Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:229, Did:0, useCase: 3

Ščerbatihs par savu diskvalifikāciju un dopinga sistēmas niansēm

Rolands Eliņš

Ščerbatihs par savu diskvalifikāciju un dopinga sistēmas niansēm
Viktors Ščerbatihs. Foto: Edijs Pālens, LETA

Latvijas Svarcelšanas federācijas prezidents Viktors Ščerbatihs TV4 raidījumā "eXi" atminējās vienu no savas sportista karjeras smagākajiem pārdzīvojumiem – diskvalifikāciju par aizliegto vielu lietošanu. Viņš paskaidroja konkrētās diskvalifikācijas apstākļus, kā arī izteicās par aizliegto vielu lietošanu, par kurām esot bijis zināms, ka to pēdas organismā vēlāk nevarēs atrast.

Viktors Ščerbatihs svarcelšanā izcīnījis divas olimpiskās medaļas – sudrabu 2004. gadā un bronzu 2008. gadā. To viņš paveica pēc tam, kad bija izcietis divu gadu diskvalifikāciju par aizliegto vielu lietošanu, proti, 2001. gadā viņš tika diskvalificēts par steroīdu lietošanu.

Kopš diskvalifikācijas pagājuši jau vairāk nekā 20 gadi, un intervijā raidījumā "eXi EXTRA" Ščerbatihs no dopinga tēmas nevairījās, savu vainu nenoliedzot, bet gan paskaidrojot, kā šāda situācija izveidojās.

"Šo stāstu droši variet vaicāt arī Latvijas Olimpiskajā vienībā ārstei, tur to labi zina," teica Ščerbatihs. "Ņemsim par piemēru mildronātu – vienā brīdī mums pateica, ka šodien tas ir jābeidz lietot, jo pēc diviem mēnešiem tas nonāks aizliegto vielu sarakstā. Tēma līdz ar to bija noslēgta, mildronāts tika izņemts no saraksta, un viss."

"Mēs savā laikā Olimpiskajā vienībā daudz izmantojām uztura piedevas no "Universal" firmas," turpināja bijušais svarcēlājs. "Ļoti daudz, reāli dzīvojām no tām. Un tur iznāca tieši tāda pati situācija kā tagad nesen ar mildronātu, tikai toreiz LOV nepiefiksēja, ka tas attiecas uz mums. Bet es viņus nevainoju, LOV tāpat manā labā ļoti daudz izdarīja. Taču toreiz tika palaists garām fakts, ka no 1. septembra tas konkrētais preparāts būs aizliegts."

Attiecīgi Ščerbatihs 2001. gadā aizbrauca uz Labas gribas spēlēm Austrālijā, turpinājis lietot visu to, ko iepriekš: "Pirmajā dienā tur bija dopinga kontrole, šķiet, 28. datumā. Pēc tam sacensībās, laikam 31. augustā, vēlreiz bija kontrole, vēlreiz negatīvs rezultāts. Bet pēc tam pirmajā septembrī paņēma man analīzes un, protams, pozitīvs. Atbraucu uz Latviju, pēc divām nedēļām nodevu vēl vienu testu, un atkal bija negatīvs. Tā bija LOV kļūda, ka netika piefiksētas šīs pārmaiņas noteikumos, tad nu sanāca tā, ka 31. augustā esmu "tīrs", bet pirmajā septembrī jau "netīrs". Arī tobrīd domāju, nu, kā tā var būt? Bet tāda ir tā sistēma, tagad tāpat bija ar mildronātu."

Ņemot vērā noilgumu kopš sportista karjeras beigām, Ščerbatiham arī tika uzdots tiešs jautājums – vai viņš sacensībās ir lietojis aizliegtās vielas, par kurām nav ticis pieķerts.

"Tik traki nebija," sacīja Latvijas Svarcelšanas federācijas prezidents. "Bet iedošu vēl vienu piemēru. 2008. gadā divas ķīnietes kļuva par olimpiskajām čempionēm, bet 2015. gadā tika attaisītas viņu analīzes, un tās bija pozitīvas. Viņas tika pieķertas, lietojot preperātu, par kura eksistenci es pats uzzināju tikai 2013. gadā. Bet viņi lietoja jau pirms pieciem gadiem."

"Līdzīgi arī ar mani," turpināja Ščerbatihs. "Cilvēki runāja par vienu preperātu, kurš ir aizliegts, bet lietošanā pieķert nevarēja. Saprotiet, es šobrīd pilnīgi atklāti tomēr nevaru par to runāt, jo esmu federācijas prezidents, un par šeit pateikto mani var arī diskvalificēt. Bet bija viens preperāts, kurš bija aizliegts, bet kura lietošanu nevarēja pierādīt. Vai es viņu lietoju, jūs vaicājat. Kā var nelietot to, ko nevar atrast? Nu, tā godīgi?"

"Taču tā ir viena lieta. Cita lieta ir steroīdi – tos nekad nevar. Steroīdus es pats nekad nelietoju," uzsvēra Ščerbatihs. "Bet es atļāvos lietot to, par ko teica, ka viņš it kā ir legāls, it kā atkal kaut kas nē. Nu, tāds uz robežas. Bet steroīdus nē, jo man nebija tik daudz naudas, lai tad visiem samaksātu (smejas). Viņš lēni iziet no organisma, tur vajag naudu, un mēs ar tādām lietām neriskējām. Steroīdu lietošanā pieķers – paņems asins testus, un visu labi redzēs. Bet par vitamīniem un tamlīdzīgi ir tā, proti, tu vari pateikt, ka esi iešpricējis sev, un tad esi vainīgs. Bet pamēģiniet atrast ķermenī tās vielas pēdas! Tātad, ja nevienam nesaki, tad neesi diskvalificēts. Tāda tā sistēma sanāk."

Pilns raidījuma ieraksts pieejams ŠEIT!