Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:110, Did:0, useCase: 3

Autors: Lauris Bērziņš

Mērfijs gandrīz izlaiž uzvaru, Voldens un Fu uzveic favorītus

Mērfijs gandrīz izlaiž uzvaru, Voldens un Fu uzveic favorītus
Šons Mērfijs
Foto: Lauris Bērziņš

Apvienotās Karalistes snūkera čempionātā noskaidroti atlikušie četri ceturtdaļfinālu dalībnieki. Par vienu no tiem kļuva Šons Mērfijs, kurš aizraujošā trillerī ar 6:4 pieveica Martinu Guldu. Bet par nelieliem pārsteigumiem parūpējās Rikijs Voldens un Marko Fu, kuri apspēlēja attiecīgi Marku Viljamsu un Marku Selbiju. Vēl ceturtdaļfinālā spēlēs arī Marks Alens.

Rikijs Voldens – Marks Viljamss 6:3

Voldens šajā čempionātā bija viens no diviem kvalifikāciju pārvarējušiem spēlētājiem, kuri tikuši pāri 1. kārtai [otrs ir Marko Fu]. Viņš ar visai atzīstamu spēli ar 6:3 bija pieveicis Stīvenu Lī. Tikmēr divkārtējais pasaules čempions un pasaules reitinga 2. numurs Marks Viljamss pirmo spēli turnīrā aizvadīja diezgan smagnēji, un nācās pielikt daudz pūļu, lai pieveiktu reitinga 50. numuru Džo Džogiu.

Voldena un Viljamsa duelī nepilnas stundas laikā tika izspēlēti četri freimi. Ļoti labs sākums izdevās Valdenam, kurš izmantoja Viljamsa kļūdas un ar 68, 85 un 81 punkta breikiem izvirzījās vadībā ar 3:0. Tikai 4. freimā ar 73 punktu sēriju pirmo panākumu guva Viljamss.

Spēles gaita pēc pārtraukuma nedaudz mainījās, un arī Viljamss sāka demonstrēt kaut cik konkurētspējīgu sniegumu. Pilnībā muļķīgas kļūdas gan viņam nebija izdevies izskaust, taču Voldens pēkšņi vairs nebija tik nasks uz to izmantošanu. Tā rezultātā velsietim izdevās panākt izlīdzinājumu – 3:3.

Viljamss nevarēja sūdzēties par izdevību trūkumu arī nākamajos freimos, taču joprojām nostabilizēt savu spēli viņš nebija spējis. Savukārt Valdenam katrā no trim nākamajiem freimiem bija pa spēkam sērija virs 50 punktiem (58, 53, 56), un ar tām arī lielākoties tika kaldināts panākums mačā pret pērnā gada čempionāta finālistu.

Šons Mērfijs – Mārtins Gulds 6:4

Gulds ar vairākiem labiem startiem gan lielākos, gan mazākos turnīros, kā arī pateicoties jaunajai reitinga sistēmai, pirmoreiz lielajā reitinga turnīrā startēja no izsēto spēlētāju vidus. Sacensību 1. kārtu viņš pārvarēja, pieveicot Pīteru Lainsu un nākamajā kārtā pretiniekos ieguva pasaules eksčempionu Šonu Mērfiju. Šīgada martā iepriekšējās sezonas "Players Tour Championship Grand Finals" finālā Goulds bija zaudējis Mērfijam ar 0:4, bet tagad Jorkā viņam bija iespēja revanšēties.

Līdz ar pirmajiem freimiem spēles gaitu pilnībā kontrolēja Mērfijs, un tas atspoguļojās arī uz tablo – 4:0. Trijos no freimiem Gulds palika bez punktiem, turpretim Mērfijs bija atzīmējies ar pāris labām sērijām (86 un 102). Turpinājumā Mērfijs, neskatoties uz neatlaidīgiem Gulda atspēlēšanās mēģinājumiem, pievienoja savam rēķinam vēl vienu uzvarētu partiju un nonāca freima atstatumā no ceturtdaļfināla. Bet... vēl nekas nebija beidzies.

Tikai tad, kad šķita, ka atpakaļceļa vairs nav, Gulds atzīmējās ar fantastisku 133 punktu klīrensu. Tad ar pēdējo melno bumbu viņš uzvarēja arī nākamā freima galotnē, bet ar 70 un 101 punkta breikiem bija pārāks vēl divos freimos. Nu jau Mērfijs no galvenā aktiera bija pārvērties par skatītāju un trijos freimos tika atstāts uz nulles.

45 minūtes un 58 sekundes – tieši tik ilgs bija mača 10. freims. Nervu spriedze darīja savu, un freims izvērtās par nerimstošu taktisku divcīņu ar snūkeriem, kļūdām, ar veiksmēm un neveiksmēm. Guldam šī partija nozīmēja "būt vai nebūt", un viņš itin bieži aizsardzības vietā izvēlējās uzbrukumu. Vienā no epizodēm viņš varēja sagādāt nepatikšanas pretiniekam, jo snūkera izveidošanas perspektīvas bija ļoti labas. Taču tā vietā Gulds izlēma spēlēt dzelteno bumbu no sarežģītas pozīcijas. Mērķi bumba nesasniedza ne šajā, ne arī nākamajā mēģinājumā, un Mērfijs raidīja lūzās bumbas no dzeltenās līdz pat rozā un varēja atviegloti uzelpot.

"Spriežot pēc tā, kā attīstījās spēle, domāju, ka 5:5 būs neizbēgams. Ļoti labi aizvadīju pirmos četrus freimus, un trāpīju visu, ko vien varēju. Mana kļūda bija tā, ka tādā pat veidā nespēju nospēlēt arī pēc pārtraukuma," pēc spēles atzina uzvarētājs.

Marks Alens – Alisters Kārters 6:2

Pagājušā gada Apvienotās Karalistes čempionātā Alenam padevās ļoti labs starts. Viņam izdevās sasniegt pusfinālu, kur tika zaudēts vēlākajam čempionam Džonam Higinsam. Pirmo soli uz jauniem panākumiem ziemeļīrs jau bija spēris, pirmajā mačā diezgan pārliecinoši pārvarot Eidriana Ganela barjeru.

Kārters vienīgo reizi čempionāta pusfinālā bija spēlējis 2008. gadā, bet pērn izkritis jau 1. kārtā, ar 6:9 zaudējot Markam Džoisam.

Alens spēli uzsāka pārliecinoši un pēc četriem freimiem atradās vadībā ar 3:1. Bet Kārtera sniegums spēles pirmajā pusē bija bāls, un pārtraukumā viņam bija jādomā, kā izmainīt cīņas gaitu. Ar divām nelielām sērijām vienu freimu viņam izdevās atspēlēt un nebija tālu no panākuma arī nākamajā. Taču līdz galam darbu Kārters nepaveica, un Alens, kurš gandrīz pusstundu nebija iesitis ne bumbas, uzkonstruēja 70 punktu breiku un panāca 4:2.

Arī nākamajā freimā Alens ar 67 punktu breiku izrāva no pretinieka rokām teju uzvarētu freimu, un Kārters salūza. Līdz ar 8. freima beigām arī mačs bija galā.

Marko Fu – Marks Selbijs 6:3

Marko Fu Jorkā aizvada savas pirmās lielā reitinga turnīra pamatsacensības šajā sezonā. "Australian Open" kvalifikācijā viņš nestartēja, bet "Shanghai Masters" turnīra kvalifikācijā piedzīvoja zaudējumu. Tikmēr viņa pretinieks, reitinga 1. numurs Marks Selbijs, kļuva par Šanhajas turnīra uzvarētāju.

Pēc pirmajiem mačiem grūtāk bija novērtēt Selbija varējumu, jo viņa pretinieks Raiens Dejs demonstrēja ārkārtīgi vāju sniegumu. Selbijam nekas cits neatlika kā sāncenša atstātās iespējas pārvērst uzvarā ar 6:0. Tajā pat laikā Fu ar uzvaru pār "Australian Open" čempionu Stjuartu Bingemu piearādīja, ka ir uz pareizā ceļa, lai pamazām atkal atgrieztos snūkera elitē.

Pirmajos divos spēles freimos labākas sekmes bija Fu. Abos viņš izmantoja pretinieka neprecizitātes un tika priekšgalā ar 2:0. Sīva cīņa norisinājās 3. freimā, bet izšķiroša izrādījās Fu četrus punktus vērtā kļūda un atstātā brīvā bumba. Tas ļāva Selbijam ierakstīt pirmo uzvarēto freimu savā rēķinā. Bet nākamajā partijā Fu tika dota tikai viena iespēja, kuru pēdējais neizmantoja, pēc 13 punktu iekrāšanas nespējot trāpīt lūzā melno bumbu no tās atzīmes. Selbijs atbildēja ar 102 punktus lielu century un svaru kausus līdzsvaroja – 2:2.

Selbijs lūkoja uzvarēt arī trešajā freimā pēc kārtas, tika līdz 53 punktu atzīmei, bet pēc tam sita melno bumbu ar lielu spēku, ka tā aizlidoja pāri galda malai. Pie iespējas tika Fu un nekavējās to izmantot – 67 punktu klīrenss. Ļoti saspringts izvērtās 6. freims, un brīdī, kad uz galda bija palikušas pēdējās četras krāsainās bumbas, spēlētājus šķīra vien divi punkti. Liktenīgo kļūdu atspēlējoties pieļāva Selbijs, atstājot brūno bumbu pie pašas lūzas. Fu ieraidīja lūzā gan to, gan arī nākamās divas un uzvarēja ar 72-55.

Vēl reizi Selbijam vairākos piegājienos izdevās samazināt rezultāta starpību, bet pēcāk Fu atkal "izvilka" kārtējo freimu, šoreiz ar 44 punktu klīrensu. Mača 9. freimā honkongietis uzmeistaroja 85 punktu breiku un nodrošināja vietu ceturtdaļfinālā.

"Viss notika ar lielu piepūli. Pat nezinu, kāpēc tā, jo treniņos biju spēlējis ļoti labi," savu spēli raksturoja Selbijs.

"Marko spēlēja daudz labāk. Viņu nedrīkst nenovērtēt. Tas nekas, ka dažas sezonas viņam nav izdevušās. Tas nemaina to, ka viņš joprojām ir lielisks spēlētājs. Un izskatās, ka viņš sāk atgūt pārliecību."

"Uzvarēju freimus, kurus man nevajadzēja uzvarēt, savukārt Marks uzvarēja tos, kuros vajadzēja uzvarēt man. Jāatzīst, ka nespēlējām nemaz tik labi," savu skatījumu uz spēli sniedza Fu. "Jā, man sanāca divi labi klīrensi saspringtos freimos, taču man bija problēmas ar baltās bumbas kontroli, tāpat aizsitu garām vieglas bumbas."

"Rīt būs atkal jauna diena, un man šī uzvara jāaizmirst un jākoncentrējas nākamajai spēlei," uzsvēra Fu.

Apvienotās Karalistes čempionāta kalendārs:

Ceturtdaļfināls

SpēleDatums un laiks
Stīvens Magvairs – Džads Tramps08.12.2011. plkst. 14:30
Dings Junhui – Nīls Robertsons08.12.2011. plkst. 14:30
Rikijs Voldens – Šons Mērfijs08.12.2011. plkst. 21:00
Marks Alens – Marko Fu08.12.2011. plkst. 21:00

Artemijs Žižins. Foto: World Snooker Federation

17 gadus vecais Žižins otro reizi kļūst par Latvijas čempionu snūkerā

17 gadus vecais Artemijs Žižins turpinājis savu dominanci, kļūstot par divkārtējo Latvijas čempionu snūkerā. Jaunais sportists bija precīzākais cīņā starp 23 sportistiem.
Artemijs Žižins. Foto: World Snooker Federation

Latvijas snūkerists Žižins zaudē Eiropas meistarsacīkšu astotdaļfinālā

LETA. Latvijas sportists Artemijs Žižins piektdien Bosnijā un Hercegovinā Eiropas snūkera čempionātā piedzīvoja neveiksmi astotdaļfinālā.
Foto: European Billiards and Snooker Association

Žižins Eiropas snūkera čempionātā sasniedz astotdaļfinālu

LETA. Latvijas sportists Artemijs Žižins ceturtdien Bosnijā un Hercegovinā Eiropas snūkera čempionātā sasniedza astotdaļfinālu.