Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:5, Did:0, useCase: 3

"Smiltenes kausā" triumfē mājinieks Skrapcis un igaunis Auss; Skujiņš iedvesmo jauno paaudzi

Ivars Bācis
Ivars Bācis

"Smiltenes kausā" triumfē mājinieks Skrapcis un igaunis Auss; Skujiņš iedvesmo jauno paaudzi
Foto: Agnis Melderis.

Divu dienu garumā aizvadītas vienas no gaidītākajām riteņbraukšanas sacensībām Baltijā – “Smiltenes kauss”. Slavenajā bruģa klasikā vīru Open sporta braucienā uzvarēja mājinieks Olivers Jēkabs Skrapcis, bet dāmām pirmā bija Lāsma Elza Vaivode. Tikmēr spraigajā grupas braucienā uzvarēja igaunis Ārons Auss un rīdzniece Ieva Jurēviča.

“Smiltenes kauss” riteņbraukšanā, kas ir vienas no pašām senākajām un lielākajām šosejas riteņbraukšanas sacensībām, šogad kopš atjaunošanas risinājās sesto gadu. Divu dienu garumā vairāk nekā 300 braukt gribētāju sacentās daudzveidīgās un ļoti aizraujošās trasēs. Uz starta izgāja ne vien pašmāju, bet arī ziemeļu kaimiņi - igauņu braucēji.

Sestdien visa uzmanība tika veltīta slavenajam bruģa kalnam, kas šosejas riteņbraukšanas sacensības pirmo reizi uzņēma aizvadītā gadsimta sešdesmitajos gados. Bruģa klasikas apļa garums sasniedza 3 kilometrus, braucējus izvadot pa skaistākajām Smiltenes vietām. Bez bruģa kā “odziņas” jāizceļ arī koka tilts pār ūdenskritumu un garais Vecā parka nobrauciens.

Open sporta braucienā, kur sacentās juniori un pieaugušie vīri, 13 apļu sacīkstē no starta visiem pa priekšu aizbrauca mājinieks Skrapcis, igaunis Oskars Kuuts un “Dobeles dzirnavnieks/ FeelFree” komandu pārstāvošais Agris Vindecs. Turpinājumā Vindecs bija spiests iepalikt no abiem pārējiem, vēlāk viņu panākot Artim Rozem un Raineram Zviedrim. Uzvarētāja liktenis noskaidrojās vien finiša spurtā. Bruģa kalnā Skrapcis un Kuuts atradās viens otram blakus. Uz salijušā bruģa, vietējo fanu atbalstīts, par nieka tiesu ātrāks bija smiltenietis, igauņu riteņbraucējam samierinoties ar otro vietu. Trasē Skrapcis pavadīja 1 stundu 2 minūtes un 23 sekundes. TOP3 noslēdza Artis Roze (+00:00:43), kuram sekoja Agris Vindecs un Rainers Zviedris.

Jaunieši veica par apli mazāk. Nestartējot Georgam Tjuminam, galvenā cīņa notika starp Marku Jākobsonu, Helviju Kanceru, Tomu Strēli, Arvīdu Loginu un Kristeru Žukasu. Līdz pat pēdējam aplim neviens no braucējiem nozīmīgu pārsvaru ieguvis nebija. Marks Jākobsons centās meklēt veidus kā aizmukt no sprintera Kancera, tomēr tas neizdevās. Pēdējā aplī abi ieguva nelielu pārsvaru pār sekotājiem. Finišā ātrākais Helvijs Kancers (“MSĢ/ RRS”), bet Markam Jākobsonam (“MSĢ/ RRS/ NN Sporta klubs”) otrā vieta (+00:00:01). Trešo vietu tikmēr ieguva Arvīds Logins.

U14 zēnu grupā no paša starta maksimālu tempu konkurentiem piedāvāja mājinieki – Mārtiņš Ice un Roberts Judins, kuriem līdzi spēja atrasties rīdzinieks Everts Buliņš. Distances otrajā pusē nupat no Eiropas čempionāta MTB XCO krosā atgriezušais Ice kāpināja tempu, kas par ātru bija Judinam. Priekšpēdējā aplī Ice spēja aizmukt arī no Buliņa, svinot skaistu uzvaru. Evertam otrā vieta (+00:00:46), bet TOP3 noslēdza Roberts Judins (+00:00:58).

Sievietēm šajā braucienā ātrākā bija Lāsma Elza Vaivode, kura pārspēja jauniešu grupas uzvarētāju Ievu Jurēviču. Trešā ātrākā starp dāmām bija Evelīna Ermane-Marčenko, kura tikai nedaudz bija priekšā ātrākajai juniorei Amandai Reilijai Zariņai. Masters vecākajā vīru grupā tikmēr ātrākais bija mājinieks Egils Skudriņš.

Jaunāko sportistu braucienā M12 grupā puišiem pārliecinošu uzvaru piecu apļu sacīkstē guva dobelnieks Eduards Eihmanis. Viņam otrajā vietā sekoja rīdzinieks Emīls Lācis un mājinieku kluba braucējs Edžus Klieders. W12 meiteņu grupā tikmēr uzvarēja Katrīna Hansone, kura par nieka tiesu bija priekšā Šarlotei Kļumelei, bet TOP3 noslēdza smilteniete Samanta Luberte. W14 meiteņu grupā ātrākā izrādījās Evelīna Vītiņa no Dobeles sporta skolas.

“Smiltenes kauss” svētdien turpinājās Vidzemes stadionā. Laika apstākļu lutināti braucēji varēja izvēlēties startēt “Dako Ziemeļvidzeme” sporta braucienā, “Vudlande” Tautas, vai “Laukumi.lv Ģimeņu” distancēs. Pašiem mazākajiem tika sarūpēta iespēja piedalīties “AL Mežs” bērnu velo festivālā.

Pasākuma īpašais viesis bija Parīzes Olimpisko spēļu piektās vietas ieguvējs grupas braucienā Toms Skujiņš, kurš atbildēja uz mazo bērnu jautājumiem, sniedza parakstus un apbalvoja visus bērnu brauciena dalībniekus. Toms arī izpelnījās neviltotus aplausus no sanākušajiem līdzjutējiem. “AL Mežs” bērnu braucienos pēc finiša ikviens saņēma gardās “Skrīveru saldumi” šokolādes un “Smiltenes piens” kefīru.

“Dako Ziemeļvidzeme” sporta braucienā 80 kilometru garā trase veda līdz Priekuļiem, kur tika veikts viens aplis. Nākamgad tieši tur vedīs arī Latvijas un Baltijas čempionāta trases. Neilgi pirms Priekuļiem paugurainā apvidū izveidojās četru braucēju liels atrāviens ar diviem kuldīdzniekiem – Ģirtu Vēveru un Dzintaru Ausmani – kā arī igauņiem Āronu Ausu un Robinu Molu. Pārsvars turējās ap 1 minūti. Peletonā starp aktīvākajiem ķērājiem bija Skrapcis, tomēr vienots darbs pietrūka.

Cīņa par uzvaru izšķīrās finiša spurtā, kurā ātrākais bija “Voltas Tartu 2024” komandas pārstāvis Auss, kuram sekoja Mols un Vēvers. Līderi trasē pavadīja 1 stundu 44 minūtes un 25 sekundes. Sekotāju grupa finišēja pēc 27 sekundēm. Tās galvgalī Skrapcis, kuram uzvara junioros. Lielajā grupā finišēja arī jaunieši. Uzvara šeit Arvīdam Loginam, otrais Helvijs Kancers, bet trešais Toms Strēlis.

“Vudlande” Tautas braucienā 40 kilometru garajā distancē startēja vairāk par 100 riteņbraucējiem. Trase veda līdz Raunai un atpakaļ, tās garumam sasniedzot 42 kilometrus. Lielāko trases daļu lielā grupa turējās kopā. Vien beigās sekoja nopietni atraušanās mēģinājumu.

Par prieku mājiniekiem iegūto pārsvaru vienatnē prata nosargāt trenera Agņa Apses audzēknis no “VeloLifestyle/ Smiltenes BJSS” Mārtiņš Ice, kurš izcīnīja skaistu solo uzvaru. Trasē viņš pavadīja 59 minūtes un 26 sekundes. Otrā vieta Rotislavam Stapjakam, bet trešā Aleksandram Kurbatskim (“Velo + Bottari Baltic”). Viņi bija ātrākie no lielās grupas, kas Icem zaudēja 7 sekundes.

Dāmu konkurencē uzvarēja “RRS” sportiste Ieva Jurēviča, kura par 1 sekundi pārspēja Madaru Ābomu. TOP3 noslēdza Katrīna Amanda Kozlovska no “RRS”. Komandu vērtējumā uzvarēja “Velo+ Bottari Baltic”, kam sekoja “Kuldīgas NSS/ Goldingen CA” un “Dako Ziemeļvidzeme”.

“Laukumi.lv” Ģimeņu braucienā par kuplāko ģimeni kļuva Judinu ģimene, bet “Laukumi.lv” ieguva kuplākā kolektīva balvu. Braucēji slāpes veldzēja ar “Svētavots” ūdeni, bet ātrākie varēja laistīties un baudīt “Torley” šampanieti.

Izmantotie resursi:
Latvijas Riteņbraukšanas federācija