Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:229, Did:0, useCase: 3

Pirmās studentu sacensības spēka trīscīņā ar daudziem rekordiem

Baiba Norberte
Baiba Norberte

Šoruden, 15. un 16.novembrī, Gulbenes Sporta centrā notika pirmais Latvijas studentu čempionāts spēka trīscīņā bez ekipējuma. Studenti šajā čempionātā pārstāvēja 11 Latvijas augstskolas un izmantoja iespēju labot Latvijas rekordus.

Tā kā Latvijas studentu čempionāts spēka trīscīņā bez ekipējuma bija valsts mēroga sacensības, tika reģistrēti jauni Latvijas studentu rekordi. Līdz šim čempionātam studentiem bija iespēja labot rekordus spēka trīscīņas disciplīnās tikai SELL studentu spēlēs. Savukārt, radot iespēju studentiem sacensties spēka trīscīņas disciplīnās ārpus SELL spēlēm, Gulbenē daudzi SELL spēlēs uzrādītie rekordi tika laboti. Latvijas rekordi pieejami Latvijas Pauerliftinga federācijas mājas lapā Latvijas Pauerliftinga Federācija

Rīgas Tehniskās universitātes studentam Ivaram Mauriņam šīs sacensības ir bijušas īpaši veiksmīgas, jo sportists uzrādīja jaunu rekordu klasiskajā spēka trīscīņā pietupienos ar svaru stieni (167,5 kg) un summā (477,5 kg) svara kategorijā līdz 66 kg. Klasiskā spēka trīscīņa nozīmē, ka sacensības ir noritējušas bez specializētā ekipējuma. Ja sportistam bez ekipējuma sacensībās ir izdevies pārspēt rekordu, kas fiksēts kādās ekipējuma sacensībās, tad šis rekords parādās gan bez ekipējuma, gan ekipējuma sacensību rekordos. Ivara Mauriņa rekordi gan pietupienos, gan summā ir fiksēti abu sacensību veidos. Arī Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmijas studenta Ivo Liepiņa uzrādītais rekords svaru stieņa vilkmē no zemes (221 kg) svara kategorijā līdz 66 kg ir fiksētas gan klasiskajā spēka trīscīņā, gan spēka trīscīņā ar ekipējumu.

Liepājas Universitātes absolventam Valdim Priedolam svara kategorijā līdz 74 kg šīs sacensības ir bijušas rekordiem bagātas, jo laboti rekordi bez ekipējuma svaru stieņa spiešanā guļus (130 kg), svaru stieņa vilkmē (228 kg) un summā (538 kg).

Mārtiņš Šarpņicks, kurš pārstāvēja Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmiju, svara kategorijā līdz 83 kg laboja rekordus bez ekipējuma pietupienos (213 kg) un summā (575,5 kg). Mārtiņa Šarpnicka studiju biedrs Marks Riekstiņš svara kategorijā līdz 93 kg rekordu vērtus rezultātus uzrādīja pietupienos (241 kg), vilkmē (265 kg) un summā (681 kg). Sportista uzrādītais rekords vilkmē tika fiksēts arī pie rekordiem ekipējuma sacensībās.

Latvijas studentu čempionātā spēka trīscīņā bez ekipējuma vairākus rekordus laboja arī studentes. Rīgas Juridiskās augstskolas studente Natālija Kopitova rekordus uzrādīja svara kategorijā līdz 52 kg pietupienos (80 kg) un vilkmē (100 kg). Sportistes sasniegtais rezultāts vilkmē tika fiksēts arī ekipējuma sacensību rekordos.

Juridiskās koledžas studente Solvita Putāne izcīnīja rekordu vilkmē (115 kg) svara
kategorijā līdz 57 kg gan klasiskajā spēka trīscīņā, gan spēka trīscīņā ar ekipējumu. Šajā
svara kategorijā jaunu rekordu summā (257,5 kg) uzrādīja Latvijas Lauksaimniecības
universitātes studente Zane Krūmiņa. Sportistes rekords tika fiksēts arī spēka trīscīņā ar ekipējumu.

Ar jauniem rekordiem bagāta ir sieviešu svara kategorija līdz 63 kg. Šajā svarā rekordus laboja Rīgas Stradiņa universitātes studente Natālija Kurušina un Elīna Ceriņa-Breivika no Rīgas Starptautiskās Ekonomikas un Biznesa Administrācijas augstskolas. Natālija Kurušina jaunu izaicinājumu citām studentēm radīja pietupienos (100 kg), vilkmē (135 kg) un summā (290 kg). Savukārt svaru stieņa spiešanā spēcīgāka bija Elīna Ceriņa – Breivika (60 kg). Sacensību dalībnieču sniegums ir mainījis arī rekordus spēka trīscīņā ar ekipējumu. Turklāt Elīnas Ceriņas-Breivikas rekords ir fiksēts arī pie augstākās izglītības mācību iestāžu rekordiem spiešanā guļus bez ekipējuma.

Pirmajā Latvijas studentu čempionātā spēka trīscīņā bez ekipējuma tika noteikti arī spēcīgākie studenti un studentes pēc Vilksa koeficienta, ņemot vērā atlēta personīgo svaru un pacelto svaru kg. Starp studentēm absolūti spēcīgākā bija Natālija Kurušina, otro vietu atstājot Zanei Krūmiņai, bet trešo – Elīnai Ceriņai Breivikai. Trīs absolūti labākie studenti bija Marks Riekstiņš, Valsts policijas koledžas students Aleksandrs Arhipovs un Mārtiņš Šarpnicks.

Sacensību rezultāti pieejami: Latvijas Pauerliftinga Federācija

Latvijas studentu čempionātā spēka trīscīņā bez ekipējuma tika pārstāvētas vienpadsmit augstākās izglītības mācību iestādes: Juridiskā koledža, Latvijas Lauksaimniecības universitāte, Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmija, Liepājas Universitāte, Rīgas Celtniecības koledža, Vidzemes Augstskola, Rīgas Juridiskā augstskola, Rīgas Stradiņa universitāte, Rīgas Tehniskā universitāte, Valsts policijas koledža un Rīgas Starptautiskā Ekonomikas un Biznesa Administrācijas augstskola. Lielais augstskolu dalības skaits apliecina, ka spēka trīscīņa Latvijā kļūst aizvien populārāka arī studentu vidū.

Sacensības organizēja Latvijas Augstskolu sporta savienība sadarbībā Latvijas Pauerliftinga federāciju, biedrību „Spēka Pasaule” un sporta klubu „Gulbenes K.S.P.”. Sacensības atbalstīja Gulbenes novada dome, Gulbenes Sporta centrs un veikals.sp.lv/. Pasākumu līdzfinansēja Latvijas Republikas Izglītības un zinātnes ministrija.

Informāciju sagatavoja:
Baiba Norberte
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Latvijas Pauerliftinga federācija
Biedrība Spēka Pasaule
Speka Pasaule, Latvijas Pauerliftinga Federācija
e-pasts: sab@sp.lv, mob.tālr.: +371 287 52 793

Papildu informācijai:
Andrejs Rožlapa
Sacensību direktors
Latvijas Pauerliftinga federācija
Valdes loceklis
Informācijas un Statistikas komitejas vadītājs
Biedrība Spēka Pasaule
e-pasts: andrejs@sp.lv, mob.tālr.: +371 26536

     [+] [-]

, 2014-11-21 10:32, pirms 10 gadiem
Vienīgi tie rekordi, kas pieejami Latvijas Pauerliftinga Federācija mājas lapā, 4 gadus veci...
Un kāpēc ir ziņa par studentu mačiem un nav par turpat notikušo Latvijas čempionātu?

  +1 [+] [-]

, 2014-11-21 10:57, pirms 10 gadiem
Tante rakstīja: Vienīgi tie rekordi, kas pieejami Latvijas Pauerliftinga Federācija mājas lapā, 4 gadus veci...
Un kāpēc ir ziņa par studentu mačiem un nav par turpat notikušo Latvijas čempionātu?
Labrīt!
Rekordi ir pieejami tajā pašā linkā (http://www.powerliftings.lv/?pg=14), tik atrodami zem zilā uzraksta "Latvijas IPF rekordi".

Drīzumā tiks ievietota ziņa arī par pašu Latvijas čempionātu. Rekordu šajā čempionātā ir bijuši ap 100, tāpēc ir radusies ziņas aizkavēšanās.

Cerot uz sapratni,
Latvijas Pauerliftinga federācija

     [+] [-]

, 2014-11-21 11:16, pirms 10 gadiem
Baiba Norberte rakstīja: Labrīt!
Rekordi ir pieejami tajā pašā linkā (http://www.powerliftings.lv/?pg=14), tik atrodami zem zilā uzraksta "Latvijas IPF rekordi".

Drīzumā tiks ievietota ziņa arī par pašu Latvijas čempionātu. Rekordu šajā čempionātā ir bijuši ap 100, tāpēc ir radusies ziņas aizkavēšanās.

Cerot uz sapratni,
Latvijas Pauerliftinga federācija
Paldies!

     [+] [-]

, 2014-11-21 11:30, pirms 10 gadiem
Kā ar dopinga kontroli? Rekordistiem veikta?

     [+] [-]

, 2014-11-21 11:50, pirms 10 gadiem
dakots rakstīja: Kā ar dopinga kontroli? Rekordistiem veikta?
Liekas, lai būtu ofic. rekorda atzinums, dopkontrole IPF ir obligāta (lai tiktu pie sporta kategorijām, šķiet, ir tieši tas pats).

     [+] [-]

, 2014-11-21 12:01, pirms 10 gadiem
Sacensības novēroja Antidopinga nodaļas pārstāvji un veica pārbaudes izlases veidā. Sacensību dalībniekiem un apmeklētājiem tika piedāvāta arī iespēja apmeklēt SMVA ADN semināru par aizliegtajām vielām. Sīkāku informāciju var uzzināt šajā mājas lapā SMVA Antidopinga nodaļa: Jaunumi