Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2840, Did:0, useCase: 3

Sensacionālā Vācija ar elegantiem vārtiem iegūst zeltu sieviešu futbolā

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Sensacionālā Vācija ar elegantiem vārtiem iegūst zeltu sieviešu futbolā
Galvenā varone Dženifera Maružāne
Foto: Sipa USA/Scanpix

2016. gada Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs zeltu sieviešu futbolā izcīnīja Vācijas izlase, kas finālā ar 2:1 noturēja uzvaru pret Zviedriju, kas pirms tam izsita gan čempiones amerikānietes, gan mājinieces brazīlietes.

Pirmajā puslaikā pārsvars piederēja Zviedrijas izlasei, kas 37. minūtē bija tuvu, lai izvirzītos vadībā. Stūra sitienam sekoja vēl viens centrējums no kreisās malas, un vāciešu soda laukumā radās haoss, tomēr pretinieces pamanījās bloķēt divus Sofijas Jākobsones sitienus no astoņu metru attāluma. Vācijas futbolistes atbildēja ar asiem pretuzbrukumiem, taču gaužām reti izdevās tikt līdz pēdējai fāzei un patiešām apdraudēt vārtus.

Tomēr otrais puslaiks nesa izmaiņas - Vācijas valstsvienība jau trešajā minūtē izvirzījās vadībā. Ātrai pārejai no aizsardzības uzbrukumā sekoja piespēle no labās malas uz centru, kur netraucētu sitienu no soda laukuma robežas varēja izdarīt Dženifera Maružāne. Uzbrucēja notēmēja un ielika bumbu tālajā devītniekā, Zviedrijas varonei vārtsardzei Hedvigai Lindālai neatstājot nekādas izredzes - 1:0.

60. minūtē vācietes tika pie bīstama soda sitiena netālu no soda laukuma pa kreisi no vārtiem. Pie bumbas devās Maružāne, kura ar elegantu sitienu pārcēla bumbu pāri pretinieču veidotajam mūrim, tomēr trāpīja pa tuvo stabu. Zviedrietēm vienā sekundē paveicās, bet nākamā nesa traģēdiju - atlēkušo bumbu pagalam neveiksmīgi savos vārtos iesita Linda Sembranta.

Ieguvušas divu vārtu pārsvaru, vācietes nomierinājās un aizsardzībā zaudēja koncentrēšanos, un par to nācās samaksāt jau pēc piecām minūtēm. Starp divām pretiniecēm izlauzās un piespēli no labās malas izklupienā izmantoja Stīna Blekstēniusa - 1:2.

Zviedrijas izlasei neatlika nekas cits kā došanās uz priekšu, un aizsardzībā likumsakarīgi radās arvien vairāk caurumu un brīvo zonu. Vācietes dotās iespējas izmantoja ar apbrīnojamu precizitāti, bet pietrūka aukstasinības noslēguma fāzē. No lieliskas pozīcijas virsū vārtsardzei sita Melānija Leipolca, bet Aleksandra Popa izrāvienu vienatnē noslēdza ar neprecīzu raidījumu.

Pēdējās minūtēs zviedrietes aktivizējās, un 87. minūtē iespēja izraut neizšķirtu bija komandas līderei Lotai Šelīnai. Pēc piespēles gar vārtiem viņa bija palikusi nepieskatīta, bet pirmais sitiens neizdevās. Kad bumba beidzot tika apstrādāta, klāt bija aizsardze, kura otro sitienu pašaizliedzīgi bloķēja.

Tādējādi Vācijas futbolistes noturēja uzvaru ar 2:1 un kļuva par olimpiskajām čempionēm. Laika posmā no 2000. līdz 2008. gadam vācietes izcīnīja trīs bronzas pēc kārtas, bet pirms četriem gadiem nemaz nekvalificējās Londonas olimpiskajām spēlēm.

Vācijas izlase grupā uzvarēja tikai Zimbavi, cīnījās neizšķirti ar austrālietēm un zaudēja kanādietēm. Ceturtdaļfinālā izdevās 76. minūtē izraut uzvaru pret Ķīnu, bet pusfinālā lieliski darbojās aizsardzība, kas neitralizēja pretinieču līderes un palīdzēja revanšēties Kanādai ar 2:0.

Zviedrijas ceļš pretī finālam bija vēl krāsaināks. Grupā pieveikušas Dienvidāfrikas futbolistes, nespējušas iesist Ķīnai un piedzīvojušas sagrāvi pret Brazīliju, zviedrietes ceturtdaļfinālā 11 metru sitienu sērijā izsita pēdējo trīs olimpisko spēļu uzvarētāju Amerikas Savienotās Valstis, kuru vārtsardze Houpa Solo pēcāk sāncenses nosauca par gļēvulēm. Pusfinālā vēlreiz veiksmīgas bija pendeles - šoreiz apspēlēta Brazīlija.

Pēdējo OS laureāti futbolā, sievietēm

OSZeltsSudrabsBronza
2012ASVJapānaKanāda
2008ASVBrazīlijaVācija
2004ASVBrazīlijaVācija

  -1 [+] [-]

, 2016-08-20 01:30, pirms 8 gadiem
Dženifera Maružāne - tā takšu čangaliene....

  +1 [+] [-]

, 2016-08-20 01:45, pirms 8 gadiem
Rīt to pašu no večiem gaidu fināla pret Brazīļiem

     [+] [-]

, 2016-08-20 02:49, pirms 8 gadiem
Varētu vēl maiku noraut pēc gola!

  -2 [+] [-]

, 2016-08-20 02:54, pirms 8 gadiem
oxa rakstīja: Varētu vēl maiku noraut pēc gola!
ja kas,tad par shito tieshaam ir veerts parunaat,meiteneem saprotu melnie kruushturi apakshaa,bet cik esmu noveerojis,tad taadus velk ar dzeki labaakajaas komandaas,it iipashi treninjos,kaads nezin to apsleepto meerkji,kas no taa uzlabojas?

  +1 [+] [-]

, 2016-08-20 09:56, pirms 8 gadiem
Kāpēc Vācijas uzvara tiek uzskatīta par sensāciju? Uzvarētu Zviedrija, tad jā, tā būtu mega sensācija, jo uzvarētas gan pēdējo 3 OS čempiones un pašreizējās pasaules čempiones ASV, kā arī mājnieces brazīlietes

     [+] [-]

, 2016-08-20 10:25, pirms 8 gadiem
Gatis rakstīja: Dženifera Maružāne - tā takšu čangaliene....
Ungāriete, idiot.

     [+] [-]

, 2016-08-20 10:27, pirms 8 gadiem
Lukstins88 rakstīja: Kāpēc Vācijas uzvara tiek uzskatīta par sensāciju?
Tāpēc ka raksta autors ir pilnīgi nekompetents. Vispār fināls bija pārsteidzoši līdzīgs un aizraujošs. Visi domāja ka SWE atkal ieraksies aizsardzībā, bet tā nepavisam nebija. Iespējams tagad viņas domā ka vajadzēja vairāk no aizsardzības spēlēt.

     [+] [-]

, 2016-08-20 11:14, pirms 8 gadiem
Kas gan tur sensacionāls? Galvenās favorītes.