Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

''Garkalne/Livonia'' aizraujošā cīņā iekļūst LČ regbijs-15 finālā

Ivars Bācis
Ivars Bācis

''Garkalne/Livonia'' aizraujošā cīņā iekļūst LČ regbijs-15 finālā
Foto: Juris Bērziņš-Soms.

Latvijas čempionāta regbijā-15 otrajā pusfinālā “Garkalna/Livonia” pavērsieniem bagātā spēlē ar 42:29 pārspēja Valmieras “Fenikss” un nodrošināja sev vietu finālā, kur tiksies ar “Ķekava/Miesnieki” regbistiem.

Jau no spēles pirmajām minūtēm aktīvi darbojās “Garkalne/Livonia” regbisti. Spēles 3. minūtē pēc kārtējās ofensīvas, labs izrāviens pa kreiso flangu izdodas Livonia regbistiem un pirmos 5 punktus spēlē gūst francūzis Clement Blery. Čempionāta rezultatīvākais spēlētājs Donavan Du Randt realizē vidēji sarežģītu realizācijas sitienu, panākot 7:0.

Turpmākajās minūtēs abas komandas aktīvi veidoja uzbrukumus un tikpat aktīvi darbojās aizsardzībā, kā rezultātā spēle bija bagāta ar pārkāpumiem. Tos efektīvāk visas spēles gaitā realizēja Livonia regbisti, pārsvarā 10.numuram Donavan Du Randt raidot bumbu autā un no šīs pozīcijas veidojot uzbrukumus vai raidot bumbu pretinieka vārtos.

Spēles pirmajā nogrieznī vienu no “Livonia” uzbrukumiem pie pretinieku ieskaites laukuma pārtrauca “Fenikss” regbists cenšoties pārtvert bumbu, bet izsitot to uz priekšu. Strīdīgs moments, bet tiesnesis nefiksē pārkāpumu. Pēc bumbas izspēles no cīņas, “Livonia” saspēles vadītājs Du Randt filigrāni ar kāju raida bumbu pie “Fenikss” komandas ieskaites laukuma. Pirmais pie tās atkal ir “Livonia” spēlētājs ar 11.numuru Clement Blery, kurš gūst vēl 5 punktus. Arī Donavan Du Rand ir precīzs realizācijā un rezultāts jau 14:00.

"Livonia" turpina aktīvu presingu, liekot aizsardzībā kļūdīties valmieriešiem. Pēc kārtējās auta izspēles, tas pats Clement Blery atrod spraugu “Fenikss” aizsardzības mūrī un gūst savu trešo piezemējumu, kad spēlē aizvadītas tikai 17 minūtes. Du Randt realizē vēl vienu vidēji sarežģītu realizācijas sitienu un rezultāts jau 21:00.

Iespējams, veiksmīgais spēles sākums atslābina “Livonia" regbistu modrību. Tā rezultātā uzbrukumu virkne izdodas arī “Fēnikss” regbistiem. Ar cīņas spēlētājiem tiek veidoti vairāki uzbrukumu viļņi, līdz “Livonia” regbisti pārkāpj noteikumus. Iespēja “Fenikss” tikt pie pirmajiem punktiem un no soda sitiena bumbu vārtos raida Dāvis Bajārs, atklājot valmieriešu rezultātu – 21:3.

Pēc pirmajiem gūtajiem punktiem “Fenikss” spēlētāji ļoti aktīvi veido uzbrukumu un tikai trīs minūtes vēlāk Arvis Pilenieks izlauž caurumu pretinieku aizsardzībā, veicot pirmo “Fenikss” piezemējumu laukuma centrā. Veiksmīgs arī realizācijas sitiens un rezultāts kļūst 21:10.

“Livonia” vēlas atgūt kontroli pār spēli, bet vēl viens lielisks uzbrukums padodas “Fenikss” regbistiem – straujš uzbrukums no sava 22 metru laukuma līdz pat piezemējumam, kuru gūst cīņas spēlētājs, ar otro numuru spēlējošais Jānis Kaucis un komandas šķir vairs tikai 4 punkti – 21:17.

Šķiet, “Fenikss” regbisti ir atguvuši asins garšu. Kārtējo reizi “Fenikss” uzbrucēji atrod caurumu “Livonia” regbistu rindās un lielisks izrāviens padodas Adrianam Lovkinam, tomēr šoreiz punkti netiek gūti.

Pirmā puslaika izskaņā laukumā norisinās arī pirmais konflikts. Noraidījumi izpaliek, bet “Livonia” iegūst bumbas kontroli un drīz arī soda sitiena tiesības. Tā kā pirmās 40 minūtes ir iztecējušas, “Livonia” regbisti izvēlas sitienu pa vārtiem. Donavan Du Rand no samērā labas pozīcijas nerealizē sitienu un atpūtā ejot rezultāts nemainīgs – 21:17 “Livonia” vadībā.

Kluba “Livonia” viceprezidents Arnis Arbeiters pēc spēles atzina: “Spēle bija interesanta un sportiskām intrigām bagāta. Pirmā puslaika beigās nenovērtējām pretinieka jaudu un cīņassparu, kā rezultātā vienubrīd pat palikām iedzinējos. Tomēr otrais puslaiks visu salika pa plauktiņiem. Šo varētu nosaukt par smagu cīņu, kur galvenās epizodes tika izcīnītas “1.stāvā”, tādēļ ļoti labi, ka spēle beidzās bez nopietnām traumām.”

Otrais spēles puslaiks iesākas valmieriešu zīmē. Neapturams “Fenikss” uzbrukums uzreiz pēc “Livonia” izpildītā sākuma sitiena rezultējas kārtējos 5 punktos pašā laukuma stūrī (Edijs Vinters, 11.numurs). Valmieriešu realizācijas sitiens no laukuma pašas malas nav precīzs un pirmo reizi spēlē ar viena punkta pārsvaru vadībā ir “Fenikss” regbisti. 22:21.

“Livonia” ar sākuma sitienu bumbu raida dziļi “Fenikss” 22 metros, kur valmierieši neuztver bumbu. “Livonia” veido uzbrukumu, kura laikā Donavan Du Rand tiek bloķēts, par ko dzelteno kartīti saņem “Fenikss” viens no vadošajiem spēlētājiem Arvis Pilenieks. “Livonia” regbisti izvēlas soda sitiena realizāciju, kas arī ir precīzs. Līdz ar to “Livonia” atkal ātri izvirzās vadībā ar 24:22.

Abas komandas demonstrē dinamisku spēli, gan aktīvi uzbrūkot, gan arī neaizmirstot par aizsardzību. Kārtējais sods “Fenikss” komandai savā laukuma pusē un Donavan Du Randt turpina demonstrēt lielisku spēli ar kāju, iekrājot vēl 3 punktus. Rezultāts 54.minūtē 27:22.

Laukumā atgriežas valmieriešu Arvis Pilenieks. Šajā laikā “Fenikss” ir zaudējis 6 punktus. Augstais spēles temps liek par sevi manīt – abās komandās parādās “tehniskais brāķis”, kā arī abu komandu izpildījumā turpinās sodu birums.

Kā pēc spēles atzīst “Fenikss” galvenais treneris Kristaps Staņa, tad komandai pietrūka kvalitātes standarta situāciju izpildē. "Gan bumbas izspēlē no auta, gan arī sitienos ar kāju tika pazaudētas labas uzbrukuma iespējas. Fiziski komanda bija labā kondīcijā un spēja turēt tempu līdz pat spēles izskaņai, bet zināmu morālu lūzumu piedzīvojām 2.puslaika vidū, kad “Livonia” regbistiem izdevās pāris rezultatīvi uzbrukumi. Visādi citādi parādījām ļoti labu spēli.”

67.minūtē “Livonia” izdodas izveidot garu uzbrukumu sēriju. Mainot uzbrukuma virzienus, pēc skaistas izspēles gar labo malu pašā laukuma malā ar 11 numuru spēlējošais Roberts Brikmanis gūst 5 punktus. “Livonia” atkal ir nostiprinājusies puslīdz drošā vadībā.

“Livonia” turpina uzbrukt. Donavan Du Randt veiksmīgi spēlējot ar kāju, ļauj “Livonia” no auta izspēles veidot kārtējo uzbrukumu. Tas rezultējas ar “Livonia” saspēles vadītāja veiktu piezemējumu pašā laukuma stūrī. Arī ar sarežģīto realizācijas sitienu “Livonia” 10.numurs tiek veiksmīgi galā un spēles 69.minūtē rezultāts jau ir 39:22.

Ir jūtams enerģijas apsīkums “Fenikss” rindās. Vēl viens “Livonia” piezemējums netiek ieskaitīts, jo uzbrukuma laikā tiesnesis fiksē noteikumu pārkāpumu. Tomēr pavisam drīz livonieši tiek pie kārtējiem 3 punktiem, kad soda sitienu precīzi izpilda Donavan Du Rand. 74.minūtē rezultāts +20 “Livonia” regbistu labā.

Melnā tērptie regbisti veido uzbrukumus arvien brīvāk. Tas noved arī pie kļūdām saspēlē. “Fenikss” regbisti pārtver bumbu, kam seko uzbrukums un +5 punkti valmieriešiem (piezemējumu izdara Adrians Lovkins, 8 numurs). Sarežģītu realizācijas sitienu izpilda Dāvis Bajārs (13.numurs) samazinot rezultāta starpību līdz -13 punktiem. 42:29.

Pēdējās spēles minūtēs abas komandas turpina meklēt caurumus pretinieku aizsardzībā un apmainās ar bīstamiem uzbrukumiem.

Spēles pēdējā uzbrukumā “Livonia” 10.numurs Donavan Du Randt dodas izrāvienā, ar kāju raida bumbu pretinieku realizācijas laukumā, tomēr sitiens ir nedaudz par stipru un spēlētājs nepanāk bumbu. Spēle ir noslēgusies ar kaujiniecisku 42:29.

Tas nozīmē, ka pēc nedēļas, 9.oktobrī Latvijas Čempionāta regbijā-15 finālā norisināsies pagājušā gada duelis – tiksies “Ķekava/MIesnieki” ar “Garkalne/Livonija”, savukārt cīņā par trešo vietu šķēpus krustos “Eži/EK Sistēmas” ar Valmieras “Fēnikss”. Abas spēles notiks 9.oktobrī, Baldonē.

Šīs spēles labākie spēlētāji:
“Garkalne/Livonia” – Miķelis Jurevičs
Valmieras “Fenikss” – Pēteris Skudra

Rezultatīvākie spēlētāji:
“Garkalne/Livonia” – Donavan Du Randt 22 punkti, Clement Blary 11 punkti, Roberts Brikmanis 5 punkti.
Valmiera “Fēnikss” – Dāvis Bajārs 9 punkti, un pa 5 punktiem Arvim Pileniekam, Jānim Kaucim, Adrianam Lovkinam un Edijam Vinteram.

Izmantotie resursi:
Latvijas Regbija Federācija