Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2510, Did:0, useCase: 3

Soču hokeja pusfinālos 2010. un 2006. gada fināla atkārtojumi

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Soču hokeja pusfinālos 2010. un 2006. gada fināla atkārtojumi
Sidnijs Krosbijs 2010. gadā guva uzvaras vārtus papildlaikā
Foto: AFP/Scanpix

2006. gada olimpisko spēļu finālā Zviedrija ar 3:2 pieveica Somiju. Pēc četriem gadiem Kanāda savā laukumā papildlaikā pārspēju Amerikas Savienotās Valstis. Šodien kaimiņu dueļiem būs turpinājums - četras izlases dosies cīņā par finālu. Ziemeļnieki laukumā dosies pulksten 14:00 (tiešraide TV3), bet ziemeļamerikāņi nūjas krustos piecas stundas vēlāk (tiešraide TV6).

Savaldīt Krosbiju un atspēlēties par Vankūverā piedzīvoto zaudējumu

"Laba iespēja atspēlēties par zaudējumu pirms četriem gadiem. Spēle nebūs viegla - zinām, cik laba komanda ir Kanāda. Tiekoties abām komandām, tiek izceltas spēlētāju labākās īpašības. Ir skaidrs, ka būs smags mačs, tāpēc jābūt gataviem no pirmajām sekundēm," pirms pusfināla teica Amerikas Savienoto Valstu kapteinis Zaks Parizē. 2010. gadā uzbrucējs 25 sekundes pirms trešās trešdaļas panāca neizšķirtu, taču amerikāņi papildlaikā ar 2:3 atzina Kanādas pārākumu. Izlases finālspēlē tikās arī 2002. gadā Soltleiksitijā. ASV pēdējo reizi zeltu izcīnīja 1980. gadā, bet Kanāda bijusi labākā divās no pēdējām trim olimpiskajām spēlēm.

Četrās Sočos aizvadītajās spēlēs amerikāņi guvuši 19 vārtus, taču šodien pretī stāsies labākais pretinieks, tādēļ liela uzmanība jāpievērš arī aizsardzībai. Lai gan Nacionālās hokeja līgas rezultatīvākais spēlētājs un Kanādas izlases kapteinis Sidnijs Krosbijs četrās spēlēs izdarījis tikai divas rezultatīvas piespēles, ASV galvenais treneris Dens Bailsma (ikdienā trenē Pitsburgas "Penguins", kuras kapteinis ir Krosbijs) zina, ka centra uzbrucējs ir jāpieskata pastiprināti.

Sagaidāms, ka pret 2010. gada zelta vārtu īpašnieku laukumā dosies amerikāņu gaļas maiņa: Ņujorkas "Rangers" kapteinis Raiens Kelahens, Sentluisas "Blues" kapteinis Deivids Bakess un 2012. gadā Stenlija kausu izcīnījušais Losandželosas "Kings" kapteinis Dastins Brauns. Visi zināmi kā līderi, kuri apmalē ietrieks jebkuru. Piemēram, Bakess, kurš "Blues" rindās 52 spēlēs sakrājis 42 rezultativitātes punktus, ar 179 spēka paņēmieniem ieņem devīto vietu. Viņi prot izcelties arī uzbrukumā - ceturtdaļfinālā pret Čehiju (5:2) Bakess guva vārtus un izdarīja divas piespēles, bet Brauns guva vārtus, kas izjauca neizšķirtu un neļāva čehiem atgūties.

Par tiesībām lielīties

ASV vārtu drošība trešo reizi četrās spēlēs tiks uzticēta Džonatanam Kvikam no Losandželosas "Kings", kurš olimpiskajās spēlēs atvairījis 93,5% sāncenšu metienu. Tikmēr Kanāda vārtos liks Monreālas "Canadiens" pirmo numuru Keriju Praisu, kurš trīs spēlēs ielaidis trīs vārtus un atvairījis 94,1% sāncenšu raidījumu. Taisnības labad gan jāmin, ka viņš saskāries tikai ar 51 metienu.

Kanādai lielākās problēmas sagādājusi vārtu gūšana, nevis to nosargāšana. Abi rezultatīvākie spēlētāji ir aizsargi - Losandželosas "Kings" hokejists Drū Dautijs četrās spēlēs guvis četrus vārtus un izdarījis divas piespēles, kamēr Nešvilas "Predators" kapteiņa Šī Vēbera kontā ir trīs vārti (arī uzvaras ripa pret Latvijas valstsvienību) un divas piespēles.

Kanādas galvenais treneris Maiks Bebkoks grupu turnīra laikā jauca un maisīja virknējumus, meklējot optimālāko risinājumu. Iespējams, viņam izdevies to atrast - paredzams, ka pret amerikāņiem vienīgā izmaiņa būs ceturtajā virknējumā, kurā savainojumu guvušo Džonu Tavaresu (sezona noslēgusies) aizstās Mets Dušēns.

Deviņas Nacionālās hokeja līgas komandas būs pārstāvētas abās valstsvienībās; pieci spēlētāji no Sentluisas "Blues", četri hokejisti no Losandželosas "Kings", Čikāgas "Blackhawks", Pitsburgas "Penguins" un Ņujorkas "Rangers". "Gribu tikt pie tiesībām lielīties visu sezonu, visu dzīvi. Gribu viņus pieveikt. Ļoti," teica Dautijs.

Tūka Rasks pret Henriku Lundkvistu

Taču līdz Kanādas un Amerikas duelim būs jāgaida. Pirmās laukumā dosies Zviedrijas un Somijas izlases, spēlējot 2006. gada olimpisko spēļu fināla atkārtojumu. Pirms astoņiem gadiem skandināvi, pateicoties diviem vārtiem vairākumā, izcīnīja uzvaru ar 3:2, bez zelta atstājot arī turnīra vērtīgāko spēlētāju somu vārtsargu Antero Nītimeki.

Atspēlēties ir apņēmies Bostonas "Bruins" pirmais numurs Tūka Rasks, kurš ceturtdaļfinālā apturēja 37 no 38 Aleksandra Ovečkina, Jevgeņija Malkina, Pāvela Dacjuka, Iļjas Kovaļčuka, Aleksandra Radulova un citu metieniem, no tālākas cīņas izslēdzot mājinieci Krieviju - 3:1. Taču arī Zviedrijai ir lielisks vārtsargs - Henriks Lundkvists, kurš par olimpisko čempionu kļuva 2006. gadā Turīnā. Viņš vārtus sargājis visās četrās spēlēs, ielaižot piecas ripas un divas reizes nosargājot cietoksni neskartu.

Skandināvi turnīra laikā palika bez kapteiņa Henrika Zeterberga, kuru ilgstoši nomocīja muguras savainojums, taču priecēt turpina Otavas "Senators" aizsargs Ēriks Kārlsons - četrās spēlēs trīs vārti un septiņi rezultativitātes punkti. Viņš izdarījis 16 metienus, bet par vienu vairāk ir Nacionālās hokeja līgas sestā labākā snaipera Aleksandra Stēna kontā; nevienam citam zviedram nav vairāk par deviņiem. Tiesa, Danielam Alfrēdsonam divu vārtu gūšanai bijuši nepieciešami tikai septiņi raidījumi sāncenšu cietokšņa virzienā, bet Karls Hagelins izdarījis par vienu metienu vairāk.

Neviens mums neticēja

Somijai uzvaras ripu ceturtdaļfinālā iemeta un trešajos vārtos piespēlēja 43 gadus vecais uzbrucējs Tēmu Selanne, dubultojot Sočos gūto punktu skaitu. Pēc pirmās spēles viņš un somi palika bez pirmās maiņas centra uzbrucēja Aleksandra Barkova - 18 gadus vecais spēlētājs savainoja ceļgalu. Pirms turnīra Somija savainojumu dēļ zaudēja centra uzbrucējus Saku un Miko Koivu un Valteri Filpulu. Tomēr tas nav bijis šķērslis pusfināla sasniegšanai.

"Kad ieradāmies Sočos, neviens neticēja mūsu komandai. Taču tas nevienu neuztrauc - mūsu komanda tic. Un vienmēr esmu teicis, ka starpība starp labākajām komandām ir ļoti maza," teica Somijas izlases kapteinis Selanne. Pirms četriem gadiem un 1998. gadā viņš izcīnīja bronzu, bet pirms astoņiem gadiem tika pie sudraba medaļas. Lai krājumus papildinātu ar zeltu, vispirms jātiek garām Zviedrijai.

"Smagi strādājam un spēlējam komandas labā, un mums ir neticams vārtsargs," teica uzbrucējs Jori Lehtera - viens no astoņiem somiem, kas pārstāv Kontinentālo hokeja līgu. "Šajā turnīrā varam apspēlēt jebkuru komandu."

Zviedrijas un Somijas izlases laukumā dosies 14:00, kamēr Kanāda un Amerikas Savienotās Valstis nūjas krustos 19:00. Pirmo spēli tiešraidē piedāvās TV3, bet otrais mačs būs vērojams TV6 kanālā.

Izmantotie resursi:
NHL.com - The National Hockey League
Redirect to 2014 Sochi - International Ice...

1 2 64 komentāri

  -4 [+] [-]

, 2014-02-21 06:35, pirms 10 gadiem
par finālu Zviedrija - ASV
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2014-02-21 07:17, pirms 10 gadiem
Ja Kanāda atkal no 50 metieniem iemtīs tikai vienu vai divus, tad nav variantu, bet, vienalga, šai bija jābūt finālspēlei.

  +2 [+] [-]

, 2014-02-21 07:27, pirms 10 gadiem
Asv-Kanāda saldais ēdiens!

No vienas puses,lai jau pa čempioniem beigās kļūst Kanāda
Ta varēst teikt ka riktīgi sagādājām galvassāpes Olimpiskajiem čempioniem!

  +6 [+] [-]

, 2014-02-21 07:46, pirms 10 gadiem
2 lieli mači. Vārtsargi vien neprasa komentārus. Ar nepacietību gaidu USA-CAN, jo pagājušās olimpiādes finālā es nelaimīgā kārtā iemigu 3ajā periodā.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +3 [+] [-]

, 2014-02-21 08:04, pirms 10 gadiem
nu es jau pirms turnīra sākuma gribēju (ar prognozēm neaizraujos) Kanādas - Zviedrijas finālu, bet nu abām šīm komandām būs smagi jāpacīnās, lai tur tiktu.

  +1 [+] [-]

, 2014-02-21 08:14, pirms 10 gadiem
pilnīgs pofigs uz spēļu iznākumiem...par skaistu spēli, daudz vārtu, pagarinājumiem un buļļiem!
paklausīšos kā Sočos arēna visu spēli bļaus USA, USA, USA ...jo krievi taču fano pret Kanādu!
skatīšos spēles krievu kanālos...jo komentētāji arī nenormāli topīs pret Kanādu!
p.s. otrā spēlē gan simpātijas varbūt somu pusē gan skatītājiem, gan komentētājiem!

     [+] [-]

, 2014-02-21 08:19, pirms 10 gadiem
Par labu hokeju. Pusfinālā neviens pseidofavorīts nav ticis, nav tikusi neviena slāvu hokeja pārstāve, tāpēc būs tiešām baudāms hokejs. Finālā gribas redzēt, Kanādu, jo es neticu, ka viņi varētu nopietni pieiet bronzas mačam. ASV gan par to cīnītos. Tas ar to domu, lai ZA izlases paņem divas medaļas. Bet turnīrs jau ir izdevies, jo viņiem sanāca parādīt, ka lielie laukumi ir zināma neērtība, bet ne šķērslis. Visskatāmāko hokeju demonstrējusi ASV. Spēlē ātri, plaši, aktīvi un rezultatīvi.

  +1 [+] [-]

, 2014-02-21 08:35, pirms 10 gadiem
zaipis rakstīja: pilnīgs pofigs uz spēļu iznākumiem...par skaistu spēli, daudz vārtu, pagarinājumiem un buļļiem!
paklausīšos kā Sočos arēna visu spēli bļaus USA, USA, USA ...jo krievi taču fano pret Kanādu!
skatīšos spēles krievu kanālos...jo komentētāji arī nenormāli topīs pret Kanādu!
p.s. otrā spēlē gan simpātijas varbūt somu pusē gan skatītājiem, gan komentētājiem!
diez vai skatītāji tur par somiem fanos, kuri Krieviju izsita

     [+] [-]

, 2014-02-21 08:38, pirms 10 gadiem
Nedaudz žēl, ka īstais fināls notiek jau pusfinālā...

  +2 [+] [-]

, 2014-02-21 08:46, pirms 10 gadiem
Uģisss rakstīja: diez vai skatītāji tur par somiem fanos, kuri Krieviju izsita
diezvai, bet komentētāji gan būs par Somiju...tie jau Latvijas-Kanādas mačā pārliecinoši teica: daješ Latvija-Finlandija final!

  +2 [+] [-]

, 2014-02-21 09:22, pirms 10 gadiem
Edza,nemaldini sevi un citus,mēs varējām tikai panākt niču vai papildlaiku,a ne uzvarēt,jo nebijām CAN priekšā.

  -1 [+] [-]

, 2014-02-21 09:30, pirms 10 gadiem
Par ASV uzvaru spēlē un arī olimpiādes uzvaru!

  -1 [+] [-]

, 2014-02-21 09:45, pirms 10 gadiem
fināls būs USA-SWE , finālā jāuzvar jenķiem, vienmēr viņiem nepaveicas, bet šajās spēlēs ir pelnījuši uzvaru, jo rāda vislabāko sniegumu!

     [+] [-]

, 2014-02-21 09:58, pirms 10 gadiem
Prieks par hokeja turnīru. Latvija cīnījās godam! Visi pusfinālisti ir pelnījuši medaļas, diemžēl viena komanda paliks bez tām. Vislielākais prieks par Somiju, kura uzvarēja lielīgo Krieviju, tādēļ priecāšos, ja somi būs finālā. Vispār Kanāda un Zviedrija ir bieži tikušas pie medaļām, bet ASV un Somijai bieži ir nedaudz pietrūcis, tādēļ lai šoreiz veicas viņiem!

  +3 [+] [-]

, 2014-02-21 10:03, pirms 10 gadiem
Eiropas pusfinālā nenoliedzami esmu par tradicionāli par Somiju. Gribu, lai viņi revanšējas par Turīnas finālu.
Otrajā pusfinālā izskatās, ka neliels parsvars varētu būtu ASV pusē, teiksim, 60/40, bet tas arī tikai pamatojoties uz iepriekš aizvadītajām spēlēm. Šobrīd viss sākas no nulles, no baltas lapas. Kanādieši ies kā zvēri. Dautijs jau publiski sola saberzt putekļos savus LA kluba biedrus. ( labāk būtu turējis muti ciet ).

     [+] [-]

, 2014-02-21 10:06, pirms 10 gadiem
Leflērs rakstīja: Eiropas pusfinālā nenoliedzami esmu par tradicionāli par Somiju. Gribu, lai viņi revanšējas par Turīnas finālu.
Otrajā pusfinālā izskatās, ka neliels parsvars varētu būtu ASV pusē, teiksim, 60/40, bet tas arī tikai pamatojoties uz iepriekš aizvadītajām spēlēm. Šobrīd viss sākas no nulles, no baltas lapas. Kanādieši ies kā zvēri. Dautijs jau publiski sola saberzt putekļos savus LA kluba biedrus. ( labāk būtu turējis muti ciet ).
Vai tad Dautijs vienkārši tur neprikolojās?

     [+] [-]

, 2014-02-21 10:08, pirms 10 gadiem
Edza007 rakstīja: USA! USA! Canada go home! Tas jums par to ka salauzāt mūsu sirdis 1/4 fināla! ;( Vēl ilgi šito atcerēšos! Stāstīšu dēlam kā mēs gandrīz izsitām vareno kanādu ar Crosby priekšgalā!
Gandrīz... Ir lērums tādu spēļu Latvijas sportā. Ļoti daudz!

  -1 [+] [-]

, 2014-02-21 10:13, pirms 10 gadiem
kino rakstīja: Vai tad Dautijs vienkārši tur neprikolojās?
Nu kas to lai zina, droši vien jau ka noprikolojās. Nav jau tā, ka ies tagad laukumā un savam komandas biedram mēģinās ielauzt galvaskausa pamatni, skaidrs, ka prikolojās.

Bet kopumā nekādas lielās mīlestības starp kanādiešiem un amerikāņiem jau nav.
Starp citu, daudzi runā, ka pēdējos gados tieši USA-CAN dueļi tiek uzskatīti par mūsdienu hokeja visprincipiālākajiem un augstvērtīgākajiem.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2014-02-21 10:48, pirms 10 gadiem
Spēlētājs ar roku nevar ripu pavilkt zem sevis laikam. Soča piespēlēja ar roku vārtsargam, laikam tā sanāk. Bet vispār LAT gadījumā arī bija uz robežas.

     [+] [-]

, 2014-02-21 10:53, pirms 10 gadiem
RobisMC rakstīja: Starp kāds zina kāpēc par Sotnieka spēli ar roku neiedeva bullīti?

Kamēr šeit identiskā situācijā iedeva bullīti.No 3:05
http://www.youtube.com/watch?v=lQ2680_EhVc
Ja būtu piespiedis ripu, tad būtu bullītis, bet pasist, pamest ripu ar roku neviens aizliedzis, savā zonā pat var piespēlēt savējam.
Tajā video ripu velk zem sevīm, tā ir spēles laika vilcināšana, Soča piespēlēja Gudļevskim.

     [+] [-]

, 2014-02-21 10:57, pirms 10 gadiem
RobisMC rakstīja: Starp kāds zina kāpēc par Sotnieka spēli ar roku neiedeva bullīti?

Kamēr šeit identiskā situācijā iedeva bullīti.No 3:05
http://www.youtube.com/watch?v=lQ2680_EhVc
Laukuma spēlētājs nedrīkst piespiest ripu vārtu laukumā. Sotnieks jau tikai izķeksēja no vārtiem.

     [+] [-]

, 2014-02-21 10:59, pirms 10 gadiem
Es par USA un Somiju.

     [+] [-]

, 2014-02-21 11:00, pirms 10 gadiem
Agris 77 rakstīja: Ja būtu piespiedis ripu, tad būtu bullītis, bet pasist, pamest ripu ar roku neviens aizliedzis, savā zonā pat var piespēlēt savējam.
Tajā video ripu velk zem sevīm, tā ir spēles laika vilcināšana, Soča piespēlēja Gudļevskim.
tev ar nebūs taisnība šoreiz...
Video atkārtojumā skatās vienīgi vai ripa bija vārtos vai nē....citam videoatkārtojums nav domāts, pēc video nedod buļļus vai noraidījumus!
Sočam bija pārkapums, bet spēles laikā viņu nefiksēja tiesneši, kā SWE-CZE gadījumā uzreiz piefiksēja un iedeva bullīti!

     [+] [-]

, 2014-02-21 11:04, pirms 10 gadiem
Krosbijs nebus javalda, baigi labi nespele, ja nu vienigi ka slotaskats neizsaus!

     [+] [-]

, 2014-02-21 11:09, pirms 10 gadiem
zaipis rakstīja: tev ar nebūs taisnība šoreiz...
Video atkārtojumā skatās vienīgi vai ripa bija vārtos vai nē....citam videoatkārtojums nav domāts, pēc video nedod buļļus vai noraidījumus!
Sočam bija pārkapums, bet spēles laikā viņu nefiksēja tiesneši, kā SWE-CZE gadījumā uzreiz piefiksēja un iedeva bullīti!
tas skaidrs ka video neskatās, RobisMC iedeva video salīdzināšanai, kapēc tajā spēlē bija, bet Sočam nebija.
Piespiest noteikti nedrīkst, bet vai tad nedrīkst piespēlēt? Pieļauju ka divi tiesneši, šo situāciju traktētu dažādi.

  +1 [+] [-]

, 2014-02-21 11:10, pirms 10 gadiem
Somi uzvilks rižikus,tas ir skaidrs ..!!!!!!!

Kanada,vs Somija ,fināls ...!!!!!!

     [+] [-]

, 2014-02-21 11:11, pirms 10 gadiem
Agris 77 rakstīja: tas skaidrs ka video neskatās, RobisMC iedeva video salīdzināšanai, kapēc tajā spēlē bija, bet Sočam nebija.
Piespiest noteikti nedrīkst, bet vai tad nedrīkst piespēlēt? Pieļauju ka divi tiesneši, šo situāciju traktētu dažādi.
traktējums ir viens noteikumos, šeit noteikumi:
ja Soča tā būtu izdarījis, ja būtu noņemts mums vārtsargs pēdējās minūtēs, vārti tiktu ieskaitīti. Tāpēc laikam Kanāda pieprasīja vārtu guvumu un skatījās otreiz!
New South Wales Ice Hockey

If any defending player, except the goalkeeper, picks up the puck with his handsfrom the ice in his goal crease, the Referee shall award to the non-offending team a:
Penalty Shot - (PS)

kā jau teicu spēles laikā to nefiksēja, no tā cita gadījuma...jeb mums noplauka!

  +2 [+] [-]

, 2014-02-21 11:12, pirms 10 gadiem
Galvenais, lai būtu skaista spēle, intriga līdz pēdējam. Ja to vēl var apvienot ar beigu vietu sadalījumu - 1. FIN, 2. CAN, 3. SWE, 4. USA, tad vispār būtu padevies izcils hokeja turnīrs.

  -1 [+] [-]

, 2014-02-21 11:13, pirms 10 gadiem
Zviedrijai zelts

  +1 [+] [-]

, 2014-02-21 11:19, pirms 10 gadiem
Unikali, visas cetras atlikusas speles - abi pusfinali, spele par bronzu un finals, bus wnk lieliskas speles, lai arii kurs pret kuru nespeletu!

Domaju ka bus Somijas - USA finals, jo Kanadai galigi neiet ar momentu realizaciju! Un Somi finalu ir pelnijusi!
1 2 64 komentāri