Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Namībija, Kenija un Zimbabve turpina cīņu par vietu PK

Juris Miņins
Juris Miņins

Namībija, Kenija un Zimbabve turpina cīņu par vietu PK
Foto: imago/Scanpix

Vakar un šodien norisinājās 2022. gada Āfrikas kausa izcīņas pirmā kārta, kurā pie paredzamām uzvarām tika Namībija, Kenija un Zimbabve, bet par lielāko pārsteigumu parūpējās Alžīrija, kas no tālākās cīņas izslēdza Senegālu.

Šī nedēļas nogale regbija līdzjutējiem ir ārkārtīgi pieblīvēta ar pasākumiem, jo teju visā pasaulē norisinās dažāda ranga un konteksta starptautiskie mači. Malā nav stāvējušas arī Āfrikas izlases, kas uzsākušas 2022. gada Āfrikas kausa izspēli.

Jāatgādina, ka šis čempionāts kalpo kā Āfrikas zonas kvalifikācijas turnīrs 2023. gada Pasaules kausam, kas risināsies Francijā un, ņemot vērā nestabilo epidemioloģisko situāciju, jau pagājušajā gadā tika nolemts, ka arī šī gada Āfrikas kausa mači norisināsies Francijā.

2022. gada Āfrikas kauss regbijā faktiski ir 2021. gada kausa izcīņas turpinājums, jo tajā piedalās astoņas komandas, kas izspēlē izslēgšanas maču turnīru. Šīs komandas tika noskaidrotas iepriekšējā gadā, tiesa, ne bez Covid-19 un citu faktoru iejaukšanās.

Tā līdz 2022. gada turnīram nonāca Burkinafaso, kas "World Rugby" ierindojas vien 91. vietā no 109 reitingā esošām komandām. Tāda situācija radās, jo Tunisija 2021. gadā nespēja piedalīties Āfrikas kausā tāpēc, ka viņu valstī plosījās Covid-19. Tas nozīmēja, ka, lai vai kā Burkinafaso aizvadītu mačus pret Zimbabvi, abas izlases kvalificējas izslēgšanas mačiem.

Turnīra vienas no vājākajām izlasēm prieki gan bija īsi, jo 2021. gadā viņi piedzīvoja katastrofālas sagrāves (3:101 un 5:95), bet šogad viņu pretinieki bija viena no Āfrikas kausa spēcīgākajām komandām, Namībija. Šajā spēlē rezultāts gan nebija tik graujošs, taču iemesla priekiem Burkinafaso regbija izlasei nebija – 5:71.

Tikmēr Zimbabve tikās ar Kotdivuāru un šis varēja kļūt par vienu no aizraujošākajiem ceturtdaļfināliem, jo pirms gada kotdivuārieši pārsteidza regbija pasauli, turnīra atklāšanas mačā pieveicot Namībiju. Šoreiz gan brīnumi nenotika un zimbabvieši, kas pirms nedēļas notikušajā pārbaudes spēlē pārliecinoši tika galā ar Nīderlandi, pārspēja arī Kotdivuāru – 38:11.

Abu maču uzvarētāji arī veido pirmo pusfināla pāri, kas pēc nedēļas cīnīsies par vietu finālā un ceļazīmi uz PK.

Arī Kenijas regbisti pierādīja, ka, viņus var saukt par Āfrikas kausa vadošo komandu, jo savus pretiniekus ugandiešus pieveica ar 42:7. Savukārt par lielāko sensāciju kļuva Alžīrijas izlases uzvara pār Senegālu. Pasaules reitinga 90. komanda ar 35:12 pārspēja 45. pozīcijā esošos senegāliešus.

2022. gada Āfrikas kausa pusfināli norisināsies 6. jūlijā un jau pēc tiem būs zināmas tās divas komandas, kas saglabās cerības 2023. gada rudenī atgriezties Francijā, jo fināla uzvarētāji saņems automātisko ceļazīmi uz PK, bet zaudētājiem tiks dota vēl viena iespēja "pēdējās cerības" turnīrā.

2022. gada Āfrikas kauss regbijā

MājiniekiViesiRezultāts
NamībijaBurkinafaso71:5
ZimbabveKotdiuvāra38:11
UgandaKenija7:42
SenegālaAlžīrija12:35

Izmantotie resursi:
https://www.world.rugby/