Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:271, Did:0, useCase: 3

Latvijas zēnu un meiteņu šahā seši jauni čempioni

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Latvijas zēnu un meiteņu šahā seši jauni čempioni
Foto: Latvijas šaha federācija.

Olaines slidotavā noslēdzies Latvijas čempionātu fināli visās sešās (no U–8 līdz U–18) vecuma grupās zēniem un meitenēm, kopumā noskaidrojot divpadsmit čempionus. Pirmo reizi zelta medaļas kaklā kāra seši no viņiem.

Meitenēm pie galdiņiem sēdās 41 dalībniece. U8 vecuma grupā sacentās četras spēlētājas. Uzvarot visās sešās partijās, par čempioni kļuva Aļona Tolmačeva, kurai tas bija jau otrais tituls. Pa 3 punktiem ieguva Sofija Teremranova un Līva Mieriņa. Visi papildrādītāji bija vienādi, tādēļ nācās spēlēt papildmaču, kur "armagedonā" labāka bija Teremranova. U10 grupā labākā ar 6 punktiem no 7 bija Lauma Mieriņa. 5,5 punkti Undīnei Skreitulei, bet 5 – Milānai Gaiļevskai. Arī Laumai Mieriņai šis bija otrais zelts. Pirmais tika iegūts pirms diviem gadiem jaunākajā grupā.

Toties U12 grupā savu pirmo zelta medaļu meiteņu čempionātos izcīnīja Naomi Maklakova, ko viņa ar prieku varēs pievienot savām trīs sudraba medaļām. Šajā grupā sacentās 14 dalībnieces un bez Maklakovas pārliecinošas favorītes vēl bija Sofja Vasiļjeva, kura U12 triumfēja pērn, kā arī Marija Kuzņecova, kurai jaunākajās grupās bija tikai augstākās raudzes medaļas. Finišā Maklakovai un Vasiļjevai pa 6 punktiem no 7, bet Kuzņecova trešā pozīcija ar 5,5 punktiem.

U14 kategorijā ar 4,5 punktiem no 5 par čempioni kļuva Jekaterina Smirnova, kura pirms diviem gadiem triumfēja U12 meiteņu turnīrā. Šoreiz sudrabs Melānijai Luīzei Jansonei (4 punkti), bet bronza – Poļinai Zubovai (3). Pirmo Latvijas čempionāta medaļu un uzreiz zelta savā karjerā ieguva Ance Reiha, kas ar 3,5 punktiem uzvarēja U16 vecumā turnīrā. Otro vietu ar tikpat punktiem izcīnīja Darja Zubova, bet goda pjedestālu noslēdza Marija Spirkova ar 3 punktiem. Vecākajā grupā piedalījās divas meitenes, tādēļ nācās aizvadīt četru partiju maču. Tajā Arīna Petrovska ar 2,5:1,5 pārspēja Annu Kristu Kipļuku. Petrovskai šis bija jau trešais tituls desmit aizvadītajos meiteņu čempionātos. Pirmais nāca 2011.gadā (U8), bet otrais – 2016.gadā (U12). Tātad zelts ik pa pieciem gadiem.

Zēnu sacensībās pie galdiņiem sēdās 56 dalībnieki – visās kategorijas pa 10, izņemot U18, kur cīnījās 6 dalībnieki. Visjaunākajā grupā savā debijas turnīrā uzvarēja Daniels Benjosevs, kurš nezaudēja ne partiju un ieguva 6 punktus no 7. Par puspunktu no viņa atpalika attiecīgi Patriks Ivulāns un Sergejs Fiļipovs. Tāpat savā debijas reizē par čempionu kļuva Emīls Steiners, taču vecuma grupā U10. Ar 6,5 punktiem viņš uzvarēja visai pārliecinoši, tuvākos sekotājus Jegoru Andrusēviču un Nikolaju Platonovu apsteidzot attiecīgi par pusotru un diviem punktiem.

U12 kategorijā izteikts favorīts bija Latvijas jaunākais meistarkandidāts Artjoms Tolmačevs. Savu favorīta statusu viņš apliecināja, ar 6,5 punktiem iegūstot karjerā otro zelta medaļu. Sudrabs Martijam Krakopam (5 punkti), bet bronza pērnā gada U10 čempionam Reinim Valdatam (4,5). Vidēji visātrāk no visiem savas partijas pabeidza Georgijs Germanovs, kuram 7 punkti no 7 iespējamajiem U14 vērtējumā. Viņam kaklā tika kārta jau sestā zelta medaļa zēnu čempionātos. Vēl Germanova kontā ir divas bronzas. Cīņā par pārējām vietām labākie bija Aleksejs Adamovičs (5,5 punkti) un Artjoms Zajakins (5).

Gluži kā meitenēm U16 arī zēniem šajā grupā uzvarētājam karjerā pirmais zelts. To ar 5,5 punktiem izcīnīja Emīls Jānis Mieriņš, kurš par puspunktu apsteidza Arturu Krastiņu un Jevgēņiju Spriņģi. Pirms diviem gadiem Mieriņam bija bronza U14 vecumā. Debitējot U18 kategorijā un uzvarot visus savus piecus konkurentus, pirmo reizi par valsts čempionu kļuva Atis Frīdenšteins–Brīdiņš. Otrais ar 4 palika Kristaps Reinis Strods, bet vēl punkts mazāk Markam Muceniekam.

Izmanotie resursi:
Latvijas Šaha Federācija

     [+] [-]

, 2021-09-01 08:02, pirms 3 gadiem
Uzvārdi - tas ir labi, bet, kur spriedze, ejošākie gambīti, figūru upuri?