Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2840, Did:0, useCase: 3

Kalnu riteņbraukšanā triumfs Šurteram, eksperiments neizdodas Saganam

Edmunds Novickis
Edmunds Novickis @EdmundsN

Kalnu riteņbraukšanā triumfs Šurteram, eksperiments neizdodas Saganam
Nino Šurters
Foto: AP/Scanpix

Šodien Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs uzvaru kalnu riteņbraukšanā izcīnīja šveicietis Nino Šurters, salīdzinājumā ar Londonas olimpiskajām spēlēm apmainoties zelta un sudraba pozīcijām ar čehu Jaroslavu Kulhavi. Tikmēr neveiksmi piedzīvoja slovāks Peters Sagans, kurš cerēja iegūt medaļu tieši šajā riteņbraukšanas disciplīnā.

Vīriešu konkurencē startēja 49 sportisti, tai skaitā Atēnu un Pekinas olimpisko spēļu čempions, titulētais francūzis Žuliens Absalons, kurš, neskatoties uz solīdo vecumu (36), joprojām bija starp galvenajiem favorītiem ar vēlmi revanšēties par neveiksmi Londonas olimpiskajās spēlēs, kad neizdevās finišēt. Lielu intrigu radīja arī šosejas riteņbraucēja slovāka Petera Sagana pēkšņais lēmums piedalīties kalnu riteņbraukšanas sacensībās - viņam neiepatikās Rio šosejas brauciena trase un šī gada janvārī viņš pieņēma lēmumu braukt ar kalnu velosipēdu, ar kuru nopietnā līmenī brauca junioru laikā. Starp favorītiem arī Londonas spēļu čempions, čehs Jaroslavs Kulhavi.

Bija jāveic septiņi apļi. Saganam saprotamu iemeslu dēļ (reitings) nācās startēt no pašas aizmugures, bet slovāks strauji pārvietojās uz priekšējām rindām un jau pirmajā aplī piedalījās piecu, vēlāk sešu, sportistu atrāvienā. Vēlāk Saganu piemeklēja neveiksme ar riepu, kuru tehniskajā zonā nācās mainīt. Un tās nebija Sagana vienīgās tehniskās problēmas. Otrajā aplī par līderiem kļuva šveicietis Nino Šurters un itālis Luka Baido, pēc tam Šurters smagā kāpumā izvirzījās vienvadībā.

Trešajā aplī čehs Kulhavi panāca Šurteru, bet arī francūzis Maksims Marote un spānis Karloss Koloma Nikolass neatpalika sevišķi daudz. Kulhavi un Šurters brauca duetā, pakāpeniski palielinot pārsvaru pār sekotājiem. Viņi abi ilgi turējās vadībā un pēc pieciem apļiem dueta pārsvars bija 35 sekunžu pārsvars. Šurters sestajā aplī vēlreiz kāpumā realizēja uzbrukumu, un šoreiz tas bija pavisam nopietni.

Šveicietis pirms pēdējā apļa uzkrāja 33 sekunžu pārsvaru pār Kulhavi, kamēr Marote un Koloma līderim zaudēja minūti un 19 sekundes. Šurters beigās uzvarēja pārliecinoši, beidzot izcīnot savu pirmo olimpisko zeltu - Pekinā Šveices sportistam bija bronza, bet Londonā sudrabs tieši aiz Kulhavi. Šoreiz abi mainītām lomām un otrā vieta jau čeham. Bronzu izcīnīja spānis Koloma. Sagans pēc laikietilpīgās tehnisko problēmu risināšanas vēl arī zaudēja tempu (padevās?) un tika apdzīts par apli, neiekļūstot pat trīsdesmitniekā, bet Absalons visu sacensību laiku stabili turējās desmitnieka beigās un finišēja astotais.

Kalnu riteņbraukšana, vīriešiem

VSportistsValstsRezult.
1.N.ŠurtersŠveice1:33.28
2.J.KulhaviČehija+0:50
3.K.Koloma NikolassSpānija+1:23
4.M.MaroteFrancija+1:33
5.H.Botero VilegassKolumbija+2:16
6.M.FlukigersŠveice+2:24

Piedalījās 49 sportisti.

Izcīnītās medaļas kalnu riteņbraukšanā

VValstsZSBKopā
1.Zviedrija1001
Šveice1001
3.Polija0101
Čehija0101
5.Kanāda0011
Spānija0011

Sadalīti 2 no 2 medaļu komplektiem.

Pēdējo OS laureāti kalnu riteņbraukšanā, vīriešiem

OSZeltsSudrabsBronza
2012J. Kulhavi (Čehija)N. Šurters (Šveice)M. Fontana (Itālija)
2008Ž. Absalons (Francija)Ž. Pero (Francija)N. Šurters (Šveice)
2004Ž. Absalons (Francija)H. Ermida (Spānija)B. Brentjenss (Nīderlande)

     [+] [-]

, 2016-08-21 21:43, pirms 8 gadiem
Saganans karjeras säkumä ir bijis gan pasaules čempions junioros,gan divreiz izcinijis sudrabu EĆ kalnu riteňbraukšaná. Śoreiz atgriešanás neizdevás,varbút nákamreiz?

     [+] [-]

, 2016-08-21 22:11, pirms 8 gadiem
Kurš Pēters Prūss?

     [+] [-]

, 2016-08-21 22:43, pirms 8 gadiem
Pruss ir maratonists un sosejnieks. Nav vinjam ko xco darit.

Nino malacis. Merktieckvi gajis tikai uz zeltu.