Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2988, Did:0, useCase: 3

Balvu par mūža ieguldījumu Latvijas riteņbraukšanā saņems Ernests Pūce

Toms Markss
Toms Markss

Balvu par mūža ieguldījumu Latvijas riteņbraukšanā saņems Ernests Pūce
Ernests Pūce
Foto: Publicitātes

Nākamās nedēļas piektdienā, 1. decembrī, Ādažu Kultūras centrā notiks svinīgā apbalvošanas ceremonija “Latvijas Riteņbraukšanas gada balva 2023”. Pasākumā balvu par mūža ieguldījumu Latvijas riteņbraukšanā saņems panākumiem bagātais šosejas un treka treneris, spilgta šī sporta veida personība Ernests Pūce.

Latvijas Riteņbraukšanas federācija jau iepriekš ir godinājusi personības par mūža ieguldījumu riteņbraukšanā. Šī tradīcija tiek turpināta arī pēc vairāku gadu pauzes, atjaunojot sezonas noslēguma pasākumu. Šogad federācijas biedri, sportisti, treneri, tiesneši, atbalstītāji un citi iesaistītie vienkopus pulcēsies 1. decembrī Ādažu Kultūras centrā, svinot sezonas noslēgumu “Latvijas Riteņbraukšanas federācijas gada balvā 2023”.

Svinīgajā apbalvošanas ceremonijā, ko vadīs Uģis Joksts un Krista Pūcīte, balvas tiks pasniegtas septiņās nominācijās. Ja sešās no tām uzvarētāji tiks atklāti tikai svētku vakarā, tad balvas par mūža ieguldījumu riteņbraukšanā saņēmums jau ir zināms.

Šo nozīmīgo apbalvojumu saņems šosejas un treka riteņbraukšanas treneris Ernests Pūce. Šim arodam Ernests veltījis dzīves gadus 54 gadus. Pirms tam pats atzīstami startējis kā trekā, tā arī šosejas sacensībās. Priekšroku azarta pilnais sportists deva sprinteru disciplīnām, izrādot nopietnu konkurenci arī pasaules top līmeņa trekistiem.

Gana ātri Ernests Pūce sāka arī trenera karjeru. Sekmīgs šī aroda sākums izvērtās VEF sporta klubā, kas ietilpa sporta biedrības “Daugava” sistēmā. Turpinājums sekoja Augstākās sporta meistarības skolā, kas bija starp pašām prestižākajām augsta sasniegumu sporta organizācijām mūsu valstī. Ernests strādājis ar tādiem vīriem kā – Ringoldu Kalnenieku, olimpieti Aivaru Eisaku, Andri Jākobsonu, Andri Sarkani un daudziem citiem tā laika Latvijas treka un šosejas riteņbraukšanas TOP atlētiem.

Ļoti nozīmīgs dzīves posms cienījamajam kungam pavadīts Murjāņu Sporta ģimnāzijā, kur nostrādāti 34 gadi. Ernests Murjāņos pret saviem audzēkņiem un kolēģiem bija ļoti prasīgs, ar lielisku humora izjūtu apveltīts, un cilvēcīgs. Murjāņos Ernestam bija iespēja strādāt un uz panākumiem virzīt virkni pasaules un Eiropas čempionātos panākumus guvušus sportistus. Īpašas atmiņas viņam saistās par darbu kopā ar pasaules junioru čempionu trekā Aināru Ķiksi. No aktīvajiem elites Latvijas šosejas riteņbraucējiem Ernests Pūce īpaši spilgti seko līdzi saviem audzēkņiem – Kristam Neilandam un Emīlam Liepiņam.

Paralēli trenera gaitām, Ernests aktīvi strādāja sabiedriskajā dzīvē. Tieši viņa un vairāku citu domubiedru aktīva darbība un entuziasms 1995. gadā Latvijā atjaunoja kara laikā pārtraukto Latvijas Riteņbraucēju Vienības braucienu. Ilgus gadus Pūce bija treneru padomes priekšsēdētājs. Viņa viedokli un priekšlikumus respektēja kā viņa paaudzes, tā arī gados krietni vien jaunāki treneri.

Ļoti nozīmīgs ieguldījums Latvijas riteņbraukšanai ir Ernesta Pūces sarakstītā grāmata “Vecā Riteņbraucēja stāsti”. Tajā ar spilgtām emocijām aprakstīts Pūces ceļš riteņbraukšanā no bērna kājas līdz pēdējiem aktīvajiem gadiem trenera arodā.

Arī šodien Ernests fiziski ir ļoti aktīvs. Viņš ne tikai min savas velosipēda pedāļus treniņos un aktīvi piedalās Latvijas Riteņbraucēju Vienības braucienā, bet arī spēlē tenisu, kas ir vēl viena cienījamā vīra kaislība. Ernesta ciešais atbalsta plecs ir viņa spēcīgā ģimene.

Izmantotie resursi:
lrf.lv