Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:5, Did:0, useCase: 3

Pogačars uzvar "Tour de France" 4. posmā un pārņem vadību; latvieši astotajā desmitā

Rolands Eliņš

Pogačars uzvar "Tour de France" 4. posmā un pārņem vadību; latvieši astotajā desmitā
Tadejs Pogačars. Foto: IMAGO/Photo News/Scanpix

LETA. Slovēnijas riteņbraucējs Tadejs Pogačars otrdien izcīnīja uzvaru prestižā daudzdienu velobrauciena "Tour de France" ceturtajā posmā un kļuva par sacensību līderi, kamēr Toms Skujiņš un Krists Neilands finišēja līdzās 73. un 74.vietā.

Pēc pirmajiem trīs posmiem, kas no starta līdz finišam norisinājās Itālijā, ceturtais jau noslēdzās Francijā, riteņbraucējiem Alpos šķērsojot robežu. Daļa no posma bija pa Galibjē pāreju, kas ir 2642 metrus virs jūras līmeņa.

Kopumā 139,6 kilometrus garajā distancē riteņbraucējiem 51. un 71. kilometrā bija jāpārvar pa vienam otrās kategorijas kāpumam, bet nepilnus 20 kilometrus pirms finiša jāpārvar augstākās grūtības pakāpes jeb "hors categorie" kāpums.

No atrāvienā braukušajiem riteņbraucējiem nevienam neizdevās noturēties priekšā, bet no grupas favorītu grupas apmēram 800 metrus pirms pēdējā kāpuma smailes aizbrauca Pogačars (UAE). Viņam konkurenci izrādīja tikai pēdējo pāris gadu čempions dānis Jonass Vingegords ("Visma | Lease a Bike"), kurš smailē slovēnim zaudēja apmēram astoņas sekundes.

Pogačars nobraucienā nostiprināja pārsvaru, turpretī Vingegordam neizdevās nosargāt otro pozīciju. Šī gada "Giro d'Italia" čempions Pogačars finišēja trīs stundās 46 minūtēs un 38 sekundēs, bet 35 sekundes vēlāk finišēja beļģis Remko Evenepūls ("Soudal Quick-Step"), spānis Huans Ajuso (UAE) un slovēnis Primožs Rogličs ("Red Bull - Bora - hansgrohe"). Vēl pēc divām sekundēm finiša līniju šķērsoja Vingegords un spānis Karloss Rodrigess ("Ineos Grenadiers").

Ekvadorietis Ričards Karapass ("EF Education - EasyPost") atpalika vairāk nekā piecas minūtes un atvadījās no līdera dzeltenā krekliņa.

Skujiņš ("Lidl - Trek") un Neilands ("Israel - Premier Tech") finišēja grupā, kas zaudēja 15 minūtes un 25 sekundes. No viņu komandas biedriem visaugstāk bija attiecīgi itālis Džūlio Čikone un kanādietis Dereks Gī, kuri finišēja devītajā un 17.pozīcijā.

Pogačars vicelīderi Evenepūlu apsteidz par 45 sekundēm, bet Vingegordu - par 50 sekundēm. Skujiņš ir 44.vietā (+20:07), bet Neilands - 72.pozīcijā (+45:28).

Drošības un loģistikas apsvērumu dēļ, kas saistīti ar 2024.gada Parīzes olimpiskajām spēlēm, Francijas tūre noslēgsies Nicā, nevis Parīzē. Velobrauciena laikā riteņbraucēji mēros 3492 kilometrus.

Skujiņš startē savā sestajā "Tour de France" velobraucienā, bet Neilands prestižajā velobraucienā piedalās ceturto reizi.