Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2840, Did:0, useCase: 3

Fantastiskās izdzīvošanas sacīkstēs zelts van Avermātam, latvieši sasniedz finišu

Niklāvs Švēde
Niklāvs Švēde

Fantastiskās izdzīvošanas sacīkstēs zelts van Avermātam, latvieši sasniedz finišu
Gregs van Avermāts - olimpiskais čempions!
Foto: AP

Olimpisko zelta medaļu šosejas riteņbraukšanas grupas braucienā vīriešiem šovakar Beļģijai atvedis Gregs van Avermāts, kurš finiša sprintā pārspēja dāni Jakobu Fulsangu. Bronza polim Rafalam Majkam, kamēr noslēdzošajā nobraucienā, atrodoties teicamā pozīcijā, kritienu piedzīvoja viens no galvenajiem favorītiem Vinčenzo Nibalī. Latvieši Aleksejs Saramotins un Toms Skujiņš sasniedza finišu, ieņemot attiecīgi 46. un 59. vietu.

Viena no smagākajām trasēm, kādu pieredzējusi šosejas riteņbraukšana! Tā par šo 241.5 kilometra garo grupas brauciena distanci mēnešiem runāts velo aprindās, un ne bez pamatojuma. Rio grupas brauciens piedāvā teju visu - gan astoņus kilometrus bruģa, gan pavasara klasikām raksturīgus īsos kāpumus, gan okeāna piekrastes vējus, gan pirmās kategorijas kalnus un tehniskus nobraucienus -, kam noslēgumā būtu jāatlasa pašus, pašus sīkstākos riteņbraucējus. Un jā, nepiemirsīsim tādu sīkumu kā +30 grādu karstumu, ēnā.

Šāds trases profils beidzot sniedza iespēju pacīnīties par olimpiskajām medaļām arī izteiktiem kalnu meistariem, par ko parūpējās trases otrajā pusē trīsreiz pārvaramais Vista Chinesa kāpums. Zelts tika gaidīts no spāņa Alehandro Valverdes un itāļa Vinčenzo Nibalī, kuriem abiem šodien bija pilns četru komandas biedru atbalsts. Galveno pretendentu pulkam pieskaitīja arī pašu Kristoferu Frūmu, kas vēl pirms pāris nedēļām trešo reizi triumfēja "Tour de France". Tiesa, distancē nebija tik izteiktu kalnu, lai tie būtu piemēroti Kenijā dzimušajam britam. Interesanti pieminēt, ka Frūms pirms starta bija piemirsis reģistrēties braucienam, kas ierasti jāpaveic ikvienam dalībniekam. Sportistu vien pāris minūtes pirms sacīkšu sākuma izglāba kāds BBC žurnālists, ar kliedzieniem atgādinot viņam par neizbēgamo pienākumu.

Šādā elites konkurencē starp 144 profesionāļiem no 62 valstīm Latvijas krāsas aizstāvēja Toms Skujiņš (25) un Aleksejs Saramotins (34), kuri abi šosezon braukuši augstākajā līmenī jeb UCI WorldTour. Tīri objektīvi labākas iespējas Rio trasē bija carnikavietim Skujiņam, kurš kalnainā apvidū jūtas ērtāk un divus gadus pēc kārtas triumfējis prestižās Kalifornijas tūres kalnu posmā. Alekseju pēdējā mēnesī piemeklējušas veselības likstas, un rīdzinieka mērķis šodien bija pēc iespējas ilgāk palīdzēt Tomam. Motja gan allaž bijis cīnītājs, ko, piemēram, šajā pavasarī pierādīja leģendārajā "Parīze-Rubē" velobraucienā.

Trases profils

Sākums sacīkstēm bija aktīvs, un braucēji no mazajām nācijām lūkoja izprovocēt atrāvienu. Ātri izstājās Toms Dumulins, kurš "Tour de France” lauza plaukstas locītavu un pietaupīsies 10. augusta individuālajam braucienam (latvieši šeit nestartēs). Efektīvs izrāviens padevās vienam no Vācijas komandas braucējiem Simonam Geškem, kurš ar savu aktivitāti noformēja sešu braucēju rīta atrāvienu. Abi mūsu riteņbraucēji pirms starta izteica mērķi doties uzbrukumā, tomēr neviens no tiem braucēju skaita ziņā nebija pietiekoši apjomīgs, ieskaitot šo. Geškes grupā iekļāvās arī 2014. gada pasaules čempions Mihals Kvjatkovskis. Klasisks agrais atrāviens, kas laika gaitā neizglābjami tika apslāpēts, lielajai grupai uzņemot augstu tempu un turot atrāvienu drošā attālumā. Pamazām bēgļi atbira, līdz vadībā palika divi līderi. Pārliecinošs izskatījās Kvjatkovskis, un viņam kompāniju sastādīja krievs Pāvels Kočetkovs.

Vairāk nekā 70 kilometrus līdz finišam, pirmoreiz dodoties Vista Chinesa kāpumā, no peletona atrāvās piecinieks ar skaļiem uzvārdiem - brits Geraints Tomass, kolumbietis Seržio Henao, itālis Damjano Karūzo, beļģis Gregs Van Avermāts, pie kuriem aizķērās arī igaunis Reins Tāramē. Šāds pavērsiens lika sarosīties ierasti rāmajiem spāņiem, kas uzņēmās vadību lielās grupas priekšgalā. Divi līderi, sekotāju grupa un peletons ilgāku brīdi atradās aptuveni pusminūtes attālumā viens no otra, un 50km līdz finišam viss vēl bija tikai priekšā! Līderu pulkā gan vairs nebija Tāramē, kuru nomainīja Kazahstānas sportists Andrejs Zeitss.

Aleksejs ar Tomu kopīgiem spēkiem mēro Vista Chinesa ceļus (foto: AP)

Otrajā nobraucienā pēc Vista Chinesa papildinājās vadošās grupas rindas, un pie 30 kilometru atzīmes priekšgalā atradās 11 vīri ar nepilnas minūtes pārsvaru pār pašķīdušo peletonu, kurā vairs nemanīja abus latviešus. Pie līderiem bija veiksmīgi pārcēlies Nibalī ar savu tautieti Arū, kā arī polis Rafals Majka un brits Ādams Jeitss. Trīs itāļi sacīkšu vadībā - ļoti bīstami! Tiesa, Karūzo drīz vien zaudēja kontaktu. Grupai pievienojās viens no spāņiem … šoreiz tas nebija favorīts Valverde, bet gan karjeru noslēdzošais veterāns Hoakims Rodrigess. Lielā sekotāju grupa šķēlās gabalu gabalos, un savu vārdu, lūkojot līderu virzienā, teica gan igaunis Tanels Kangerts, gan francūzis Žulians Alafilips, gan Frūms. Francijas jaunajam talantam izdevās pievilkt līderiem, kamēr Frūms palika pa vidu, vienatnē.

Dodoties pēdējā nobraucienā no neplānoti lielās grupas aizbēga favorīts Nibalī, sev līdzi paķerot Henao un Majku. Nibalī ir pazīstams kā izcils nobraucienu speciālists, tomēr arī labākie kļūdās - itālis krita, un uz asfalta palika arī kolumbietis Henao. Tikmēr Majka piesardzīgi apbrauca abus kritušos un vientulībā traucās uz finišu. Ceļš lejup no Vista Chinesa bija dramatisks un kritieniem bagāts, ko varēja paredzēt - sportiski riskēja, cerībā iegūstot papildus sekundes. Divreiz "Tour de France" kalnu karaļa vērtējumā triumfējušais Majka bija ieguvis 20 sekunžu pārsvaru pār sekotājiem, taču šādu likteņa pirkstu polis neizmantoja. Viņu saķēra dānis Jakobs Fulsangs un eksplozīvais van Avermāts, kurš tika pieskaitīts pie otrā ešalona favorītiem.

Van Avermāts divcīņā pārāks par Fulsangu (foto: AFP)

Finiša sprintā Majka nemaz necentās konkurēt, jo visi spēki bija izpumpēti, kamēr van Avermāts pārliecinoši tika galā ar Fulsangu un izcīnīja zeltu! Nudien fantastiskas, dramatiskas sacīkstes! Bronza polim Majkam, bet olimpisko sešinieku papildināja Alafilips, Rodrigess un Aru. Jāuzteic igauņa Kangerta devītā pozīcija, bet abi mūsu sportisti cīnījās varonīgi un sasniedza smagās distances finišu, kaut arī kāpumos tika zaudēts kontakts ar līderiem. Saramotinam finišā 46. vieta, bet Skujiņam - 59! Kopumā finišēja vairāk nekā tika prognozēts - 63 dalībnieki. No lielajiem favorītiem Frūms dienu noslēdza 12. vietā, Valverde tikai 30., bet Nibalī pēc kritiena braucienu neturpināja.

Šosejas riteņbraukšana. Grupas brauciens

VSportistsValstsLaiks
1.Gregs van AvermātsBeļģija6:10:05
2.Jakobs FulsangsDānija+0:00:00
3.Rafals MajkaPolija+0:00:05
4.Žulians AlafilipeFrancija+0:00:22
5.Hoakims RodrigessSpānija+0:00:22
6.Fabio AruItālija+0:00:22
7.Luiss MeintjesDienvidāfrika+0:00:22
8.Andrejs ZeitsKazahstāna+0:00:25
9.Tanels KangertsIgaunija+0:01:47
10.Rui KoštaPortugāle+0:02:29
46.Aleksejs SaramotinsLatvija+0:20:00
59.Toms SkujiņšLatvija+0:20:00

Izcīnītās medaļas šosejas riteņbraukšanā

VValstsZSBKopā
1.Beļģija1001
2.Dānija0101
3.Polija0011

Sadalīts 1 no 4 medaļu komplektiem

Pēdējo OS laureāti šosejas riteņbraukšanā, vīriešu grupas brauciens

OSZeltsSudrabsBronza
2016G. van Avermāts (Beļģija)J. Fulsangs (Dānija)R. Majka (Polija)
2012A. Vinokurovs (Kazahstāna)R. Urans (Kolumbija)A. Kristofs (Norvēģija)
2008S. Sančess (Spānija)F. Kančelara (Šveice)A. Kolobņevs (Krievija)
2004P. Betīni (Itālija)S. Paulinju (Portugāle)A. Merkss (Beļģija)
1 2 3 4 115 komentāri
Slēpts komentārs: H.E.N.R.Y.

     [+] [-]

, 2016-08-06 22:12, pirms 8 gadiem
Opaa, divi polji medaljaas - nishkjak :]
1. Gregs van Avermets Polija 6:10:05
2. Jakobs Fulsangs Dānija +0:00:00
3. Rafals Majka Polija +0:00:05

  +1 [+] [-]

, 2016-08-06 22:16, pirms 8 gadiem
Par mūsu komentētājiem vispār nav vārdu, brīžiem tādas muļķības gvelza

  +8 [+] [-]

, 2016-08-06 22:16, pirms 8 gadiem
H.E.N.R.Y. rakstīja: Tollij, tas nav normāli vienam cilvēkam komentēt padsmit sporta veidus! Ļoti cienu Tevi, bet nevajag komentēt to, ko nesaproti. Nolasīt faktus no wikipedia par riteņbraucēju panākumiem es neskaitu par lielu mākslu...
Hmm, man jau likās ka tur ir vēl kāds, reizēs kad Rīmenis ievilka elpu aizrautīgā monologa turpināšanai, varēja dzirdēt vēl kādu ierunājamies.

  +6 [+] [-]

, 2016-08-06 22:17, pirms 8 gadiem
H.E.N.R.Y. rakstīja: Tollij, tas nav normāli vienam cilvēkam komentēt padsmit sporta veidus! Ļoti cienu Tevi, bet nevajag komentēt to, ko nesaproti. Nolasīt faktus no wikipedia par riteņbraucēju panākumiem es neskaitu par lielu mākslu...
DOmā Rīmenim patiktu vairāk par 6 h komentēt vienam pašam? Padomā kādreiz!

     [+] [-]

, 2016-08-06 22:18, pirms 8 gadiem
Un tagad visi Motjas nolicēji var iet tur, nu paši zināt kur

Varoņi, respect!

  +6 [+] [-]

, 2016-08-06 22:18, pirms 8 gadiem
Kalnu meistars Skujiņš zemāk, par Rīmeņa un Toļika kritizēto Saramotinu

  +3 [+] [-]

, 2016-08-06 22:19, pirms 8 gadiem
Žēl Nibali, pats laikam nolažoja, turklāt viņa mīļajā nobraucienā, gaidu izklāstījumu. Majka savu iespēju ar neizmantoja

  -1 [+] [-]

, 2016-08-06 22:19, pirms 8 gadiem
H.E.N.R.Y. rakstīja: Tollij, tas nav normāli vienam cilvēkam komentēt padsmit sporta veidus! Ļoti cienu Tevi, bet nevajag komentēt to, ko nesaproti. Nolasīt faktus no wikipedia par riteņbraucēju panākumiem es neskaitu par lielu mākslu...
Njā. Galu galā - svinīgās ceremonijas ir izņēmums, bet mums nav uz Rio aizsūtīts tik daudz žurnālistu, lai sešu stundu riteņbraukšanas komentēšanai nosēdinātu uzreiz divus.

  -1 [+] [-]

, 2016-08-06 22:20, pirms 8 gadiem
Dāvis ar tur bija,tik bez austiņām.Visu cieņu mūsējiem-viņi finišējā priekš OS idiotiski veidotā gonkā.Rīt dāmas brauks un arī bijusī LV izlases pārstāve Vita Heine.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2016-08-06 22:22, pirms 8 gadiem
chubaki rakstīja: DOmā Rīmenim patiktu vairāk par 6 h komentēt vienam pašam? Padomā kādreiz!
Tad lai komentē 1 žurnālists + 1 sportists, kā pasaulē ierasts.

  +2 [+] [-]

, 2016-08-06 22:23, pirms 8 gadiem
Vienkārši super!Labi ,ka finišējat puikas,jo aiz jums palika vēl kāds simts braucēju.Super prieks!

     [+] [-]

, 2016-08-06 22:24, pirms 8 gadiem
Saprotu, ko komentēt riteņbraukšanu sanāk tikai reizi 4gados, bet nu kā var laist tādu luni... pareiza informācija tikai vienā gadijumā no pieciem

     [+] [-]

, 2016-08-06 22:24, pirms 8 gadiem
Ja kādam velosporta bija par maz te:Neilands ar Flaksi vēl rullē:http://tourtracker.tourofutah.com/
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs: D-Mob

  +6 [+] [-]

, 2016-08-06 22:27, pirms 8 gadiem
D-Mob rakstīja: Kāda jēga bija rādīt to riteņbraukšanu, ja neviens no mūsējiem jau pusceļā nebija redzams, bezjēdzīgi, labāk būtu parādijuši bīču! Tūristi
Ja tu savas valsts karoga krāsas nespēj atšķirt tad vaino sevi
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2016-08-06 22:29, pirms 8 gadiem
Smieklīgākais ir tas, ka to, ko Rīmenis un Toļiks abi tur kļūdaini sagvelza, varēja arī izdarīt, sēžot uz dīvāna Rīgā. Jo pilnīgi nekāda papildus pienesuma no viņu atrašanās Rio nebija. Tas ir pilnīgi nekāda papildu info par mūsējo vietām sacīkstes laikā, ja neskaita to, ko rādīja TV.

     [+] [-]

, 2016-08-06 22:31, pirms 8 gadiem
Baraks Osama rakstīja: Tad lai komentē 1 žurnālists + 1 sportists, kā pasaulē ierasts.
Kurš sportists uz vietas ir RIO,kas grib 6h tupēt pie ekrāna?

  +1 [+] [-]

, 2016-08-06 22:32, pirms 8 gadiem
xZ rakstīja: Smieklīgākais ir tas, ka to, ko Rīmenis un Toļiks abi tur kļūdaini sagvelza, varēja arī izdarīt, sēžot uz dīvāna Rīgā. Jo pilnīgi nekāda papildus pienesuma no viņu atrašanās Rio nebija. Tas ir pilnīgi nekāda papildu info par mūsējo vietām sacīkstes laikā, ja neskaita to, ko rādīja TV.
A kā varēja būt kāds papildus info, ja tā nebija? Cik sapratu, sistēma nobruka un starprezultāti nebija vispār pieejami, bija tikai finiša rezultāti.

  +1 [+] [-]

, 2016-08-06 22:32, pirms 8 gadiem
xZ rakstīja: Smieklīgākais ir tas, ka to, ko Rīmenis un Toļiks abi tur kļūdaini sagvelza, varēja arī izdarīt, sēžot uz dīvāna Rīgā. Jo pilnīgi nekāda papildus pienesuma no viņu atrašanās Rio nebija. Tas ir pilnīgi nekāda papildu info par mūsējo vietām sacīkstes laikā, ja neskaita to, ko rādīja TV.
papildus info jau nebija no tak visiem zināms ka virs RIO ir melns mākonis kas aprij internetu un citas ekstras.

     [+] [-]

, 2016-08-06 22:33, pirms 8 gadiem
Igaunis norm 9 vietā noblieza!!!

     [+] [-]

, 2016-08-06 22:34, pirms 8 gadiem
HMB-RIO rakstīja: Apsolos rit paskatit kas notiekas RIO, sodien gan kozham
Organizēšana Brazīļiem nav stiprā puse. Gaidu ASV spēli, kā NBA zvaigznes no vakardienas tusiņa pārbrauks pāri ar 40+.

     [+] [-]

, 2016-08-06 22:34, pirms 8 gadiem
chubaki rakstīja: Kurš sportists uz vietas ir RIO,kas grib 6h tupēt pie ekrāna?
Kāds, kuru akreditētu un kuram par šo darbu arī samaksātu kā žurnālistam? Ak jā pareizi, mēs jau tā nabagu zeme, kas nevar lietas kārtot kā vācieši vai amerikāņi, kur sportisti pēc karjeras beigām regulāri piestrādā medijos.

  -1 [+] [-]

, 2016-08-06 22:34, pirms 8 gadiem
HMB-RIO rakstīja: Latvijaa 80% sportistu nespej vienkarshu paplashinatu teikumu BEZ kludam kopa salikt
...vismaz valsts valodā.

     [+] [-]

, 2016-08-06 22:37, pirms 8 gadiem
HMB-RIO rakstīja: Apsolos rit paskatit kas notiekas RIO, sodien gan kozham
Varbūt esi mednieku festiņā Siguldā?

     [+] [-]

, 2016-08-06 22:37, pirms 8 gadiem
fanu klubs#13 rakstīja: papildus info jau nebija no tak visiem zināms ka virs RIO ir melns mākonis kas aprij internetu un citas ekstras.
Nezinu kā tur viņiem ar netu (citur online atreferējumi bija pieejami), bet tik daudz, kā vienoties par tiešo kontaktu ar olimpisko komandu sacenes laikā jau nu tā kā varēja.

 +10 [+] [-]

, 2016-08-06 22:39, pirms 8 gadiem
Es tīri respektēju, ka vien šajā mežonīgajā trasē Latvieši nepalika pēdējie un ka SASNIEDZA FINIŠU! Es lepojos malači!

     [+] [-]

, 2016-08-06 22:41, pirms 8 gadiem
Ričijam Portem sezona beigusies,kāds saskaitija cik kopā guva traumas?Tā arī nesapratu kurš no Belariem sākumā krita?Kirijenka?Dumolēns ar krita-kas notiek vai tiešām Kančelaram visas rokas vaļā uz individualo gonku.

  +2 [+] [-]

, 2016-08-06 22:41, pirms 8 gadiem
Pārsteidza Arvis Piziks kurš komnetēa kopā ar Siksni sacensības VSB kanālā. 5km pirms beigām Majka ir priekšā 2 sekotājiem aptuveni 20 sekundes un Piziks jau uzskata ka Majka uzvarēs noteikti, dod jau 95% ka uzvarētājs jau zināms, ka šāds pārsvars ir jānotur utt. Izbrīna tāpēc ka Piziks pats ir sportists un noteikti labi zina ka 20 sekundes nebūt nav tas pārsvars ko noteikti notur 5 kilometros. Bija redzams ka polis drīzāk šo pārsvaru nenoturēs.
Kopumā protams žēļ ka medaqļu likteni izšķīra krietiens pirms finiša...bet tas ir sports.

     [+] [-]

, 2016-08-06 22:42, pirms 8 gadiem
H.E.N.R.Y. rakstīja: Tollij, tas nav normāli vienam cilvēkam komentēt padsmit sporta veidus! Ļoti cienu Tevi, bet nevajag komentēt to, ko nesaproti. Nolasīt faktus no wikipedia par riteņbraucēju panākumiem es neskaitu par lielu mākslu...
Pilnībā piekrītu.

  +5 [+] [-]

, 2016-08-06 22:42, pirms 8 gadiem
Tikai viens no 1000 Latvijā varētu nobraukt 6 ar pus stundas, tātad neviena negatīva komentāra lūdzu puiši kalnainajā apvidū tomēr cīnījās līdz finišam!

  +6 [+] [-]

, 2016-08-06 22:46, pirms 8 gadiem
xZ rakstīja: Smieklīgākais ir tas, ka to, ko Rīmenis un Toļiks abi tur kļūdaini sagvelza, varēja arī izdarīt, sēžot uz dīvāna Rīgā. Jo pilnīgi nekāda papildus pienesuma no viņu atrašanās Rio nebija. Tas ir pilnīgi nekāda papildu info par mūsējo vietām sacīkstes laikā, ja neskaita to, ko rādīja TV.
Būtu skatījies no sākuma, tad dzirdētu, ka brazīļi nebija spējīgi nodrošināt nekādus citus datus.Nedi.s virsū komentētājiem par citu neizdarībām.
1 2 3 4 115 komentāri