Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:5, Did:0, useCase: 3

Klismetam astotā vieta un labākā jaunā braucēja tituls Igaunijas tūres kopvērtējumā

Toms Markss
Toms Markss

Sestdien Tartu pilsētas ielās aizvadīts “Tour of Estonia” (UCI 2.1 kategorija) velobrauciena otrais posms, kurā no Latvijas sportistiem visaugstāk finišēja “Energus” komandas riteņbraucējs Kārlis Klismets, kuram augstā desmitā vieta. Kopvērtējumā viņam astotā pozīcija un labākā jaunā braucēja tituls. Dāmu “Tour of Estonia” labākā no latvietēm bija Kitija Siltumēna, finišējot 21. vietā.

Pēc pirmā posma no Tallinas līdz Tartu, “Tour of Estonia” velobrauciens sestdien noslēdzās ar 164,8 kilometru garu posmu Tartu pilsētas ielās. Sacensību trase ļoti tehniska un pauguriem bagātīga. Papildus “odziņas” bija bruģa seguma kāpumi un nobraucieni.

Pēc neveiksmīgā pirmā posma, apņēmības pilni cīnīties par uzvaru bija Pro līmeņa komanda no Norvēģijas “Uno – X Mobility”. Aktīvi brauca arī Latvijas sportisti, no kuriem gan tikai retajam izdevās realizēt plānoto. Latvijas Nacionālā izlase koncentrējās uz darbu sava kapteiņa Māra Bogdanoviča labā. Vienā no situācijām Kristiāns Belohvoščiks un Kristers Ansons teju visa apļa garumā darīja visu, lai noķertu tā brīža līdera grupu, pievedot atpakaļ Bogdanoviču. Pašam Mārim gan nācās saskarties ar vairākām neveiksmēm. Vidusdaļā defekts piemeklēja viņa velosipēda sēdekli, bet vēlāk Māris arī krita. Neskatoties uz to viņš piebrauca atpakaļ pie pamatgrupas, tomēr pacīnīties par uzvaru vairs nevarēja.

Beigu daļā uzvarētāja liktenis izšķīrās starp piecu riteņbraucēju lielu līdera grupiņu. Viņu vidū bija trīs igauņi, kas arī sadalīja visu goda pjedestālu. Uzvaru posmā un kopvērtējumā izcīnīja Aleksa Krasta komandas biedrs no “Voltas Tartu 2024 by CCN” Sīms Kīskonens (03:46:55). Otrā vieta Karlam Patrikam Laukam, bet trešā viņa komandas biedram no Igaunijas Nacionālās izlases Raitam Ārmam.

No Latvijas riteņbraucējiem visaugstāk finišēja trenera Māra Bogdanoviča audzēknis Kārlis Klismets. “Energus” vienības pārstāvis paveica lielisku darbu un attaisnoja uz sevis liktās cerības. Viņš finišēja otrajā grupiņā un starp teju 100 startējušajiem ieņēma desmito vietu. Kārlis uzvarētājam zaudēja 13 sekundes. Kopvērtējumā Klismets izcīnīja augsto astoto vietu (+00:00:23 aiz Kīskonena). Kārlim arī godam nopelnīti 30 UCI Pasaules ranga punkti.

No Nacionālās izlases braucējiem Kristers Ansons posmā finišēja 27. vietā (+00:01:30). Kopvērtējumā viņam 25. vieta un 3 UCI Pasaules ranga punkti. Zaļajā krekliņā startējušais Māris Bogdanovičs tikmēr posmā ieņēma 40. vietu (+00:05:04), bet kopvērtējumā dobelniekam 40. vieta. Finišu sasniedza arī lielisku darbu komandas labā veikušais Kristiāns Belohvoščiks. Ikdienā Monako komandu pārstāvošais velosportists posmā 47., bet kopvērtējumā 46. Pārējie sportisti finišu nesasniedza. Kopumā no 105 startējušajiem finišēja vien 48 braucēji.

Dienas pirmajā pusē sacentās dāmas, veicot 104 kilometru garu distanci. Trases pirmajā pusē arī tika veikts grants sektora posms. Dalībnieču vidū arī Latvijas Nacionālā izlase trenera Raivja Belohvoščika vadībā. Pirmā atslēgas vieta bija grants sektors, kurā grupa sadalījās. No Latvijas izlases braucējām priekšā spēja noturēties Lāsma Elza Vaivode un Kitija Siltumēna un Anita Antone, kamēr Laura Belohvoščika un Lelde Ardava turpināja cīnīties sekotāju grupās.

Pilsētas apļos sāka dalīties arī līderes. Nepatīkamu kritienu bruģa nobraucienā piedzīvoja Vaivode, kura tika nogādāta medicīnas iestādē. Tikmēr Kitija Siltumēna zaudēja kontaktu no līderēm. Cīņā par uzvaru sešu braucēju līderu grupiņā nepārspēta izrādījās nīderlandieti Elīne Van Rūjene (“Coop”). Viņa trasē pavadīja 2 stundas 41 minūti un 4 sekundes. Otrā vieta lietuvietei Olīvijai Balaišitei, bet TOP3 noslēdza Igaunijas izlases līdere Laura Lizete Sandere.

21. vieta Kitijai Siltumēnai (+00:03:17), 32. Anita Antone, bet 33. Lelde Ardava (abas +00:12:09). Laura Belohvoščika finišēja ārpus laika limita, bet Lāsma Elza Vaivode izstājās.

Izmantotie resursi:
lrf.lv