Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:229, Did:0, useCase: 3

Latvijas izlase ceļā uz Pasaules čempionātu spēka cīņā Jakutijā

Baiba Norberte
Baiba Norberte

Latvijas izlase ceļā uz Pasaules čempionātu spēka cīņā Jakutijā
Attēlā no kreisās: Andrejs Šilo, Andris Semjonovs, Nauris Agrums un Artūrs Kravalis.

Latvijas izlase četru vīru sastāvā patlaban ir ceļā uz Sibīrijas ziemeļaustrumiem, Jakutiju jeb Sahas Republiku, kur no 29. līdz 30. novembrim norisināsies Pasaules čempionāts spēka cīņā. Latviju šajā čempionātā pārstāvēs Nauris Agrums, Andris Semjonovs, Andrejs Šilo un Artūrs Kravalis.

Valmierieši Nauris Agrums un Andris Semjonovs sacensībām cītīgi gatavojās Valmieras smagatlētikas sporta klubā „Spēka Pasaule”, kur reizēm pat pavadīja vairākas stundas, trenējot precīzu spēka cīņas tehnisko izpildījumu un adaptējoties Jakutijas laika zonai. Nauris Agrums ir vairākkārtējs Latvijas čempions spēka cīņā. Sportists kopš 2011.gada piedalās biedrības „Spēka Pasaule” organizētajās spēka cīņas sacensībās, kur ik reizi ir ieguvis 1.vietu. Kopā deviņas uzvaras Latvijas mēroga sacensībās. Pirms diviem gadiem Nauris Agrums piedalījās Pasaules čempionātā spēka cīņā, kas norisinājās Maskavā. Vairāk nekā 20 vīru konkurencē Nauris Agrums izcīnīja 12.vietu. Kopš pirmajām starptautiskajām sacensībām spēka cīņā, krasi mainīju savus treniņus un pavisam nopietni pievērsos spēka cīņai, atklāj Nauris Agrums. Sportists šajā čempionātā sacentīsies ar spēcīgākajiem sportistiem svara kategorijā 125+ kg.

Naura Agruma treniņa biedram Andrim Semjonovam šīs būs pirmās pasaules mēroga sacensības spēka cīņā. Sportists šajā sporta veidā trenējas apmēram trīs gadus, ir piedalījies un godalgotas vietas izcīnījis vairākos Latvijas čempionātos spēka cīņā. Pēdējo reizi sacensībās piedalījās šajā vasarā „Kurland Bike Meet Cup” ietvaros Ventspilī, kur ieguva 2.vietu. Jakutijā Andris Semjonovs startēs svara kategorijā līdz 90 kg.

Andrejs Šilo no Balviem un Artūrs Kravalis no Gulbenes novada Līgo pagasta treniņus aizvada sporta klubā „Gulbenes K.S.P.”. Abi gados jaunie sportisti vairāk aizraujas ar spēka trīscīņu. Andrejam Šilo pieder pat vairāki Latvijas rekordi spēka trīscīņas disciplīnās. Savukārt spēka cīņas sporta veids ir puišos radījis interesi, tāpēc vairākkārt abi sportisti ir piedalījušies arī spēka cīņas sacensībās Latvijā. Andrejam Šilo Latvijas mērogā ir izcīnītas vairākas 2.vietas spēka cīņas sacensībās, un arī 1.vieta 2013.gada Gulbenes pilsētas čempionātā. Andrejs Šilo Pasaules čempionātā piedalīsies svara kategorijā līdz 60 kg.

Savukārt Artūrs Kravalis atklāj, ka pagājušajā gadā pirmo reizi izmēģināja spēkus šajā sporta veidā, tas iepatikās un ātri tika izprasta spēka cīņas tehnika. Sportists piebilst, ka vairākas reizes ir cīnījies ar augstākas svara kategorijas atlētiem, un ir izdevies uzrādīt labu pretestību un arī uzvarēt. Artūrs Kravalis ir piedalījies četros Latvijas čempionātos, kur ikvienā ir ieguvis 1.vietu savā svara kategorijā. Pasaules čempionātā sportists sacentīsies ar citu valstu pārstāvjiem svara kategorijā līdz 70 kg. Lai gan sportists jūt satraukumu pirms tik augsta līmeņa sacensībām, Artūru Kravali priecē pārējie komandas biedri, ar kuriem kopā tiks aizvadītas sacensību dienas Jakutijā.

Detalizētāka informācija par sacensību norisi pieejama: Международная федерация мас‑рестлинга

Spēka cīņa (angļu val. MasWrestling) tiek uzskatīta par Jakutijas nacionālo sporta veidu, kas tikai nesen ir kļuvis atpazīstams arī Latvijā. Cīņas pamatuzdevums ir, sēžot vienam pret otru, atbalstot pēdas pret vidū esošo dēli un satverot nelielu nūju, to pārvilkt savā pusē. Šī sacensība nebūt nav tik vienkārša kā var šķist. Tā ietver komplicētu izpildes tehniku, satverot nūju, atspiežot pēdas un uzklausot tiesnešu komandas. Biedrība „Spēka Pasaule” kopš 2011.gada Latvijā ir organizējusi vairākas sacensības spēka cīņā, atbilstoši Starptautiskās Spēka cīņas federācijas (International MasWrestling federation) noteikumiem.

Informāciju sagatavoja:
Baiba Norberte
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Biedrība Spēka Pasaule
Speka Pasaule, Latvijas Pauerliftinga Federācija
e-pasts: sab@sp.lv, mob.tālr.: +371 287 52 793

Papildu informācijai:
Mārtiņš Krūze
Projektu vadītājs
Biedrība Spēka Pasaule
Mob.tālr.: +371 27 859 586