Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Latvijas čempionāta finālu sasniedz "Ovāla" un "Garkalnes/Livonia" regbisti

Latvijas čempionāta finālu sasniedz "Ovāla" un "Garkalnes/Livonia" regbisti
"Garkalne/Livonia"
Foto: Z.Zālmanis (RFC "Livonia")

Latvijas regbija čempionāta finālā 11. oktobrī Upesciemā spēlēs abas spēcīgākās Latvijas komandas RK ''Ovāls'' un ''Garkalne/Livonia'', kļuva zināms pēc sestdien aizvadītajiem pusfināliem, kuros Juglā RK ''Ovāls'' ar 47:12 uzvarēja ''Burtnieki/Fēnikss'', bet divarpus stundas vēlāk ''Garkalne/Livonia'' Upesciemā svinēja uzvaru ar 32:22 pār ''Eži''/LMT.

Abas finālistes arī pagājušajā gadā ieņēma pirmās divas vietas čempionātā, kad pirmo reizi pie titula kluba vēsturē tika ''Garkalne/Livonia'', kas šovasar pārspēja RK ''Ovāls'' arī Latvijas kausa finālā. Šogad savstarpējās spēlēs čempionātā katra no šīm komandām guva pa uzvarai un pa reizei zaudēja.

Finālspēle 11. oktobrī plkst. 16:20 sāksies Upesciemā. Plkst. 14:00 turpat spēli par bronzas medaļām sāks komandas, kuras pusfinālā zaudēja - ''Burtnieki/Fēnikss'' un ''Eži''/LMT. Nākamsestdien risināsies arī spēle par piekto vietu, kurā sacentīsies komandas, kuras cieta zaudējumus ceturtdaļfinālā - ''Ulre''/Ķekavas NSS un ''Eži''/LMT-2.

Pirmo pusfinālu Juglā valmierieši bija spiesti sākt bez sava trenera Kristapa Staņas, kuram ceļā radās tehniskas problēmas ar automašīnu, kādēļ arēnā viņš ieradās īsi pirms puslaika beigām, kad ''Ovāls'' jau bija guvuši pietiekami daudz punktu, bet ''Fēnikss'' vēl bija uz nulles.

''Tomēr izdevās sapurināt komandu. Mēs zaudējām bumbas kontrolē, zaudējām cīņā pretiniekiem, arī pozicionāli malās,'' vēlāk sacīja Staņa. Otrajā puslaikā sākumā teritoriāls pārsvars piederēja ''Burtnieki/Fēnikss'', kas spēja samazināt rezultātu no 0:30 līdz 12:30, tomēr vairāk apdraudēt ''Ovāla'' pozīcijas nespēja.

Vairākkārt spēles laikā uzliesmoja asumi, taču ar abu komandu spēlētāju pūlēm tie nepārauga lielākās problēmās. Bet Āris Kaģis no ''Burtnieki/Fēnikss'' divreiz saņēma dzelteno kartīti, kamēr ''Ovāls'' komandā to bija spiesti aplūkot Vitālijs Haleckis un Andris Lazdāns.

''Taču jāatzīst, ka ''Ovāls'' ļoti labi kontrolēja bumbu uz noteikumu pārkāpuma robežas. Mums bija nelielas problēmas ar sastāvu, jo desmitais numurs Reinis Zalte no rīta vēl jutās saslimis, taču viņu es sauktu par vērtīgāko mūsu komandā šajā spēlē. Nevarēja spēlēt cīņas pussargs Jānis Gabrāns. Jācer, ka spēlē par brinzas medaļām viņš varēs iet laukumā.''

RK ''Ovāls'' - ''Garkalne/Livonia'' 47:12 (25:0)

Punktu guvēji. Piezemējumi: Andrejs Borisovs, Matīss Zalcmanis (2), Kaspars Jakušs, , Mihails Tumins. Realizācija: Mihails Tumins (4). Soda sitieni: Mihails Tumins (3). ''Burtnieki/Fēnikss''. Piezemējumi: Nauris Miglavs, tehniskais piezemējums. Realizācija: Reinis Zalte.

Dzeltenās kartītes: Vitālijs Haleckis, Andris Lazdāns (abi RK ''Ovāls''), Āris Kaģis (''Burtnieki/Fēnikss'') - divreiz.

Tiesnesis: Renārs Reiniks

''Ovāla'' pretinieki finālā noskaidrojās vēlāk Upesciemā, kur laukuma saimnieki ''Garkalne/Livonia'' sekmīgi aizvadīja spēli pret ''Eži''/LMT, kas bija rūpīgi gatavojušies spēlei un vēlējās uzvarēt ne mazāk.

Jau piektajā minūtē tempa uzbrukumā Mārtiņš Rundāns izdarīja pirmo piezemējumu, bet Kristaps Bērziņš paaugstināja rezultātu līdz 7:0. vēlāk ''Eži'' uz ilgu laiku iespieda ''Livonia'' 22 metru zonā, taču centieni ar piezemējumu nebeidzās, tikai ar Ruslana Kotļeva precīzu soda sitienu. Līdz pārtraukumam ar piezemējumu izcēlās viens no ''Livonia'' vilcējspēkiem šajā sezonā - Jānis Zvaigzne, bet Bērziņš iesita realizāciju un sodu, kas ļāva ''Livonia'' doties pārtraukumā ar 14 punktu pārsvaru.

Otrajā puslaikā piezemējumu izdarīja Reinis Pepa paaugstinot rezultātu līdz 22:3, bet tad sekoja rezultatīvas darbības no ''Ežiem'': Mareks Larionovs izdarīja savu pirmo no diviem piezemējumiem spēlē, tad Roberts Kaķis piezemēja, un Mārtiņš Bokišs iesita realizāciju samazinot rezultātu līdz saspringtiem septiņiem punktiem.

Turpinājumā izdevības izmantoja ''Livonia''. Bērziņš iesita sodu, bet bumba atlēca labvēlīgi tā, lai Simons Fuko izceltos ar piezemējumu. Rezultāts kļuva jau 32:15, ko spēles beigās nedaudz samazināja pretinieku neaopšaubāmi smagākais vīrs Larionovs, bet Dairis Baranovs sita bumbu starp vārtu stabiem gala rezultātam 32:22.

''Šodien nebija tāda spēle, kādu mēs mācāmies spēlēt un kādu mēs vēlamies spēlēt. Mūsu autos tikām galā ļoti labi - šajā ziņā ir sperts plats solis uz priekšu. Grupcīņa arī bija diezgan laba, taču ir lieta, kas man neļauj gulēt mierīgi: tā ir spēle aizsardzībā savā 22 metru zonā,'' pēc spēles neapmierināts bija ''Garkalne/Livonia'' lietuviešu treneris Toms Zibolis. ''Esmu ļoti neapmierināts ar šo spēli, jo ja ''Ežu'' otrās līnijas spēlētājs droši vien domāts Mareks Larionovs pat nekustoties spēja izdarīt divus piezemējumus, tas ir slikti mums. Taču strādāsim, mēģināsim uzlabot spēli šajā elementā, un viss būs kārtībā. Finālā vietu izcīnīja tikai spēlētāji no Latvijas. Ir viena problēma - daudz mikrotraumu, kas neļauj tādam jaunam klubam kā ''Livonia'' atrast aizvietotājus. ''Eži'', ''Ovāls'', ''Miesnieki'' - tie ir ''veci'' klubi, kur nav problēmu mainīt iztrūkstošus spēlētājus. Mums tādu spēlētāju trūkst. Aicinu visus uz finālu. Ceru, ka būs liela interese, daudz skatītāju. Ceru, ka būs laba spēle.''

''Skaidrs, ka mēs vēlējāmies uzvarēt šajā spēlē,'' sacīja ''Eži''/LMT galvenais treneris Juris Straume. ''Taču nav noslēpums, ka ''Livonia'' trenējas regulāri, kamēr mums sanāca diezgan ilgs pārtraukums starp spēlēm. Grafiks iznāca diezgan saraustīts, kas ietekmēja ritmu. Tomēr mani priecēja tas, kā šajā spēlē darbojās mūsu jaunie spēlētāji, pirmkārt jau Roberts Kaķis un Mārtiņš Bokišs. Gatavosimies spēlei par bronzas medaļām un cīnīsimies par uzvaru.''

''Garkalne/Livonia'' - ''Eži''/LMT 32:22 (17:3)

Punktu guvēji. ''Garkalne/Livonia''. Piezemējumi: Mārtiņš Rundāns, Jānis Zvaigzne, Reinis Pepa, Simons Fuko. Realizācija: Kristaps Bērziņš (3). Soda sitieni: Kristaps Bērziņš (2). ''Eži''/LMT. Piezemējumi: Mareks Larionovs (2), Roberts Kaķis. Realizācija: Mārtiņš Bokišs, Dairis Baranovs. Soda sitiens: Ruslans Kotļevs.

Dzeltenās kartītes: Artūrs Kisle, Vigo Valdavs jun. (abi ''Garkalne/Livonia'').

Tiesnesis: Igors Buceņins.

Informāciju sagatavoja:
Valters Nikans,.
LRF preses sekretārs