Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:365, Did:0, useCase: 3

Krīgers un Babris sasniedz pusfinālu, Eiropas čempionātā Valmierā dominē Nīderlande

Agris Suveizda

Krīgers un Babris sasniedz pusfinālu, Eiropas čempionātā Valmierā dominē Nīderlande
Helvijs Babris (#76) un Kristens Krīgers (#996). Foto: Jānis Līgats

Māra Štromberga vārdā nosauktajā un nesen atklātajā BMX trasē Valmierā sadalītas Eiropas čempionāta medaļas elites un junioru grupās. Nīderlande triumfēja gan vīriešu, gan sieviešu elites grupā, kungu konkurencē izcīnot pat visas trīs medaļas. Vīriešu grupā divi latvieši Kristens Krīgers un Helvijs Babris, kurš ziemā Latviju pārstāv kā bobsleja pilots, iekļuva pusfinālā.

Pirmie lielie kritieni bija jau otrajā priekšbraucienā, kurā, vācietim paliekot bez riteņa stūres, krita arī pasaules čempions francūzis Silvēns Andrē, bet latviešu duets Filips Rozītis un Kristens Krīgers ieņēma augsto otro un trešo vietu. Savos pirmajos priekšbraucienos labi klājās arī pārējiem latviešiem – Helvijs Babris izcīnīja otro vietu aiz brita Kaja Vaita, bet Miks Strazdiņš bija trešais, piekāpjoties tikai dominējošajam Nīkam Kimmanam un viņa brālim Džastinam.

Latiņu noturēt gan spēja vienīgi Babris. Otrajā priekšbraucienā viņš pārliecinoši izcīnīja otro vietu aiz pazīstamā francūža Žorisa Dodē, kuram tas bija otrais panākums, bet trešajā braucienā, kurā piedalījās arī Krīgers, Helvijs jau agri ieguva līdera godu un to viegli nosargāja. Gan Krīgeram, gan Rozītim otrajos un trešajos braucienos pa piektajai un sestajai vietai, bet Strazdiņš pēc astotās vietas otrajā braucienā trešajā piedzīvoja kritienu, nākamajā posmā gan vienalga iekļūstot.

Babris lielisko sniegumu turpināja arī astotdaļfinālā, startā izvirzoties otrajā vietā aiz pašreizējā Eiropas čempiona Kaila Evansa, bet uzreiz pēc Helvija finišēja Krīgers, arī iekļūstot ceturtdaļfinālā. Arī abi pārējie latvieši bija vienā braucienā, taču Strazdiņš un Rozītis ierindojās piektajā un sestajā vietā, izstājoties no cīņas. Par lielāko pārsteigumu astotdaļfinālā kļuva norvēģa Tūres Navrestada fiasko – priekšbraucienos būdams pirmais, pirmais un otrais un būdams vadībā arī astotdaļfinālā, ziemeļnieks piedzīvoja kritienu. Latvieši spēja sasniegt arī pusfinālu. Krīgers savā ceturtdaļfinālā pēc starta bija piektais, taču vēlāk ļoti labi pa iekšmalu ielauzās četriniekā, savukārt Babris jau pēc starta ierindojās aiz diviem nīderlandiešiem un finišēja trešais.

Pārsteidzoši tikt finālā gan neizdevās. Krīgera pusfināla sākumā jau pirmajā lēcienā krita viens no favorītiem šveicietis Dāvids Grāfs, Kristians sākotnēji bija sestais no sešiem palikušajiem, taču spēja uz īsu mirklīti pacelties pat uz ceturto pozīciju, tomēr finiša spurtā palika piektais. Babris startēja ļoti spēcīgā pusfinālā un startā iekšmalā netika garām Andrē, atkrītot uz septīto vietu. Pēcāk Helvijs pacēlās uz piekto un ļoti nopietni cīnījās par ceturto pozīciju, taču atkal netika garām francūzim un finišēja tajā pašā septītajā vietā. Neveiksmi gan piedzīvoja arī Andrē – pasaules čempions bija spiests samierināties ar piekto vietu.

Vīru finālā dominēja Nīderlande, tiekot pie visām medaļām, bet zeltu izcīnīja galvenais favorīts Nīks Kimmans, kurš 2015. gadā kļuva par pasaules čempionu. Neveiksmīgu finālu aizvadīja 2011. un 2016. gada pasaules čempions Dodē, līdz trases vidum cīnoties pret oranžajiem, bet tad atkrītot uz pēdējo vietu. Arī dāmām dominēja Nīderlande – aizraujošā finiša spurtā tomēr zeltu izrāva galvenā favorīte Laura Smuldersa, kura tika atbīdīta uz trešo vietu, tomēr pēdējos metros viņa apsteidza savu tautieti Džudiju Bāuvu.

Junioru sacensībās savainojuma dēļ nepiedalījās viens no medaļu pretendentiem Edvards Glāzers, bet ļoti labi priekšsacīkstes aizvadīja nesen smadzeņu satricinājumu guvušais Niks Rožukalns, uzvarot divos no trim braucieniem un trešajā tiekot pie otrās vietas. Viņš ļoti labi veica arī ceturtdaļfināla startu, tomēr, atrazdamies otrajā vietā, piedzīvoja kritienu. Šajā braucienā pēdējais no palikušajiem finišēja Rinalds Kārkliņš, bet pirms tam citā braucienā pēdējais palika Valters Dzelme. Dāmām Vanesa Buldinska apstājās pusfinālā, braucienā ieņemot sesto vietu, bet Vineta Pētersone vakar krita treniņā un sacensības izlaida.

ZeltsValstsSudrabsValstsBronzaValsts
VīriešiNīks KimmansNīderlandeTvans van GentsNīderlandeDeivs van der BurhsNīderlande
SievietesLaura SmuldersaNīderlandeDžudija BāuvaNīderlandeSimone KristensenaDānija
JunioriRoss KalensLielbritānijaBraiens MārtinsLielbritānija Igo MaršaleksFrancija
JunioresZoja KlāsensaŠveiceViktorija VaskovaKrievijaElija FeterstonaLielbritānija

  +3 [+] [-]

, 2019-07-13 21:15, pirms 5 gadiem
nu gan oranžie noplosījās-5 no 6 medaļām

  +1 [+] [-]

, 2019-07-13 23:12, pirms 5 gadiem
Holandiešiem ar riteni patīk braukt, tas jau visiem zināms. Nez vai holandietis arī riteni izgudroja? Es nebīnītos.

  +1 [+] [-]

, 2019-07-13 23:26, pirms 5 gadiem
Patika, kā mūsu puiši cīnījās trasē! Babris un Krīgers tiešām labi brauca, 1/2fināls šajā konkurencē godam nopelnīts! Bija gandrīz reāli tikt pat finālā, bet tur laikam bija vajadzīga vēl drusku lielāka veiksme! Nekas, puiši, nākamreiz.. Arī Buldinska labi nobrauca. Žēl vienīgi, ka Pētersone nevarēja startēt!

  +1 [+] [-]

, 2019-07-14 16:12, pirms 5 gadiem
Vislielāko cieņu junioram, kurš nedēļu pēc smaga kritiena devās trasē un, ja ne kritiens, iespējams, būtu arī finālā... Elites vīri - te domāju Babri un Krīgeru - laikam izdarīja maksimumu, uz ko šobrīd gatavi. Lai tiktu finālā šādā kompānijā, tur vėl vajadzēja milzīgu veiksmi klāt.
Buldinska nopietnai cīņai nebija gatava, to varēja labi redzēt. Taču viņai ir attaisnojums - tikko pēc traumas.

  +1 [+] [-]

, 2019-07-14 16:13, pirms 5 gadiem
Sorry, aizmirsu varoni vārdā nosaukts - Rožukalns! Visu cieņu!