Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:110, Did:0, useCase: 3

Pret Trampu finālā spēlēs Alens

Lauris Bērziņš
Lauris Bērziņš

Pret Trampu finālā spēlēs Alens
Marks Alens
Foto: Lauris Bērziņš

Par otru 2011. gada Apvienotās Karalistes snūkera čempionāta finālistu kļuvis Marks Alens, kurš pusfinālā ar rezultātu 9:7 bija pārāks par Rikiju Voldenu. Par čempiona lauriem Ziemeļīrijas pirmajam numuram nāksies sacensties ar Džadu Trampu.

Reitinga turnīru ietvaros Alens un Voldens vēl nekad iepriekš nebija savā starpā spēlējuši. Viena cīņa šī gada martā aizvadīta Čempionu līgas grupu turnīrā, kurā pie uzvaras ar 3:1 ticis Alens.

Līdz Apvienotās Karalistes čempionāta pusfinālam Alens aizkļuva, pārspējot Eidrianu Ganelu, Alisteru Kārteru un Marko Fu. Savukārt Voldens vispirms apspēlēja Stīvenu Lī, bet vēlāk arī divus pasaules eksčempionus, proti, Marku Viljamsu un Šonu Mērfiju.

Spēles 1. freims izvērtās līdzīgs, bet beigās Voldena kļūdu izmantoja Alens un ar nelielu breiku panāca 1:0. Voldens atbildi parādā nepalika un jau pie pirmās izdevības atzīmējās ar 124 punktu klīrensu. Turpinājumā gan labāk veicās Alenam, kurš ar 85 un 56 punktu sērijām kaldināja uzvaras divos nākamajos freimos un pārtraukumā devās vadībā ar 3:1.

Pirmās sesijas otrajā pusē pie spēles galda daudz sekmīgāk jau darbojās Voldens. 5. freimā pēc Alena atstātas pozīcijas viņš izveidoja 60 punktu sēriju, taču, neiesitot lūzā melno bumbu no tās atzīmes, deva cerības pretiniekam izglābties. Alens to arī itin veiksmīgi darīja, līdz viņa pakaļdzīšanos apturēja lūzā kritusi baltā bumba. Atlikušajos trijos sesijas freimos Alens vairākas reizes rupji kļūdījās atspēlēs un atstāja ideālas pozīcijas sāncensim. Voldens tās izmantoja teicami un ar 66, 98 un 127 punktus lieliem breikiem sesiju pabeidza savā labā ar 5:3.

Vakara sesija bija jau pavisam cits stāsts... Spēles grožus savās rokās ņēma Alens un trijos piegājienos nodrošināja uzvaru 9. freimā. Bet rezultātu izlīdzināt viņam ļāva nākamajā partijā iespētais 79 punktu breiks. Cerīgi ziemeļīrs iesāka arī 11. freimu, pirmajā piegājienā savācot 35 punktus. Taču tad viņš neiesita pāris bumbas, un pēc pēdējās kļūmes pie galda devās Voldens un pēc gandrīz 40 minūšu klusuma brīža tika pie saviem pirmajiem punktiem. Tomēr, ticis līdz 60 punktu atzīmei, viņš netrāpīja lūzā freimbumbu. Alens aukstasinīgi nogādāja lūzās visas krāsainās bumbas un izrāva uzvaru freimā ar 62-60, pēc ilgāka laika atkal tiekot vadībā. Freimā pirms sesijas starpbrīža Alens izveidoja 64 punktu sēriju, bet vēlāk ar nelielu breiku panāca jau 7:5 savā labā. Jāteic gan, ka šī freima beigas izvērtās strīdīgas. Alens pirms izšķirošās sērijas veikšanas rīkojās krietni, spēles soģim Janam Verhāsam norādot, ka, novietojot rozā bumbu atpakaļ uz tās atzīmes, viņš izkustinājis sarkano bumbu, kas tagad atrodoties uzbrukumam derīgā pozīcijā. Verhāss gan jebkādas izmaiņas bumbu izvietojumā atteicās veikt.

Savu melno joslu Voldenam izdevās pārtraukt 13. freimā, kurā gan arī neiztika bez dažiem spriedzes pilniem mirkļiem. Panākt izlīdzinājumu gan nebija viņa spēkos, jo Alens ar 43 un 33 punktu sērijām guva uzvaru 14. freimā un pietuvojās uzvarai mačā. Vēl vienu freimu ar 72 punktus lielu breiku Voldenam izdevās atspēlēt pēc tam, kad Alens ar vienu neprecīzu sitienu "noraka" savu sēriju, kas līdz tam brīdim bija jau 54 punktus liela. Bet nākamajā partijā pēc Voldena neprecīza plānta izspēles ziemeļīrs sakopoja spēkus 70 punktu sērijai, kas garantēja viņam pirmo reitinga turnīra finālu karjerā.

"Beidzot man tas ir izdevies," par iekļūšanu finālā priecājās Alens. "Rikijs spēlēja ļoti labi un pirmajā sesijā mani bargi sodīja, lai gan pašam šķita, ka nemaz tik daudz nekļūdījos."

"Vakara sesijai biju ļoti koncentrējies, uzvarēju četros freimos pēc kārtas. Izdevās nospēlēt pārliecinoši, bet ne spīdoši. Finālā noteikti vajadzēs spēlēt labāk."

Čempionāta finālmačs līdz desmit uzvarētiem freimiem tiks izspēlēts svētdien. Mača sesiju sākumi plkst.16:15 un 22:00.