Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:229, Did:0, useCase: 3

Krūze pietupjas ar 400 kg un izcīna ceturto vietu PČ

Juris Miņins
Juris Miņins

Krūze pietupjas ar 400 kg un izcīna ceturto vietu PČ
Mārtiņš Krūze
Foto: facebook.com/powerliftings

Latvijas spēka trīscīņas vadošais atlēts Mārtiņš Krūze šonakt ASV pilsētā Kilīnā noslēdza savu dalību Pasaules čempionātā klasiskajā pauerliftingā un ar rezultātu 965 kg izcīnīja ceturto vietu.

Mārtiņš Krūze ir viens no pasaules vadošajiem atlētiem bezekipējuma spēka trīscīņā supersmagajā svarā (virs 120 kg), tāpēc viņa startus Teksasas pilsētā Kilīnā varēja gaidīt jo īpaši. Vēl interesantāku visu situāciju padarīja tas, ka mūsu spēka atlētam izveidojās arī nopietna konkurence, viņu vidū bija gan pasaules rekordists Rejs Viljamss, gan bijušais rekordists Džeza Uepa un vēl virkne ar ļoti spēcīgiem atlētiem.

Sacensību programma, kā ierasts, sākās ar pietupieniem un tur Mārtiņš pirmajā piegājienā tika galā ar 375 kg, taču ar to, lai cīnītos par visaugstākajām vietā bija par maz un Mārtiņš arī to saprata, tāpēc otrajā piegājienā uz stieņa palūdza uzlikt 400 kg un arī šis svars tika pacelts. Trešo piegājienu mūsu atlēts izlaida, taču tālāk sekojošajā spiešanā guļus, no sākuma pievārējot 217,5 kg, tad – 227,5, bet vēlāk arī visus 230 kg, varēja gaidīt noslēdzošo disciplīnu – vilkmi.

Vilkmē Mārtiņš sāka ar 320 kg, ko arī pacēla, turpināja ar veiksmīgu 335kg pacelšanu un trešajā piegājienā gatavojās pacelt 357,5 kg, kas viņam būtu devuši 987,5 kg un trešo vietu kopvērtējumā, taču šis mēģinājums izrādījās neveiksmīgs.

Rezultātā Mārtiņš Krūze pacēla 965 kg un ierindojās ceturtajā vietā, taču tāpat viņa kontā ir divi jauni Eiropas rekordi – pietupienos un triju kustību summā.

Par čempionu kļuva mājnieks Rejs Viljamss, kurš tika galā ar 1043 kg (415+245+360), kas arī ir jauns pasaules rekords, bet Nauru salu pārstāvis Džeza Uepa uzstādīja jaunu pasaules rekordu pietupienos paceļot 426,5 kg. Ar viņa 260 kg spiešanā un 320 kg vilkmē tas kopā deva 1006,5 kg un otro vietu. Kanādietis Brendons Kellijs palika trešais ar 985 kg. Vēl ir jāpiemin alžīrieša Iljesa Bohalema parādītais rezultāts spiešanā guļus – 275 kg, kas ir jauns pasaules rekords.

Atgādināsim, ka šajā pasaules čempionātā piedalījās vēl divi Latvijas atlēti. Jauniešu konkurencē, svara kategorijā līdz 66 kg Edgars Jurkāns pacēla 517,5 kg un izcīnīja trešo vietu, bet Latvijas čempions Māris Juzups svara kategorijā līdz 120 kg ierindojās piektajā pozīcijā, bet viņa rezultāts bija 827,5 kg.

     [+] [-]

, 2016-06-27 09:22, pirms 8 gadiem
Krūze faktiski ir pirmais eiropietis, kurš IPF bezekipējuma sacensībās ir spējis pietupties ar 400 kg. MALACIS!

     [+] [-]

, 2016-06-27 09:51, pirms 8 gadiem
Traki svari. Visi letiņu labi nokapājuši.

     [+] [-]

, 2016-06-27 10:15, pirms 8 gadiem
400 kg ir 400 kg... pacelt RAW četrus simtus IPF... tas ir ļoti nopietni.

Eiropā Krūze uz šo brīdi ir labākais, taču nez vai viņam kādreiz izdosies pacīnīties ar pasaules labākajiem, jo tie kadri jau bez ekipējuma ceļ gandrīz tikpat cik ekipētie veči.

     [+] [-]

, 2016-06-27 10:36, pirms 8 gadiem
Juris Miņins rakstīja: 400 kg ir 400 kg... pacelt RAW četrus simtus IPF... tas ir ļoti nopietni.

Eiropā Krūze uz šo brīdi ir labākais, taču nez vai viņam kādreiz izdosies pacīnīties ar pasaules labākajiem, jo tie kadri jau bez ekipējuma ceļ gandrīz tikpat cik ekipētie veči.
Juri, varbūt varat man pastāstīt kā atšķiras celt svarus bez vai ar ekipējumu? Ko tas īsti dod?

     [+] [-]

, 2016-06-27 11:05, pirms 8 gadiem
susurkins rakstīja: Juri, varbūt varat man pastāstīt kā atšķiras celt svarus bez vai ar ekipējumu? Ko tas īsti dod?
Nu tā vienkāršoti sakot - tā ir mehāniska palīdzība pacelt vairāk. Cik vairāk - tas jau ir atkarīgs no katra individuāli, jo to pašu spiešanu guļus pildīt bez ekipējuma un ar ekipējumu ir PILNĪGI DAŽĀDAS lietas. Ļoti bieži sākotnēji mēģinājumi kko cilāt ekipējumā, beidzas ar traumām tieši nepareizās tehnikas dēļ.

Taču globāli runājot, tikai spiešanā guļus ekipējums dod viennozīmīgi labāku rezultātu visiem. Tupienos ir kadri, kas tāpat daudz ceļ bez nekāda ekipējuma (Uepa, Viljamss, kā piemēri), bet vilkmē tas vispār ir bezjēdzīgs, manuprāt.

     [+] [-]

, 2016-06-27 11:49, pirms 8 gadiem
susurkins rakstīja: Juri, varbūt varat man pastāstīt kā atšķiras celt svarus bez vai ar ekipējumu? Ko tas īsti dod?
Pats personīgi gan nekad neesmu neko darījis ar ekipējumu, taču, jebko darīt ar ekipējumu, tas ir itkā maksimāli visus muskuļus, saites un kustību kā tādu sakoncentrēt konkrēti tam vienam vingrinājumam - spiešanai vai pietupienam. Respektīvi - kad tev nav jādomā par plecu, muguru, celi utt, bet gan domā tikai un vienīgi par šo vienu vienīgo koncentrēto kustību un visu spēku, enerģiju velti tam.
Un jā, piekrītu Jurim, ka tā arī ir - ekipējums vislielāko "uzlabojumu" dod tiešu spiešanā(procentuāli). Kaut ko individuāli vairāk vai mazāk pietupienā, taču neko tas nedod "ķagā". Es gan nezinu, ko tieši mēs šajā gadījumā saucam par ekipējumu - vai josta skaitās ekipējums? Ļamkas laikam lietot nedrīkst... Bet to jau noteikti Juris labāk varēs nokomentēt.
P.S. un nianse - ar ekipējumu kustība jāveic precīzi un pareizi - neies cauri raustīšanās un visādi "slepenie triki". Tā šis pasākums var beigties diezgan bēdīgi...

     [+] [-]

, 2016-06-27 11:57, pirms 8 gadiem
Emilio rakstīja: Es gan nezinu, ko tieši mēs šajā gadījumā saucam par ekipējumu - vai josta skaitās ekipējums? Ļamkas laikam lietot nedrīkst... Bet to jau noteikti Juris labāk varēs nokomentēt.
Tas ir atkarīgs no federācijas un konkrēto sacensību noteikumiem, taču IPF josta pie ekipējuma neskaitās. Savukārt ļamkas, protams, skaitās (citur neskaitās un Edijs Hols savus vilkmes rekordus ar ļamkām velk).