Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Samoa 2023. gada PK kvalifikāciju sāk ar pārliecinošu Tongas pieveikšanu

Juris Miņins
Juris Miņins

Samoa 2023. gada PK kvalifikāciju sāk ar pārliecinošu Tongas pieveikšanu
Samoa izlase, Foto:AFP/Scanpix

Samoa regbija izlase šodien ar uzvaru sāka 2023. gada Pasaules kausa kvalifikācijas mačus. Cīnoties Okeānijas zonā viņi ar 42:13 pārspēja Tongu.

Šodien tika aizvadīta pirmais no diviem 2023. gada regbija Pasaules kausa kvalifikācijas mačiem Okeānijas zonas kvalifikācijas otrajā posmā. Tajā, kā divas spēcīgākās reģiona komandas, automātiski piedalās Samoa un Tongas izlases, kuras divu maču summā arī noskaidros kura no vienībām uzreiz saņems ceļazīmi uz Francijā ieplānoto turnīru, turklāt kļūs arī par pirmo izlasi, kas turnīra dalībnieku pulkam pievienosies no kvalifikācijas turnīriem.

Jāpiebilst, ka 12 no 20 PK dalībvalstīm jau ir zināmas, jo ir saņēmušas automātiskās ceļazīmes uz 2023. gada PK finālturnīru pēc snieguma 2019. gada finālturnīrā.

Okeānijas zonas kvalifikācijas turnīra otrās kārtas pirmajā mačā faktiski tika aizvadīti divi kardināli atšķirīgi puslaiki. Pirmajā komandas spēlēja līdzīgi un tikai Tongas izlases nerealizētais sods ļāva samoāņiem pārtraukumā doties vadībā – 6:3, taču otrajā puslaikā viss mainījās un Samoa izlase burtiski ieslēdza ne tikai "otro ātrumu", bet tika līdz piektajam, jo otrajās 40 minūtēs guva piecus piezemējumus uz ko viesi no Tongas atbildēja tikai ar vienu.

Uzvarētāju rindās ar 20 punktiem un vienu piezemējumu izcēlās Henrijs Taefu.

Atbildes mačs, kas, tāpat kā šodienas spēle, norisināsies Jaunzēlandē, ir ieplānots uz 17. jūliju. Jāsaka, ka, neapšaubāmi, pārsvars ar kādu Samoa izlase gatavosies uz otro maču ir gana liels un Tongas izlasi būs grūti, taču ne neiespējami to sadeldēt.

Jāatgādina, ka šī dueļa zaudētājiem Pasaules kausa kvalifikācijas kontekstā nekas nebūs beidzies, gluži pretēji, viss tikai sāksies, jo komanda, kas būs zaudējusi sāks savu ceļu uz Franciju pa garāko distanci. Vispirms zaudētājiem būs jātiekas ar Okeānaijas zonas kvalifikācijas turnīra pirmā posma uzvarētājiem (Kuka salu komandu), lai noskaidrotu, kura komanda virzīsies tālāk, t.i., spēlēs pret Āzijas čempionāta uzvarētājiem. Uzvarot duelī ar Āzijas zonas čempioniem, tiek saņemta biļete uz Franciju, bet arī zaudētājiem nekas nebeidzas, jo viņi piedalīsies "pēdējās cerības" kvalifikācijas turnīrā, kurā spēlēs labākās no uz PČ uz to brīdi vēl netikušajām komandām.

Uz 2019. gada Pasaules kausu, kur kvalifikācijas formāts bija nedaudz citādāks, no Okeānijas zonas automātisko ceļazīmi saņēma Fidži (tiesības spēlēt 2023. gada PK viņi garantēja jau iepriekšējā finālturnīrā) un Tonga, bet Samoa pārspēlēs tika galā ar Vāciju un arī devās uz Japānu.

Samoa un Tongas izlašu spēle gan nebija vienīgā cīņa Okeānijas regbijā šajā rītā, jo vēl Jaunzēlande tikās ar Fidži. Jāsaka, ka par mača uzvarētājiem nekādu lielu šaubu nebija vēl pirms pašas cīņas, taču pie lielā rezultāta jaunzēlandieši tika vien spēles pēdējās 20 minūtēs. Neskatoties uz to, ka pusi no šī laika viņi pavadīja 14 vīru sastāvā, "All Blacks" šajā laikā guva četrus piezemējumus 26 punktus, uzstādot mača galarezultātu – 57:23.