Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Jaunzēlande trešo reizi triumfē Pasaules kausā

Juris Miņins
Juris Miņins

Jaunzēlande trešo reizi triumfē Pasaules kausā
Foto: AFP/Scanpix

Šovakar 2015. gada Pasaules kausā regbijā tika izspēlēta finālspēle un par Viljama Veba Elisa balvu cīnījās divas kaimiņvalstis - Austrālija un Jaunzēlande. Aizraujošā spēlē uzvaru izcīnīja Jaunzēlande (34:17), tādējādi kļūstot par vienīgo trīskārtējo Pasaules kausa ieguvēju.

Spēle norisinājās Tvikenhemas stadionā, ko uzskata par Anglijas regbijam ļoti zīmīgu vietu, jo tiek dēvēts par "Regbija mājām", tajā pašā laikā šis stadions ir saņēmis mazliet mazāku apzīmējumu, proti, "kāpostu lauks", jo pirms regbija spēlēšanas šajā vietā patiešām arī tika audzēti kāposti.
Lai vai kā, bet visi 82.5 tūkstoši vietas, kas ir Tvikenhemas stadiona maksimālā ietilpība, tika aizpildītas un skatītāji gaidīja ko viņiem piedāvās divu regbija lielvaru, Austrālijas un Jaunzēlandes, regbija komandas.

Spēles sākumā piedāvājums gan nebija diez ko plašs, jo komandas spēlēja piesardzīgi un primāri centās nepieļaut kļūdas aizsardzībā un tikai tad domāja par uzbrukumu, taču tas arī ir saprotams un šādas spēles reti kad tiek aizvadītas citādāk.

Tiesa, lai arī bez uguņošanas uzbrukumā, jo pārsvarā tika gūti no soda sitienu atzīmes, kur izcēlās Dens Kārters un Bernards Foulijs, "All Blacks" pārsvars bija diezgan ievērojams, gan teritoriālajā, gan bumbas kontroles ziņā, bet puslaika beigās tas pat pārsniedza 70% atzīmi abos rādītājos.

Izšķirošais izrāviens pirmajā puslaikā notika pašā tā noslēgumā, kad Nehe Milners-Skaders, pēc ļoti dinamiska uzbrukuma, atradās uzbrukuma smailē un piezemēja bumbu Austrālijas ieskaites zonā.

Puslaikā komandas devās pie rezultāta 16:3 par labu Jaunzēlandei, kas nebūt nav pārsvars, ko austrālieši nevarētu atspēlēt, taču, no otras puses, lai to izdarītu, viņiem bija pamatīgi jāpārskata spēles taktika un krietni jāpieliek sniegumā.

Otrais puslaiks sākās ar vēl vienu nokdaunu Austrālijai, proti, Mā Nonu piezemējumu, kas galīgi neiepriecināja dzeltenzaļajos tērpos spēlējošo Austrāliju.

Spēles turpinājumā, iespējams dēļ Jaunzēlandes nelielās atslābšanas, iespējams, dēļ Austrālijas spēles uzlabošanās, kopējā cīņā izlīdzinājās un austrālieši sāka uzbrukt bīstamāk, Jaunzēlande pieļāva kļūdas, kas beigu beigās rezultējās dzeltenajā kartītē un Deivida Pokoka piezemējumā, kas spēli atkal atgrieza pie minimālas dzīvības, t.i., atgrieza Austrālijai vismaz minimāli-reālas iespējas uz atspēlēšanos.

Šāds pavērsiens iedvesmoja zaļā kontinenta komandu vēl vairāk un nebija ilgi jāgaida, kad vēlreiz tika izmantots viena vīra pārsvars un šoreiz ieskaites zonā bumbu nogādāja Tevita Kuridrani.

Jaunzēlandei atgriežoties pilnā sastāvā, spēle atkal nosvērās par labu viņiem un austrāliešu atspēlēšanās draudi samazinājās, bet Dens Kārters, izmantojot iespēju uzsist pa vārtiem dropsitienu, to arī izmantoja, palielinot rezultāta starpību no četriem līdz septiņiem punktiem. Kārters bija arī tas, kurš 74. minūtē palielināja rezultāta starpību līdz 10 punktiem, kas bija ļoti nopietns pieteikums uz uzvaras nodrošināšanu.

Austrālijas komanda, labi saprotot, ka laika atspēlēšanās kampaņai ir palicis pavisam maz, lieliem spēkiem devās uz priekšu, taču nespēja novadīt šo ofensīvu līdz rezultatīvām beigām, vēl vairāk, viņi izgāzās aizsardzībā, ļaujot Bodenam Baretam ienest bumbu ieskaites zonā, kas noņēma no dienas kārtības visus jautājumus, kas skar šīsdienas un šī turnīra labākās komandas noteikšanu.

Punktu spēlei pielika Dens Kārters, kurš bija precīzs realizācijas sitienā, kas viņam bija 58. precīzais realizācijas sitiens un neviens cits regbists Pasaules kausa finālturnīru vēsturē nav realizējis vairāk šādus precīzus sitienus.

Tādējādi Jaunzēlande izcīnīja savu trešo Pasaules kausa ieguvēju titulu, kļūstot par vienīgo valstsvienību pasaulē, kam tas ir izdevies, jo iepriekš viņiem, DĀR un Austrālijai bija pa diviem panākumiem. Tāpat Jaunzēlande ir pirmā izlase, kurai ir izdevies aizstāvēt pirms četriem gadiem iegūto titulu.

Austrālija – Jaunzēlande 17:34 (3:16)

Piezemējumi: Pokoks (52), Kuridrani (63) - Milners-Skaders (38), Non (41), Barets (78)
Realizācijas: Foulijs (53, 64) – Kārters (40, 79)
Soda sitieni: Foulijs (13) - Kārters (7, 26, 35, 74)
Dropgols - Kārters (69)

Pasaules kauss regbijā, finālu iznākumi

GadsČempioniFinālistiRezultāts
1987.JaunzēlandeFrancija29:9
1991.AustrālijaAnglija12:6
1995.DĀRJaunzēlande15:12
1999.AustrālijaFrancija35:12
2003.AnglijaAustrālija20:17
2007.DĀRAnglija15:6
2011.JaunzēlandeFrancija8:7
2015.JaunzēlandeAustrālija34:17