Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Francija regbija PK sāk ar "All Blacks" sakaušanu

Juris Miņins
Juris Miņins

Francija regbija PK sāk ar "All Blacks" sakaušanu
Damiens Peno gūst piezemējumu, Foto:Reuters/Scanpix

2023. gada regbija Pasaules kausa atklāšanas mačā, kurā Francija tikās ar Jaunzēlandi, "Les Bleus" parādīja mazliet veiksmīgāku un kvalitatīvāku spēli, svinot panākumu ar 27:13.

Šovakar pasaules sporta sabiedrības uzmanība tika vērsta Francijas virzienā, jo šīs valsts galvaspilsētā, tās galvenajā sporta arēnā, "Stade de France" tika dots starts 2023. gada Pasaules kausam regbijā, precīzāk, tā finālturnīram. Iesākts finālturnīrs tika pēc visām tradīcijām, proti, ar mājinieku komandas maču, tiesa, šoreiz tā nebija gluži parasta cīņa.

Pirms četriem gadiem Japāna tikās ar Krieviju, pirms astoņiem gadiem Anglijas pretinieki bija Fidži, bet 2011. gadā Jaunzēlande tikās ar Tongu, īsāk sakot, mājiniekiem tika dota iespēja sākt atbildīgos mačus ar uzvaru.

Iespējams, ka arī Francija savu cīņu par Viljama Veba Elisa vārdā nosaukto balvu sāks ar uzvaru, taču viņiem nekāds vieglais mačs nav gaidāms, jo jau pirmajā spēlē pretiniekos būs Jaunzēlande. Īsāk sakot, duelis, kas būtu pilnīgi normās turnīra noslēguma spēlei, t.i., finālam, šoreiz atklāja Pasaules kausa spēļu maratonu.

Ja runā par formu un noskaņojumu ar kādu abas komandas devās laukumā, tad Francijas lielākās problēmas bija ar sastāvu, jo vairāki pamatsastāva spēlētāji, Romeinu Ntamaku ieskaitot, šajā PK nepiedalīsies, jo atkopjas no savainojumiem, bet Jaunzēlande pēdējā pārbaudes spēlē ar 7:35, t.i., kā tautā saka "bez variantiem", atzina DĀR pārākumu. Tas deva daudz vielas pārdomām treneriem, un iemeslu kritikai – "All Blacks" faniem.

Spēle sākās ar aukstu dušu mājiniekiem. Vispirms neveiksmīgs mača sākuma sitiens, bet pēc tam sekoja kļūdu un pārkāpumu virkne, kas noveda pie ļoti ātra "All Blacks" piezemējuma, kad neviena nepieskatīts, pēc Bodena Bareta spēriena, bumbu laukuma stūrī saņēma un piezemēja Marks Telea.

Ričijs Mounga gan realizācijas sitienu raidīja garām vārtiem, bet tūdaļ pēc mača atsākšanas kļūdījās jau paši jaunzēlandieši, kas ļāva Tomasam Ramosam samazināt rezultāta starpību līdz diviem punktiem, bet jau puslaika vidū, pēc kļūdu un tehniskā brāķa virknes abu komandu izpildījumā un pēc vēl viena precīza soda, "Les Bleus" nonāca vadībā.

Līderpozīcijās mājinieki gan ilgi neatradās, jo dažas minūtes vēlāk, iespiesti savā laukuma pusē, francūži pārkāpa noteikumos, kas deva iespēju "All Blacks" sist pa vārtiem un otrreiz Mounga vairs nekļūdījās. Tiesa, arī šo viesu izrāvienu Francija neatstāja bez atbildes un, kā jau ierasts, Ramoss atbildēja ar saviem trim punktiem.

Jāsaka, ka kopumā pirmais puslaiks pagāja diezgan nervozā cīņā un no tā dabūja ciest tās kvalitatīvais izpildījums, taču neskatoties uz to mājinieki prata atrast veidus kā pārtraukumā doties esot vadībā ar 9:8.

Savukārt otro puslaiku Francija sāka tāpat kā pirmo, proti ar saņemtu piezemējumu, ko viņiem pēc tālas piespēles noformēja tas pats Telea un tieši tāpat kā mača ievadā, arī šoreiz Mounga sita garām realizāciju.

55. minūtē beidzot notika tas, ko gaidīja visa Francija – Damiens Peno ar otro piegājienu veiksmīgi piezemēja bumbu ieskaites zonā. Ja pirmajā gadījumā viņam bumba no rokām izslīdēja pēdējā brīdī, tad šoreiz viņš bija nekļūdīgs. Ar to gan Francijai labvēlīgie notikumi nebeidzās, jo pāris minūtes vēlāk Džeko Peipers parādīja dzelteno kartīti Vilam Džordanam, kas laukumā atstāja vairs tikai 14 "Vīrus melnā".

Šajās desmit minūtes Francija piezemējumus neguva, taču palielināja rezultāta starpību vēl par trim punktiem, bet vēl vēlāk Ramoss pieskaitīja savā un "Les Bleus" konta vēl trīs punktus, kas nozīmēja, ka, lai cīnītos par uzvaru, Jaunzēlandei septiņu minūšu laikā bija jāatspēlē deviņi punkti.

Punktus "All Blacks" gan neguva un var teikt, ka viņiem pat īsti nebija variantu, lai ko darītu lietas labā, taču jaunzēlandiešu apjukumu izmantoja mājinieki, kad Melvins Žaminē izrādījās par visiem veiklāks un guva otro piezemējumu Francijas labā. Ar to arī mačs faktiski bija noslēdzies.

Francijas izlase turnīru turpinās ar maču 14. septembrī, kad viņu pretinieki būs Itālija, bet Jaunzēlande pie sava pirmā panākuma šī gada PK finālturnīrā mēģinās tikt dienu vēlāk, cīņā pret Namībiju.

Francija – Jaunzēlande 27:13 (9:8)

Piezemējumi: D. Peno (55), M.Žaminē (78) - M.Telea (2, 43)
Realizācijas: T.Ramoss (57) - N/A
Soda sitieni: T.Ramoss (5, 20, 29, 65, 74) - R.Mounga (26)

2023. gada Pasaules kauss regbijā

A grupa

#KomandaSUNZP
1.Francija11004
2.Itālija00000
3.Urugvaja00000
4.Namībija00000
5.Jaunzēlande10010

B grupa

#KomandaSUNZP
1.DĀR00000
2.Īrija00000
3.Skotija00000
4.Tonga00000
5.Rumanija00000

C grupa

#KomandaSUNZP
1.Velsa00000
2.Austrālija00000
3.Fidži00000
4.Gruzija00000
5.Portugāle00000

D grupa

#KomandaSUNZP
1.Anglija00000
2.Japāna00000
3.Argentīna00000
4.Samoa00000
5.Čīle00000

  -1 [+] [-]

, 2023-09-09 00:24, pirms 10 mēnešiem
No varenās All Blacks tikai smaka palikusi. Tur spēlē pensionāri ar sirmām galvām. Ar šādu spēli Francija var arī titulu paņemt.

     [+] [-]

, 2023-09-09 01:03, pirms 10 mēnešiem
All Blakiem pavāja spēle.Un testa mačos pirms čempionāta viņi arī izskatījās ne pārāk labi.Francija pelnīti uzvarēja,jo pretinieks nebij spējīgs neko būtisku mainīt rezultātā.Bet neskatoties uz to,es domāju ,ka Jaunzēlande vienalga tiks ārā no grupas,jo grupa viņiem ir viegla.Tur tikai divi grandi ir-Jaunzēlande un Francija.Maz ticams ,ka viduvējā Itālija spēs apspēlēt kādu no viņiem.Vēl jo vairāk Urugvaja un Namībija būtiski atpaliek meistarībā.