Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Beidzot sāksies Čempionu kausa "playoff": Lenstera cer revanšēties "Saracens"

Juris Miņins
Juris Miņins

Beidzot sāksies Čempionu kausa "playoff": Lenstera cer revanšēties "Saracens"
Lensteras kapteinis Džonijs Sekstons
Foto: Imago/Scanpix

Šodien, teju sešus mēnešu pēc sākotnēji ieplānotajiem termiņiem, beidzot tiks sākts Eiropas regbija Čempionu kausa izslēgšanas maču turnīrs un jau pirmajā tā spēlē tiksies abas iepriekšējās sezonas finālistes – Londonas "Saracens" un Lenstera.

Šajā nedēļas nogalē Eiropas spēcīgākās un arī veiksmīgākās regbija komandas beidzot varēs ķerties klāt savstarpējo attiecību noskaidrošanai, kas tika atliktas par teju sešiem mēnešiem Covid-19 pandēmijas dēļ. Proti, šodien tiks dots starts Čempionu kausa izslēgšanas mačiem, kas sāksies ar ceturtdaļfināliem.

Jāsaka arī, ka regbija līdzjutējiem ilgi nebūs jāgaida līdz, iespējams, interesantākajai izslēgšanas maču cīņai, jo jau sestdienas vakarā, 17.00 pēc Latvijas laika, laukumā dosies Londonas "Saracens" un Lensteras komandas.

Par interesantu šo spēli var nosaukt vairāku iemeslu dēļ. Pirmkārt, tāpēc, ka šīs vienības 2019. gada pavasarī cīnījās iepriekšējās sezonas finālā, kurā ar 20:10 labāki izrādījās londonieši. Protams, ka īru komandai nebūs jāmeklē papildus motivācija, lai esošos čempionus izslēgt no turnīra jau pirmajā "playoff" maču kārtā. Tāpat, nevar nepievērst uzmanību tam faktam, ka 2019. gada 11. maijā piedzīvotais zaudējums lensteriešiem uz šo brīdi ir pēdējais piedzīvotais zaudējums.

Kādā stāvoklī pašlaik ir abas komandas? Jāsaka uzreiz, ka interesantā. Ja runā par Lensteras regbija komandu, tad viņiem, ja tā var teikt, viss ir kārtībā – tikuši pie sava trešā "Pro 14" čempionu titula pēc kārtas, viņi ir apņēmības pilni turpināt savu uzvaru gājienu arī Čempionu kausā. Jāsaka, ka bez tā, ka īri ir uzvarējuši arī visās līdzšinējās eirokausu spēlēs, viņu gūto un zaudēto punktu attiecība ir pārliecinoši labākā visā turnīrā, par ko jāpateicas gan labajam uzbrukumam (2. vieta pēc gūtajiem punktiem, 1. vieta pēc gūtajiem piezemējumiem), gan sešu maču laikā zaudētajiem vien 76 punktiem, kas ir pārliecinoši labākais rādītājs.

Var teikt, ka pašlaik Lenstera ir kļuvusi par neapturamu Īrijas regbija mašīnu, kas iznīcina ikvienu, kas tiem stājas ceļā.

Londonas komandai gan viss, kas notika pēc 2018./2019. gada sezonas, kas viņiem beidzās ar uzvaru Čempionu kausā un Premjerlīgā, kā arī otro vietu Premjerlīgas kausā, prieku nenesa. Galvenais iemesls – Premjerlīgas vadība ķērās klāt kluba grāmatvedībai un arī atrada to, ko meklēja, proti, pārkāpumus komandas algu budžetā. "Saracens" par to saņēma 105 punktu sodu, kas automātiski nozīmē pēdējo vietu Premjerlīgas kopvērtējumā un biļeti uz "Championship", jeb otro līgu.

Neskatoties uz šo sodu, "Saracīni" nav padevušies ne Premjerlīgā, kur viņiem ir otrā labākā bilance, ne arī Čempionu kausā, kura izslēgšanas mačos viņi gan tika vien kā astotie, t.i., ieņēma pēdējo kvalifikācijas pozīciju. Tiesa, te ir jāpatur prātā, ka Čempionu kauss ir vienīgais lielais kauss ar kuru Londonas komanda šajā sezonā varētu papildināt savu trofeju plauktu un, protams, viņi centīsies to arī izdarīt.

Runājot par sastāviem, jāsaka, ka komandas nedomāja spēlēt paslēpes un spēlēs spēcīgākajos sastāvos. Lensterai bija gana daudz laika, lai atpūsties pēc triumfa "Pro 14", kamēr "Saracens" iepriekšējā Premjerlīgas spēļu kārtā pret Ekseteras "Chiefs" (gluži tā pat kā paši ekseterieši), izlika nomināli otro sastāvu, ļaujot līderiem sagatavoties svarīgajam mačam.

Tāpat šodien norisināsies vēl viens mačs, tajā par vietu pusfinālā cīnīsies divas Francijas "Top 14" komandas – Klermona un Parīzes "Racing 92", kuras arī droši var saukt par Eiropas regbija grandiem. Francijā, saņemot ziņas par koronvīruasa pandēmiju, nolēma sezonu neizspēlēt, bet uzreiz gatavoties 2020./2021. gada sezonai, kurā nu jau ir izspēlētas divas kārtas. Tajās parīzieši ir tikuši pie divām uzvarām, kamēr Klermonferānas komandai ir tikai viena uzvara. Neskatoties uz to, abas komandas ir labā formā un var gaidīt interesantu franču regbiju.

Savukārt rītdien Tulūza tiksies ar Ulsteru, kā arī angļu komandu cīniņā Ekseteras "Chiefs" tiksies ar Northemptonas "Saints". Ja otrajā cīņā intrigas ir samērā maz, jo "Saints" ir zaudējuš piecus mačus pēc kārtas, kā arī viņiem ir 10 zaudējumi pēdējās 12 cīņās, bet "Chiefs", ja atskaita novājinātā sastāvā piedzīvoto zaudējumu pret "Saracens", ir pārliecinoši labākā Premjerlīgas komanda, tad dienas pirmā cīņa arī sola intrigu.

Tulūza, pateicoties pārtrauktajai sezonai, vēl aizvien ir aktuālā Francijas čempione un tās sastāvs ļauj viņus saukt par pretendentiem uz titulu arī tikko uzsāktajā sezonā, bet Ulstera pavisam nesen spēlēja "Pro 14" finālā, kas ļauj domāt, ka viņu sportiskā forma arī ir gana laba, lai varētu pacīnīties par atkārtotu tikšanos ar Lensteru, kas, jāatzīst, gan ir iespējama tikai finālā.

Eiropas Čempionu kauss, 1/4fināli

DatumsMājniekiViesiLaiks
19.09.Lenstera"Saracens"17:00
19.09.Klermona"Racing 92"19:45
20.09.TulūzaUlstera14:30
20.09.Ekseteras "Chiefs"Northemptonas "Saints"19:30