Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:5, Did:0, useCase: 3

Smukulis aizvadījis pirmo tūri profesionāļos

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

Smukulis aizvadījis pirmo tūri profesionāļos
Gatis Smukulis

''Tour of Qatar'' pirmās sacensības profesionālās komandas ''Ag2r-La Mondiale'' sastāvā no 1.-6.februārim aizvadījis Latvijas riteņbraucējs Gatis Smukulis, braucot treniņu režīmā, kopvērtējumā izcīnīja 93.vietu.

Otro gadu pēc kārtas „Tour of Qatar” sākas ar komandas braucienu pa Dohas ielām. Šogad sešu km garajā distancē visātrākā bija „Garmin – Slipstream” komanda, kurā labāko rezultātu uzrādīja un līdera zelta krekliņu izcīnīja trīskārtējs olimpiskais čempions treka riteņbraukšanā Bredlijs Viginss. „Ag2r-La Mondiale” izcīnīja 8.vietu komandu vērtējumā. Smukulis gan uzsver, ka „šim Ag2r-La Mondiale sastāvam ar kādu bijām Katarā galvenās sacensības būs klasikas un „Tour of Qatar” braucām treniņu režīmā, tāpēc par izciliem rezultātiem nedomājām.”

2.februārī, 134 km garajā posmā jau 11.kilometrā Bens Hassins no Tunisijas kopā amerikāni Čadu Bejeru un austrālieti Robertu Viljamsu atrāvās no lielās grupas, un viņu pārsvars 30.kilometrā sasniedza jau septiņas minūtes, kad Smukulis kopā Omāru Hasaninu nolēma ķert bēgļus. 41.kilometrā bēgļu pārsvars pār Smukuli bija tikai piecas minūtes, bet lielo grupu līderi apsteidza par 14 minūtēm. Situācija radikāli mainījās pēc pirmā starpfiniša 55.kilometrā, braukšanas virziena maiņas rezultātā vēja virziens sekmēja lielās grupas sašķelšanos piecās grupās ar brauciena favorītiem Tomu Būnenu and Marku Kavendišu priekšgalā, bet zelta krekliņa īpašnieku Bredliju Viginsu pēdējā grupā. 77.kilometrā līderu grupu noķēra 30 sportisti, kuri savā starpā cīnijās par uzvaru finišā, kurā atkal ātrākais bija Lielbritānijas sportists, šoreiz Rodžers Hamonds no „Cervelo Test team” komandas.

Smukulis: „Pirmās divas sacensību dienas bija ļoti smagas. Iespējams, ka sava ietekme ir satraumētajām ceļgalam, kas janvāra mēnesī neļāva pilnvērtīgi trenēties. Otrajā dienā treniņu nolūkā nolēmu ķert līderus, par augstu rezultātu finišā nevarēju cerēt, jo konkurenti, sevišķi „Cervelo Test Team”, bija ļoti labi sagatavojusies šīm sacensībām.”

Trešajā 137,5 km garajā posmā pie ilgi gaidītās uzvaras tika sacensību favorīts Būnens. Sacensību pirmajos kilometros atkal lielā grupa sadalījās, un līderu grupā starp 30 riteņbraucējiem bija arī visi sacensību līderi. Galvenie notikumi risinājās pēdējos kilometros, kur grupas finišā ātrākais bija Būnens no „Quick Step”.

Ceturtajā posmā 37.kilometrā Smukulis pievienojās Hanači atrāvienam un lielākais pārsvars 5:50 minūtes tika panākts 55.kilometrā. Pirmā sprinta starpfinišā Gatis izcīnija 3.vietu, bet otrajā uzvarēja. Pāris kilometrus vēlāk lielā grupa viņus panāca, un finišā ātrākais šajā dienā izrādījās Kavendišs no „Team Columbia - High Road”.

Piektā posma rīts atnesa traģiskas ziņas. Pēkšņā nāvē bija miris 22 gadus vecais beļģu riteņbraucējs Frederiks Nolfs, kurš pārstāvēja „Topsport-Vlaanderen-Mercator”. Komandu direktoru un Kataras riteņbraukšanas sapulcē tika nolemts posmu atcelt.

Pēdējā 6.posmā jau otrajā kilometrā Smukulis veica atrāvienu un viņam pievienojās pieci riteņbraucēji - Korioni, Knavens, Sapa, Bejers un Poloks. Atrāviens pakāpeniski pieauga un 21 kilometrā jau sasniedza 5:15 minūtes. Tikai divus apļus pirms beigām, 106.kilometrā, vadošos sportistus, kuru vidū bija arī Smukulis, noķēra lielā grupa, un visu izšķīra sprinta finišs, kurā visātrākais atkal bija Kavendišs. Četru posmu uzvarētājs pagājušā gada ''Tour de France'' finišā apsteidza Robertu Forsteru un Hainrihu Hausleru..

Par sacensību kopvērtējuma uzvarētāju tika kronēts Būnens no „Quick Step”.

Smukulis pēc sacensībām atzina: „Sacensības ļoti patika, garastāvoklis un noskaņojums bija ļoti labs. Prieks, ka pēdējā dienā labi pastrādāju - jau no paša starta aizbraucām prom no lielās grupās. Jutos ļoti labi, bet tomēr gabals bija ļoti garš un, sešiem sportistiem strādājot visu distanci, beigās pietrūka darbaspēka. Lielajā grupā bija trīs komandas, kas strādāja, lai noķertu mūs, viņiem ātrums bija daudz lielāks. Šādā apvidū arī aizbraukt līdz galam ir diezgan nereāli, jo ceļš ir taisns kā tuksnesī, un grupa visu laiku redzēja mūs. Pēdējā dienā nebija vēja un domāju, ja visi apstākļi sakritu, tad varbūt varētu aizbraukt līdz galam, bet īstenībā jau šīs sacensības braucām treniņu režīmā.”

Sacensību mājaslapa: letour.fr: Tour of Qatar 2009

Rakstu sagatavoja:
Gatis Berķis

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2009-02-09 17:13, pirms 15 gadiem
Raivis brauc H2O kontinentiaalajaa komandaa, kas, laikam baazeejas Kanaadaa!!

     [+] [-]

, 2009-02-12 07:19, pirms 15 gadiem
Starp citu viņš jau vada otro tūri, un pa visam ne slikti. Izskatās pat labāk nekā pirmajā tūrē