Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:110, Did:0, useCase: 3

Higinss varēs atgriezties novembrī

Lauris Bērziņš
Lauris Bērziņš

Higinss varēs atgriezties novembrī
Džons Higinss

Trīskārtējais pasaules čempions snūkerā Džons Higinss šīgada novembrī atkal varēs piedalīties Pasaules Profesionālā biljarda un snūkera asociācijas (WPBSA) rīkotajos turnīros, kuros viņam bija liegta dalība pēc tam, kad laikraksts "News of the world" publicēja sarunu atšifrējumus un nodeva atklātībai skandalozo video, kurā Higinss par samaksu piekritis apzināti zaudēt atsevišķus freimus konkrētos mačos.

Atgādinām, ka 2010. gada 2. maijā, dienā, kad bija jāsākas pasaules snūkera čempionāta finālam, "News of the world" jaunākajā numurā parādījās ziņas par Higinsa un viņa menedžera Peta Mūniju saistību ar kukuļdošanu. Laikraksta reportieri, uzdodoties par biznesmeņiem, Kijevā ar Mūniju un Higinsu apsprieda iespējama turnīra rīkošanu. Sarunas gaitā Higinsam tika piedāvāts apzināti zaudēt freimus noteiktās spēlēs par 300000 eiro lielu samaksu, kam Higinss arī piekritis. Avīzē publicētais materiāls vēl varētu raisīt šaubas par tā patiesumu, tomēr tās tika kliedētas ar videomateriālu, kas tika ievietots laikraksta mājas lapā.

Pēc šīs informācijas parādīšanās Higinss nekavējoties tika diskvalificēts no visiem WPBSA turnīriem, bet Mūnijs pats atkāpās no WPBSA valdes locekļa amata.

Šī skandāla izmeklēšana un lēmuma pieņemšana tika atstāta neatkarīgas organizācijas "Sport Resolutions UK", kas nodarbojas ar dažādu strīdu izšķiršanu sporta jomā, rokās. Lietas izskatīšana notika 7. un 8. septembrī, un pēcāk arī tika pieņemts nolēmums.

Izvērtējot lietā esošos materiālus un uzklausot puses, šķīrējtiesnesis Aiens Milss nonācis pie secinājuma, ka lielākā daļa atbildības jāuzņemas Mūnijam. Viņš labi zinājis, ka Kijevā viens no sarunu tematiem būs par freimu atdošanu, taču Higinsu par to informējis tikai īsu brīdi pirms tikšanās. Milss nolēmis, ka Mūnija diskvalifikācijai no asociācijas (WPBSA) jāpaliek spēkā uz mūžu. Tas nozīmē, ka Mūnija karjerai snūkera pasaulē pienākušas beigas; to atzinis arī viņa aizstāvis.

Savukārt Higinsam galvenokārt tiek pārmesta neziņošana par sarunām Kijevā, un viņš sodīts ar sešu mēnešu diskvalifikāciju, termiņu skaitot no 2. maija. Tāpat viņam būs jāsamaksā 75000 sterliņu mārciņu liela soda nauda, kā arī jāsedz asociācijas izdevumi £10000 apmērā.

Lietas atrisinājumu komentējis arī WPBSA priekšsēdētājs Barijs Hērns: "Džons [Higinss] pieļāva kļūdu, neziņojot par tikšanos Kijevā. Viņš šo kļūdu atzina un dziļi nožēloja. Pierādījumi liek secināt, ka viņš tika ievilkts šajā situācijā, bet pats nav bijis šo kukuļošanas sarunu iniciators. Domāju, ka viņš šādas kļūdas nekad vairs nepieļaus. Esmu pārliecināts, ka arī "Sport Resolutions" ņēma šos faktorus vērā, pieņemot lēmumu."

Tāpat Hērns paziņojis, ka asociācija izveidos īpašu antikorupcijas vienību, un tās ietvaros būs izglītojoša programma spēlētājiem, kuras vadība būs jāuzņemas Higinsam.

Ar pilnu nolēmuma tekstu (angļu valodā) iespējams iepazīties rakstam pievienotajā failā.

Informāciju sagatavoja:
"World Snooker" preses dienests

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

 +10 [+] [-]

, 2010-09-09 00:49, pirms 14 gadiem
Izslīdēja čalis! Nebūtu viņš Higins,domāju,ka ne mūža,bet diskābeli uz daudziem gadiem par šitādu ballīti 100%,ka norautu!

 +11 [+] [-]

, 2010-09-09 00:50, pirms 14 gadiem
Protams prieks, ka Higgins atpakaļ, bet nu pārsteigums ka Higgins tika sveikā cauri, jo pēc tiem video nekas neliecināja, ka Higgins neko nezin, negrim piekrist un negrib iesaistīties. Viņš tur ļoti brīvi un pārliecināti runāja. Pat vairāk nekā viņa menedžeris.

Domāju ka šeit Higginsu glāba vairāki faktori:
1) Higgins ir pelnošs vārds snookeram un bez viņa snookers zaudētu daudzus skatītājus, tāpat kā Salivanam tiek piedoti visi izlēcieni un viņš arī pats to apzinās, jo snookera popularitāte arī turās uz šiem Top 16 spēlētājiem
2) Higgins pats ir daudz darījis Snookera popularizēšanā, turnīru veidošanā līdz ar to viņam droši vien ir daudz atbalstītāju federācijās un viņš mierīgi varētu spēlēt un rīkot pats savus turnīrus kur piedalītos tie paši Top spēlētāji, līdz ar to federācija saprata ka lielas jēgas nav izslēgt Higginsu
3) paveicās, ka menedžeris bija ar mieru uzņemties visu sodu un aiziet klusu, nevelkot līdzi Higginsu

un
4) tāda konspirāciju teorija - varbūt Higginsam kā spēlētājam iedeva tik mazu sodu, lai viņš nesāktu runāt. Kas zin vai šādas sarunāšanas naudas un intrigas dēļ tika rīkotas tikai ar spēlētāju un menedžeru ziņu vai arī ka tik tur nebija iesaistīta arī federācija. Bieži jau mums tie fināli īpaši pēdējos gados ir beigušies tikai pašā pēdējā mačā.

nu tas tāds mans viedokli, varbūt kādi ir ko vairāk lasījuši no UK preses???

  +1 [+] [-]

, 2010-09-09 00:53, pirms 14 gadiem
Njā, pēc lielas pauzītes Higginsam sākumā būs grūti. Bet tomēr prieks, ka augstākās klases spēlētājs ir atgriezies
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs: Atis Sēklinieks2

  +8 [+] [-]

, 2010-09-09 02:26, pirms 14 gadiem
Atis Sēklinieks2 rakstīja: Respekt, snūkers ir interesants, bet es uzskatu, ka šitās ziņas nav jāliek pie lielajiem virsrakstiem.
Kada tev starpiba?

Man piemeram netrauce ka shi zina ir pie lielajiem virsrakstiem,tas jau neko nemaina!

  +7 [+] [-]

, 2010-09-09 02:37, pirms 14 gadiem
Atis Sēklinieks2 rakstīja: Respekt, snūkers ir interesants, bet es uzskatu, ka šitās ziņas nav jāliek pie lielajiem virsrakstiem.
Higinss ir viens no vislabākajiem un arī starp visatpazīstamākajiem snūkeristiem. Pateicoties viņam pērn tika organizētas sacensības dažādās Eiropas valstīs, kur piedalījās elites snūkeristi. Organizatoriskajā jomā viņš darbojas ļoti nopietni. Tā kā viņš tika šajā incidentā iesaistīts un šāds atgadījums tika publiski atmaskots un sods, kurš sākumā tika piemērots bija vairāk kā nopietns, tad šī ziņas ir pat ļoti svarīga un pelnīti ir pie galvenajām.

Par rakstu paldies. Tiesneša lēmums - apžēljās par Higinsu, jo viņš tomēr daudz devis snūkera attīstībai tādās valstīs kā Krievija, Ukraina, Polija, Vācija u.c. turnīru organizēšanā un jauniešu motivēšanā arī tajās valstīs nopietni pieiet snūkeram.

Gaidam novembri un sniegumu, kādu rādīs Higinss

  -2 [+] [-]

, 2010-09-09 02:59, pirms 14 gadiem
Nu ko lai saka... Žēl ka es neesmu Higinsa jaunais menedžeris

  +2 [+] [-]

, 2010-09-09 04:44, pirms 14 gadiem
4uwis rakstīja: davix visu izklāstija, kas un kā, pilnībā piekrītu! Bez Higginsa un O`Salivana Snookers zaudētu ļoti daudz!
Tieshi ta,shie divi kungi ir snukera smagsvari,es nevaru iedomaties snukeru bez viniem!

  -2 [+] [-]

, 2010-09-09 04:54, pirms 14 gadiem
ir kāds links..?

     [+] [-]

, 2010-09-09 09:44, pirms 14 gadiem
nu, sods diezgan nosacīts, tā maigi sakot - par to pārkāpumu, kur viņam atzina vainu, viņam varēja iedot arī vairāk. bet, piemēram, Hannam kādu laiku atpakaļ nepaveicās, kad viņu žurnālisti uzrāva tieši tāpat, - viņam nebija blakus neviena, uz ko ar pirkstu parādīt, ka tas tas lielais vaininieks un bubulis.

snūkeram, protams, izdevīgi, ka čempions spēlē, bet nu diez vai Hērns varēja tādu spiedienu izdarīt uz neatkarīgu institūciju, kas šo lēmumu pieņēma.

  +4 [+] [-]

, 2010-09-09 09:49, pirms 14 gadiem
Nez ar kādām ovācijām sagaidīs skatītāji Higinsu pirmajā spēlē pēc diskvalifikācijas

  +2 [+] [-]

, 2010-09-09 10:42, pirms 14 gadiem
interesanti, ka SWH sporta ziņās teica, ka viss šitais sods viņam ir nevis par to sarunāto spēli, bet gad to gadījumu kad viņš finālā pret Merfiju esot vadībā gribēja starprīdī izdarīt likmi uz savu zaudi!!! Bet operators nav pieņēmis likmi, tā ka šis gāja un vinnēja beigās tomēr.

Laikam gribēja nodrošināties - vai nu balvu fonds par pirmo vietu, vai tāda pati summa zaudējuma gadījumā, jo tā kā šis esot bijis vadībā kad zvanīja, tad nu koificents droši vien ka labs bija.

     [+] [-]

, 2010-09-09 10:57, pirms 14 gadiem
davix rakstīja: interesanti, ka SWH sporta ziņās teica, ka viss šitais sods viņam ir nevis par to sarunāto spēli, bet gad to gadījumu kad viņš finālā pret Merfiju esot vadībā gribēja starprīdī izdarīt likmi uz savu zaudi!!!
nu tad galīgi greizi swh nošāvuši

  +1 [+] [-]

, 2010-09-09 11:28, pirms 14 gadiem
Luca Toni rakstīja: Nez ar kādām ovācijām sagaidīs skatītāji Higinsu pirmajā spēlē pēc diskvalifikācijas
domāju, ka daudzi arī viņu mēģinās izsvilpt. Jo vispār jau tiesa ir atzinusi, ka Higinss bez vainas nav. Un tas met ēnu uz visu sportu, lai arī šķiet, ka tas pārkāpums un sods ir pupu mizas un faktiski Higinss ir nevainīgs. Tā nebūt nav. Reputācija un tituli ir viens, bet nu runāt to, ko viņš tajā video teica, tomēr nevajag. Tie nāves draudi, par ko viņš stāstīja, tomēr īsti pārliecinoši neizklausās...

     [+] [-]

, 2010-09-09 15:37, pirms 14 gadiem
Lauris Bērziņš rakstīja: nu tad galīgi greizi swh nošāvuši
Nu nav gan viņi greizi nošāvuši, arī snukera komentētājs šorīt (uzvārdu neatceros) teica, ka Higinsa vaina nav pierādīta un viņam sods piespriests par to ka tajā spēlē esot vadībā viņš uzlika uz savu zaudējumu.

  -2 [+] [-]

, 2010-09-09 15:54, pirms 14 gadiem
Nav vairs nekādas cieņas pret šo spēlētāju..

  +1 [+] [-]

, 2010-09-09 16:16, pirms 14 gadiem
Nekad neticeeshu, ka taadas klases speeleetaajs vareetu PČ paartraukumaa zvaniit un likt likmi uz sevi, pilniigs "bullshits"!
Prieks, ka Higins atgriezjaas, jo vienoziimi bez vinja snuukers zaudeetu daudz!

  +1 [+] [-]

, 2010-09-09 16:27, pirms 14 gadiem
Slīpais rakstīja: Nekad neticeeshu, ka taadas klases speeleetaajs vareetu PČ paartraukumaa zvaniit un likt likmi uz sevi, pilniigs "bullshits"!
Prieks, ka Higins atgriezjaas, jo vienoziimi bez vinja snuukers zaudeetu daudz!
diemžēl jātic vien būs, jo tieši kā izrādās šo faktu izmeklēšana pierādīja, nevs par sarunātajām spēlēm. Un otrkārt pats labi atceros ka internetā bija audio ieraksts. Un treškārt no taktiskās ziņas, tas ir ļoti labs psiholoģiskais ierocis. Tu itkā nodrošinies pret zaudējumu līdz ar to tev vairs nav tik ļoti bail zaudēt un tu sāc spēlēt mierīgi, brīvi un līdz ar to rezultatīvi.

     [+] [-]

, 2010-09-09 16:31, pirms 14 gadiem
davix rakstīja: diemžēl jātic vien bÅ«s, jo tieÅ¡i kā izrādās Å¡o faktu izmeklÄ“Å¡ana pierādÄ«ja, nevs par sarunātajām spÄ“lÄ“m. Un otrkārt pats labi atceros ka internetā bija audio ieraksts. Un treÅ¡kārt no taktiskās ziņas, tas ir ļoti labs psiholoÄ£iskais ierocis. Tu itkā nodroÅ¡inies pret zaudÄ“jumu lÄ«dz ar to tev vairs nav tik ļoti bail zaudÄ“t un tu sāc spÄ“lÄ“t mierÄ«gi, brÄ«vi un lÄ«dz ar to rezultatÄ«vi.
Nu bljin, tad ne jau Dzjonam pasham zvaniit, paprasi chomu, lai uzliek stavku! Bet peedeejiem taviem diviem teikumiem nevar nepiekrist, labi pateikts!

  +1 [+] [-]

, 2010-09-09 16:46, pirms 14 gadiem
davix rakstīja: diemžēl jātic vien būs, jo tieši kā izrādās šo faktu izmeklēšana pierādīja, nevs par sarunātajām spēlēm. Un otrkārt pats labi atceros ka internetā bija audio ieraksts. Un treškārt no taktiskās ziņas, tas ir ļoti labs psiholoģiskais ierocis. Tu itkā nodrošinies pret zaudējumu līdz ar to tev vairs nav tik ļoti bail zaudēt un tu sāc spēlēt mierīgi, brīvi un līdz ar to rezultatīvi.
nu, tur jau it kā Hērns un WPBSA pēc savas izmeklēšanas esot atsaukuši apsūdzības reālā maču sarunāšanā. bet sods ir par izlikšanos, ka sarunā maču, bez nodoma to sarunāto reāli īstenot. jo tieši tas video, kur Džons (it kā bez priekšā teikšanas - nerediģētā video versija plašākai publikai nav rādīta, tāpēc apgalvot nevaru) spriedelē, kā varētu tos 300 ciktur tūkstošus eiro saņemt kā maksājumu par viņa hipotēku īpašumam Spānijā - nu tas tomēr ir pietiekami nesmuki, lai daudziem cilvēkiem nepatiktu. reputācija ir iedragāta. bet nu kā spēlētājs viņš ir labs, cepuri nost. žēl, ka uzķērās, jo žurnālisti arī rīkojās cūcīgi.

     [+] [-]

, 2010-09-09 18:36, pirms 14 gadiem
lm rakstīja: Nu nav gan viņi greizi nošāvuši, arī snukera komentētājs šorīt (uzvārdu neatceros) teica, ka Higinsa vaina nav pierādīta un viņam sods piespriests par to ka tajā spēlē esot vadībā viņš uzlika uz savu zaudējumu.
nu nezinu, ko tas komentētājs tur stāstīja, bet pievienotajā nolēmumā nav nekā par to otru gadījumu, kad it kā Higinss zvanījis un mēģinājis uzlikt betu pret sevi. ir tikai par Kijevu un piekrišanu saņemt kukuli.

----
Both Mr Higgins and Mr Mooney have been charged with breaches of four of the Association’s Rules Relating to Betting, namely (insofar as material):
Rule 3.1.2.2 (Charge 1)
Agreeing or offering to accept a bribe, bribes or other reward to fix or otherwise to influence improperly the result of a Tournament or Match.
Rule 3.1.4.1 (Charge 2)
Agreeing to engage in corrupt or fraudulent conduct.
Rule 3.1.5.1 (Charge 3)
Intentionally giving the impression to others that they were agreeing to act in breach of the Betting Rules.
Rule 3.1.4.4 (Charge 4)
Failing to disclose promptly to the Association full details of an approach or invitation to act in breach of the Betting Rules.

tālāk...

Mr Higgins has admitted acting in breach of Rules 3.1.5.1 and 3.1.4.4 (Charges 3 and 4).
The Association has withdrawn Charges 1 and 2.

pirmās divas apsūdzības WPBSA atsaukusi, un sankcijas viņam bijušas tikai par divām pēdējām.

  +1 [+] [-]

, 2010-09-09 18:45, pirms 14 gadiem
Slīpais rakstīja: Nekad neticeeshu, ka taadas klases speeleetaajs vareetu PČ paartraukumaa zvaniit un likt likmi uz sevi, pilniigs "bullshits"!
Prieks, ka Higins atgriezjaas, jo vienoziimi bez vinja snuukers zaudeetu daudz!
nu, bet redz ko Stīvs Deiviss ir teicis Daily Star: Simply The Best 7 Days A Week ::...
Viņš zinot, ka spēlētāji esot likuši t.s. "insurance bets" pret sevi, lai vismaz nodrošinātos zaudējuma gadījumā.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2010-09-09 19:27, pirms 14 gadiem
Lauris Bērziņš rakstīja: nu, bet redz ko StÄ«vs Deiviss ir teicis Daily Star: Simply The Best 7 Days A Week ::...
Viņš zinot, ka spēlētāji esot likuši t.s. "insurance bets" pret sevi, lai vismaz nodrošinātos zaudējuma gadījumā.
Tam jau visam piekriitu, bet nesaprasts ir jautaajums par to, "kapeec vinjam pasham jaazvana" un jaaliek likmiites, tad jau paluudz kaut vai savu Denisi.....

  +1 [+] [-]

, 2010-09-09 19:30, pirms 14 gadiem
esporta draugs rakstīja: Å itie taukmūļi gluži kā golferi, saņem lielu naudu praktiski neparko. Tā jau ir izklaide, nevis profesionāls sports. Liela daļa ar alus vÄ“deriem spÄ“lÄ“. Kas tie par sportistiem?
Man aizdomas, ja ko esi redzeejis no snuukera, tad tikai Stiivenu Lii. Varbuut ja taa iisti neinteresee shis sporta veids, tad nelasi un nekomentee! Ar savu tekstu Tu nevienam sheit neesi interesants..
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2010-09-09 21:16, pirms 14 gadiem
Lauris Bērziņš rakstīja: nu, bet redz ko Stīvs Deiviss ir teicis Daily Star: Simply The Best 7 Days A Week ::...
Viņš zinot, ka spēlētāji esot likuši t.s. "insurance bets" pret sevi, lai vismaz nodrošinātos zaudējuma gadījumā.
oho tad jau točna mana versija ir bijusi pareiza. šādi jau vispār sportisiti daudzos sporta veidos varētu rīkoties un ar totalizatoru palīdzību uzalbot savu sniegumu.