Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:5, Did:0, useCase: 3

Latvijas riteņbraucējiem starts elites grupas braucienā

Rolands Eliņš

Latvijas riteņbraucējiem starts elites grupas braucienā
Toms Skujiņš. Foto: Scanpix.EPA.

Svētdien Beļģijā esošajā Flandrijas reģionā ar vīru elites grupas brauciena sacensībām noslēdzas 100. pasaules čempionāts šosejas riteņbraukšanā. Sacensības, kas sākas pulksten 11:20 pēc Latvijas laika, mūsu valsts godu aizstāv – Toms Skujiņš, Krists Neilands, Emīls Liepiņš un Mārtiņš Pluto.

Svētdien, čempionāta kulminācijas dienā, tiek sadalīts viens medaļu komplekts. Teju septiņu stundu ilgā sacīkstē tiks noskaidrots jaunais pasaules čempions vīru elites grupas brauciena sacensībās.

Riteņbraucējiem jāpieveic 268,3 kilometru gara, ļoti aizraujoša, bet reizē čempionātam cienīgi smaga distance. Sacensības sava profila dēļ var salīdzināt ar kārtīgu pavasara klasiku. Trasē iekļauti ļoti daudz dažāda stāvuma pakāpes kāpumu, kas būs gan asfalta, gan bruģa klājumā. Netrūks arī neskaitāmu pagriezienu, asu līkumu un tehnisku nobraucienu.

Sacensību starts atrodas Atverpenē, bet tālāk riteņbraucēji dosies uz Lēvenas pusi. Divas reizes tiks pievarēti stāvā četru pauguru sekcija. Noslēdzošais no šīs četrotnes ir Smeijsbergas kāpums, kura stāvuma pakāpe pārsniegs 15 procentus. Arī pats Lēvenas aplis noteikti nesolās būt viegla pastaiga, īpaši ņemot vērā jau pieveikto distanci.

Ņemot vērā distances garumu, visai ātri var sagaidīt dienas atrāvienu. Tajā tradicionāli gan eksotisko valstu pārstāvji, gan arī riteņbraucēji no riteņbraukšanas aprindās labi zināmām valstīm. Peletona kontroli visdrīzāk var gaidīt no Beļģijas un Nīderlandes izlasēm, kas startēs ar maksimāli iespējamo braucēju skaitu – deviņiem sportistiem.

Latvijas sportisti sev nopelnīja četras vietas, kas cerības uz labu rezultātu kādam no sportistiem padara jau daudz reālākas. Nereti (izņemot pēdējos trīs gadus) mūsu valsts bijusi pārstāvēta tikai ar vienu riteņbraucēju, kas nedod daudz opciju augstam rezultātam.

Mūsu valsts godu prestižajā sacīkstē pārstāvēs – Toms Skujiņš, Emīls Liepiņš, Krists Neilands un Mārtiņš Pluto. Visi četri riteņbraucēji regulāri startē UCI līmeņa sacensībās. Pozitīvi arī, ka visi četri aizvadītās nedēļas nogalē nopelnīja UCI punktus sacensībās Beļģijā (Skujiņš, Liepiņš, Neilands) un Slovākijā (Neilands).

Mūsu sportisti jau ir gana pieredzējuši. Komandas kapteiņa loma uzticēta Tomam Skujiņam, kurš pēdējos gadus regulāri priecējis ar vietu TOP 30 skaitā. Skaidrs, ka Toms un pārējie mūsu riteņbraucēji ir pārliecināti, ka pa spēkam ir vēl augstāki rezultāti.

Galveno favorītu loks cīņā par uzvaru šodien Flandrijā ir gana plašs. Sacensību trase ir gana smaga, tomēr tā piemērota universālajiem kareivjiem, kas spēj gan pievarēt kāpumus, gan būt arī gana ātri sprintā. Mājinieku cerības ir Vouts van Ārts un Remko Evenpūls. Van Ārts šogad vairākkārt svarīgākajos startos bijis otrais (Olimpiskās spēles, PČ solo braucienā) un ļoti motivēts beidzot uzvarēt. Solo uzbrukumu var gaidīt arī no uzlecošās zvaigzne Evenpūla. Nīderlandes lielā cerība, protams, ir Metjū van der Pūls. Kā lai neatceras viņa neticamo uzvaru “Amstel Gold Race” pirms diviem gadiem, kad viņš no šķietami neticamas pozīcijas finiša taisnē panāca un apsteidza līderi.

Francijas lielā kārts būs esošais pasaules čempions Žiljēns Alafilips. Ļoti spēcīgu sniegumu demonstrē arī Eiropas čempions no Itālijas Sonijs Kolbrelli. Aizmirst nevar arī slovēni Tadeju Pogačaru, slolvāku Peteru Saganu, šveicieti Marku Hiršī, dāni Kasparu Asgrēnu un citus.

Laika apstākļi Lēvenā ir vasarīgi silti. Ārā valda mākoņains laiks, tomēr bez lietus vizdrīzāk izdosies iztikt.

Sacensību sākums pulksten 11:20 pēc Latvijas laika, kamēr finišs gaidāms pēc pulksten 18:00. Tiešraide kanālā “Eurosport”.

Izmantotie resursi:
https://lrf.lv/index.php/soseja/sos...

  -2 [+] [-]

, 2021-09-26 13:21, pirms 3 gadiem
Sakiet, lūdzu, kur var redzēt tiešraidi... varbūt kāds var iesviest linku. paldies

  +2 [+] [-]

, 2021-09-26 15:13, pirms 3 gadiem
Krists Neilands izstājās. Paliek 3 latvieši...

  +1 [+] [-]

, 2021-09-26 15:24, pirms 3 gadiem
Pluto arī izstājās. Paliek Liepiņš un Skujiņš.

  +1 [+] [-]

, 2021-09-26 15:37, pirms 3 gadiem
Skujiņš šobrīd TOP 5, Liepiņš mazliet atpaliek, bet vēl turās pelotonā.

     [+] [-]

, 2021-09-26 16:31, pirms 3 gadiem
intars128 rakstīja: Sakiet, lūdzu, kur var redzēt tiešraidi... varbūt kāds var iesviest linku. paldies
Akdievs kāds skatās šo sūda sportu?

  +1 [+] [-]

, 2021-09-26 16:35, pirms 3 gadiem
hockeyekspart2 rakstīja: Akdievs kāds skatās šo sūda sportu?
es skatos.

     [+] [-]

, 2021-09-26 17:03, pirms 3 gadiem
Diezgan bezcerīgi uz kādu augstu vietu. Vācieši nekādi, kolumbieši ar nemanāmi, bet pārējās riteņbraukšanas lielvalstis līderu grupā pārstāvētas.

     [+] [-]

, 2021-09-26 17:05, pirms 3 gadiem
Rogličš un Pogačars ar visus spēkus lielajās tūrēs izlika?