis tikai reizi 4 gados par SOK naudu apskatīties jaunas valstis un ķeksīša ievilkšanai nostartēt savā disciplīnā

  +1 [+] [-]

, 2009-12-01 16:24, pirms 15 gadiem
Pašas OS jau tās pašos pirmssākumos, kad to ieviesa Pjērs de Kubertēns bija tādas, ka tajās piedalās amatiera un galvenais princips ir piedalīties, taču tas, ka patreiz viņas ir komercializējušās līdz pēdējam ir cits jautājums. Ja tāds cilvēks kā Ivars, kas ir tik aprobežots un infantīls savā domāšanā uzskata, ka uz OS ir jāsūta 5cilvēki tad man vnk trūkst vārdu....

 +10 [+] [-]

, 2009-12-01 16:30, pirms 15 gadiem
Olimpiskos normatīvus nosaka nevis paši braucēji, bet starptautiskās federācijas. Līdz ar to viņi uzskata ka konkrēta rezultāta uzrādītāji ir pietiekoši konkurētspējīgi.
Tātad, sportists, kurš trenējas un uzrāda vajadzīgo rezultātu pēc (ja tā saka) starptautiskajiem noteikumiem ir pietiekoši laba līmeņa, lai startētu sacensībās.

Latvijā visiem (līdzjutējiem) vajag vai nu medaļas, citādāk, lai labāk nepiedalās. Labi dzīvojam, ziniet.
Angliski runājošajās valstīs (un netikai) šādus "līdzjutējus" sauc vienkārši - "glory hunter". Tb fano tikai par labākajiem.

Kā tikt par to labāko, ja kāds trenējas sasniedz Olimpisko līmeni (izpilda normatīvu), bet viņam pasaka, ka šams ir tūrists un uz Olimpiādi nebrauks, tāpāt kā nebrauks uz Pasaules čempionātiem, lai valsti neblamēt.
Ziniet, spēlējot bumbu tikai savā pagalmā, līdz NBA netiks neviens.

Labi, pašlaik būs slikti rezultāti, kulšanās pa pēdējām vietām, taču tie paši šodienas sportisti nākotnē var kļūt par treneriem un ja ne pēc 10, tad pēc 20 gadiem izaudzināt kādu arī "pirmā desmitnieka kandidātu". Tb kopējai sporta veida sistēmai tā ir neatsverama pieredze.

Un visbeidzot, Olimpiskās spēles ir praktiski vienīgais sporta notikums, kurā kopā spēlē gan profesionāļi, gan amatieri, +/- saglabājot godīgas cīņas pamatprincipus.
Nevajag Olimpiādi galīgi pārvērst par kārtējo naudasmaisu "gonku" pēc medaļām, tam ir domāti visādi PČ, EČ un Pro sporta līgas.

  +1 [+] [-]

, 2009-12-01 16:30, pirms 15 gadiem
Ja pašiem būtu kaut mazākā iespēja braukt uz Olimpiskajām spēlēm tad noteiktu to arī darītu. bet Jums tādu nav!

  +7 [+] [-]

, 2009-12-01 16:41, pirms 15 gadiem
Es kā līdzjutējs pilnīgi noteikti latvju slēpotājiem un kalnu plēves šļūcējiem lielu uzmanību nepievērsīšu. Bet ja cilvēks ir dien dienā strādājis attīstot sevi tādā līmenī, lai izpildītu olimpisko normatīvu, nevienam nedrīkst būt tiesības neļaut cilvēkam piedalīties, iespējams, svarīgākajā viņa dzīves notikumā.

     [+] [-]

, 2009-12-01 17:04, pirms 15 gadiem
Piekrītu Matulim.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2009-12-01 17:22, pirms 15 gadiem
JM-> izlasi, ko saka Strauss. nav jāved visi.., respk. tos, kas cinas par augstam vietam, atbalsta, bet parejos- ne. Nekur vispar nav runa par kaut kadu SSSR laiku tipa aizliegumu vispar braukt uz spelem ja necinies par zeltu jautajums- ko atbalsta valsts

     [+] [-]

, 2009-12-01 17:28, pirms 15 gadiem
IIZ70
Pjers Kubirteins kapa otradi apgriezas-jau no ta vien,ka komercializacijas del olimpiskas speles kluva par profinu forumu.Taka tiesi ri ajciena tadi sportisti kuri cinas apr ieklusanu olimpiskajas speles.Nu logiski,ka kvantitate-jo olimpiskajas speles tikt eisam piedalas gan profini,gan amatieri un tas ir pats svarigakais cinities par uzvaru!Un to dara visi kas dodas uz starta un dara ko var savu speju robezas un dazreiz pat pari savam robezam.
Un grib celt normativus,jo piki vairak vajag nopelnit,jo ta jau sis speles nenormali komercializejusas un visa si pasaule ari.Un atcerietis-olimpsiakajs speles videjais limenis ir zemaks neka apsaules cempionatos gandriz visos sporta veidos,bet gandriz visos sporta veidos tiesi olimpiskajai medalai ir vislielaka vertiba,jo tas ir kaut kas ipass.Un zel,ka ir tadi cilveki kuri runa apr turistiem,jo sanak ta-amatieru sacensibas partaisa par profinu sacensibam un vel parmet kaut ko amatieriem ka sie pa beigam kulas.
Tatad visi kuri nopelnijusi tiesibas startet tie lai starte,jo ja jsu gribas redzet visus labakos atletus-tad jataisa Labako atletu cempionats,jo galu gala nov einas valsts ir kvotu limits un,piemeram,sleposana tas nozimetu kadu 20norvegu daliba aptuveni tik pat zviedru,vaciesu un vel dazu anciju aprstavju.Bobsleja tas nozimetu kadas 5vaciesu ekipazas,kadas 4sveiciesu un tml.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2009-12-01 17:33, pirms 15 gadiem
henrymighty rakstīja: FinnHarp ar ko atšķirās 35 vieta no 80, ja attiecīgajā disciplīnā piedalās teiksim 120 dalībnieki? Skatoties nākotnē, šodien distancē mūsējais ir 80-90., pēc 4 gadiem nāk jaunie talanti, kas sekojuši līdz olimpiādei, un izcīna tajā pašā veidā medaļu. Vai tad Latvija ir baigā Maratona vai barjerskriešanas zeme? Tajā pat laikā sasniegumi ir.
35. vieta no 80. atshkjiras ar to , ka 35. vietu muuseejie distanchu sleeposhanaa nekad nedabuus, bet 80.-o sasniedz tikai taapeec, ka 81. -ajaa ir sleepotaajs no Kenijas vai Kostarikas. Savukaart kamaninjaas Latvijai vienmeer ir bijis un buus potenciaals, taapat arii biatlonaa (lai arii shobriid rezultaatu nav). Un vispaar tik mazai valstij kaa Latvija jau sen vajadzeetu saakt prioritizeet sporta veidus.
Ja esoshos resursus sadaliitu 8- 10 sporta veidiem taa vietaa lai izkliedetu peec principa "lai visiem ir labi", tad shajos 8-10 veidos buutu arii stabili un likumsakariigi (nevis gadiijuma rakstura) panaakumi.

  +4 [+] [-]

, 2009-12-01 17:34, pirms 15 gadiem
IIZ 70 rakstīja: Juri, šeit neiet runa par "glory hunter", bet gan par elementāriem sportiskiem principiem. Nevar bāzt veinā maisā tos, kas visu četrgadi starp OD ir lējuši sviedrus, uzrādot nepārtrauktu progresu ar tiem, kas ar lielām pūlēm sasniedz zemāko B normatīvu.
Nekad nenolikšu tos sportistus, kas OS cīnās kā līdzīgs ar līdzīgu ar atzītiem sporta līderiem dažādās disciplīnās pat ja zaudēs par kādām sekundēm vai centimetriem, bet nekad no manis nesagaidīs cieņas apliecinājumu tie, kas kaut kā ar pūlēt ir tikuši uz šīm OS un tur no visiem atpaliek par apli stadionā, vai par vairākām minūtēm trasē. Šādi sportisti nedara godu ne savai valstij, ne arī pašam sportistam.
P.S. Un ja kas, tad arvien biežāk pasaules sporta aprindās izskan viedoklis, ka vajag celt šos OS normatīvus, jo OS pieaug kvantitāte, bet ne kvalitāte.
Glorīhanterisms te izpaužas citā veidā - nesūtot uz OS "tūristus" (kā te tiek teikts), tiek panākts efekts, ka, redz, kādi mēs vareni... praktiski visi kas brauca arī cīnās par augstām vietām.

Jebkurš cilvēks B normatīvu nevarētu izpildīt. Lai to izdarītu, vajag pietiekoši labā līmenī trenēties.
Tas ir sistemātisks un smags darbs vairāku gadu garumā. Un kā tādā gadījumā var pateikt - ņifiga, nebrauksi?

Ne visi var būt par elites sportistiem... . Bet vai tāpēc viņiem ir jāliedz tas, ko viņi paši ir NOPELNĪJUŠI? Tad, varbūt, to pašu LM (hokeja) jātaisa ciet un vai jāļauj, lai viņi spēlē tikai Latvijā, jo tāpat, pasaules mērogā, komanda neko diži spoža nav?

Kā jau teicu Olimpiāde vēl ir viens no retajiem pasākumiem, kurā visi sportisti, gan profi, gan amatieri cīnās par saviem mērķiem kopā... praktiski VIENĪGAIS pasākums kur tas notiek tādos apmēros. Un tieši tur arī ir Olimpiādes "fiška".

Par rezultātiem cīnās reģionālajos un pasaules čempionātos. Ne velti Olimpiskie rekordi ir atsevišķi no pasaules rekordiem. Šeit ir sporta SVĒTKI, kas apvieno visus sportistu (pēc idejas, ne fiziski).

Tūristi ir nevis sportisti, kas CĪNĀS par nokļūšanu un startēšanu Olimpiādē, bet gan tie par ko Jānis Matulis teica: "liekie cilvēki", es teiktu - "šoferu dēli".

  +1 [+] [-]

, 2009-12-01 17:41, pirms 15 gadiem
Vienīgie olimpiskie tūristi ir šie divi briļļuki, pārējie brauc cīnīties par pēc iespējas augstākām vietām sporta disciplīnās kuras viņi pārstāv!

  +2 [+] [-]

, 2009-12-01 17:42, pirms 15 gadiem
Varbūt vispār, lai olimpiādē katrā disciplīnā piedalās tikai 3 labākie sportisti??? visiem būs medeļas, visi būs apmierināti, jo mums tak 4,6,12 vai 20 vieta neko nenozīmē

     [+] [-]

, 2009-12-01 17:43, pirms 15 gadiem
Pieļauju domu, ka ĒS pašam turpmāk vajadzētu atturēties no sporta forumu apmeklējuma...
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
1 2 60 komentāri