Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:5, Did:0, useCase: 3

Japiņš: "Zinu, kas Latvijas riteņbraukšanai vajadzīgs"

Gatis Druvietis
Gatis Druvietis

Japiņš: "Zinu, kas Latvijas riteņbraukšanai vajadzīgs"
Igo Japiņš
Foto: Gints Ivuškāns, F64

Latvijas Riteņbraukšanas federācijas prezidents Igo Japiņš (63) sarunā ar "Sestdienu" skaidro, kāpēc uzņēmies šo amatu. Tādējādi lietas virzās uz priekšu, bet darāmā vēl arvien ir ļoti daudz. Ja tā parēķina, tad riteņbraukšana nav dārgāks sporta veids par volejbolu vai basketbolu.

Japiņš jau gadu ir federācijas prezidents "Traģiski, ka sporta veids, kurā olimpiskajās spēlēs tiek izcīnītas 26 medaļas, Latvijā bija nokļuvis pašreizējā situācijā," pienākumu uzņemšanos pamato šī sporta veida speciālists. "Teorētiskā līmenī es jau to visu faktiski darīju arī iepriekš, taču vairāk biju konsultants. Tagad varu pateikt, lai kaut ko izdara, vai arī pats to paveikt, un lietas arī virzās uz priekšu."

Problēmas apzinātas, taču ir jāiegulda liels darbs, lai tās atrisinātu. "Zinu, kas Latvijas riteņbraukšanai vajadzīgs, un cenšos to panākt. Tikai tā iespējama attīstība," saka federācijas prezidents. "Tas, ka dažādās Latvijas vietās dramatiski samazinājušās riteņbraukšanas sekcijas. Tas, ka Murjāņi, kas ir mūsu galvenā ražotne, atrodas tik bēdīgā stāvoklī. Tas, ka mums nav neviena velotreka. Tas ir noziedzīgi pret Latvijas sportu. Diemžēl šobrīd pārsvarā nākas runāt par kaut kā atjaunošanu, jo tas viss kādreiz ir bijis."

Ir viedoklis, ka riteņbraukšana ir dārgs sporta veids, tomēr Japiņš tam īsti negrib piekrist. "Jā, vajadzīgas formas, ritenis, trenerim mašīna, ar kuru braukt līdzi, vēl kāds inventārs. Ja to visu samet kopā, liekas, baigi daudz sanāk. Tomēr neviens jau neparēķina, cik izmaksā sporta halles uzcelšana un uzturēšana, bet tur ieiet volejbolists vai basketbolists savās čībiņās, un saka, ka tas jau baigi lēts sporta veids. Ja visu sarēķina, sanāk pilnīgi otrādi."

Izmantotie resursi:
Žurnāls "Sestdiena"