Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:338, Did:0, useCase: 3

Tīna Graudiņa: "Amerikā esmu uzlabojusi bloku, uzbrukumu un servēšanu"

Gatis Druvietis
Gatis Druvietis

Tīna Graudiņa: "Amerikā esmu uzlabojusi bloku, uzbrukumu un servēšanu"
Tīna Graudiņa un Andris Blaka
Foto: Pludmales centrs "Brazīlija"

Šī gada Jūrmalas pilsētas labākā sportiste, pludmales volejboliste Tīna Graudiņa četrus mēnešus pavadījusi Dienvidkalifornijas Universitātē (USC) un tagad atgriezusies Latvijā, lai gatavotos janvārī ieplānotajiem Pasaules un Eiropas tūres posmiem. Sarunā ar pludmales sporta centra "Brazīlija" vadītāju Andri Blaku sportiste informē, ka USC komandā treniņu process ir vesela sistēma un zinātne, savukārt Latvijā treneris Genādijs Samoilovs ir unikāls - izdomājis savu spēles stilu.

Losandželosā arī decembra dienās ir 18-20 grādi, Latvijā krietni vēsāks. Mūsu sportiste bija sagatavojusies šādām pārmaiņām, "tik un tā pietrūkst tās saules, bet īstenībā ir jauki."

Noslēgts pirmais semestris Dienvidkalifornijas Universitātē (USC). Dienas režīms Amerikā - 8.30 iet uz pirmo lekciju, no 11.00 viena stunda fiziskajam treniņam, līdz 15.00 treniņš smiltīs, tad otra lekcija, bet pēc tam "diena jau beigusies un vakars brīvs." Nedēļas laikā notika seši smilšu treniņi un četri fiziskās sagatavotības treniņi - "slodze diezgan liela."

Sezonas laikā universitāte spēlēs pret universitāti. Katrai komandai pieci pāri - pirmais ir nomināli visspēcīgākais un spēlēs pret pretinieču pirmo duetu, otrais pāris nosacīti mazliet vājāks un cīnīsies pret pretinieču otro duetu, un tā tālāk. Tādējādi lielā mača iznākums veidojas no piecām mazajām spēlēm. USC komanda spēlēja bez zaudējumiem pirmssezonas lielajos mačos. Visās pārbaudes spēlēs Tīna Graudiņa un amerikāniete Abrila Bustamante kotējās kā pirmais pāris, taču iespējamas izmaiņas, jo komandas spēlētājas ir spēcīgas - vēl nav zināms, kā treneri to visu saliks. Sezona sāksies februārī.

"Man šķiet, ka Latvijā mēs īsti nesaprotam, cik viņiem ir svarīgi konkurēt starp universitātēm. Viņiem tas ir dzīvības un nāves jautājums, kura universitāte uzvar. Trakākais, kas var notikt, ir zaudēt pret kaimiņu universitāti. Tā spriedze tur diezgan liela," atklāj mūsu atlēte.

Šajā USC komandā Tīna nav augumā garākā spēlētāja, starp bloķētājām ir viena no īsākajām. "Bloks nav tikai augstums. Mēs visas esam ļoti garas meitenes. Es teiktu, ka man blokā mazliet ir priekšrocība, jo esmu strādājusi pie treneriem Genādija Samoilova un Aigara Birzuļa, kuri man ir iemācījuši diezgan labi bloķēt."

Ko šajos četros mēnešos esi ieguvusi profesionālajā ziņā? "Esmu uzlabojusi bloku un bloķēju vēl labāk. Tagad labāk izeju uz bumbu, kad vajag uzbrukt. Agrāk man vienmēr bija problēmas, ka atstāju bumbu nepareizā vietā - virs galvas vai ne īpaši labi, tagad tas ir uzlabojies. Noteikti esmu uzlabojusi servēšanu - izpildu gremdservi un planējošo lēcienā," informē spēlētāja.

Kāda atšķirība starp treniņiem Latvijā un Amerikā? "Amerikā treniņu process ir vesela sistēma un zinātne. Visvairāk patīk, ka katrs treniņš ir mērķtiecīgs. Zinām, kuru aspektu trenēsim. Bija nedēļa, kad trenējām tikai bloku. Un nedēļa, kad trenējām tikai uzņemšanu. Viņi ļoti plāno. Katrs treniņa uzdevums izplānots pat mēnesi uz priekšu," atklāj Tīna Graudiņa. "Latvijā treneris Genādijs Samoilovs ir unikāls, viņš izdomājis savu spēles stilu. Nedomāju, ka citur pasaulē ir kaut kas tam līdzīgs. Pagaidām viņš nesūdzas, ka viņam kaut kas nepatiktu manā spēles stilā, tātad laikam viss ir kārtībā."

Janvārī Graudiņa un Anastasija Kravčenoka spēlēs Pasaules tūres četru zvaigžņu posmā Hāgā un Eiropas posmā Čehijā. Pēc tam Anastasija dosies trenēties uz Ēģipti, bet Tīna - uz Ameriku, kur pēdējā spēle varētu būt 7. maijā. 9. maijā sāksies Pasaules tūres trīs zvaigžņu posms Lucernā, bet par piedalīšanos vēl nav izlemts.

Tīnai un Anastasijai šogad ir trīs mērķi. "Viens no tiem - tikt U22 Eiropas čempionāta pusfinālā" [smejas]. Jautājums par to, ka Jūrmalā ieplānotajā turnīrā varbūt gribētos ko vairāk. "Jā, mēs arī", smejas Jūrmalas iedzīvotāja. Runājot par pieaugušo Eiropas čempionātu, "vispirms būs jākvalificējas, ir jākrāj ranga punkti."

Tālākais mērķis ir 2020. gada olimpiskās spēles Tokijā. Nebūs viegli kvalificēties, spēlējot Pasaules tūres posmos. Kā plāno apvienot ar studijām Amerikā? "Pirmajā sezonā es izmēģināšu un tad redzēsim, vai ir iespējams savienot studēšanu un starptautiskajās sacensības. Pēc sastādītā plāna pagaidām izskatās, ka tas būs iespējams. Ziemas laikā notiks ļoti maz starptautisko sacensību, tad es nevarēšu tikt. Lielākā daļa notiks vasarā, kad tikšu. Skatīsimies, kā viss ies. Ja tur radīsies problēmas, tad mēs domāsim - varbūt man būs jāņem akadēmiskais gads vai kaut kas vairāk. Redzēsim." Olimpiskā mērķa dēļ iespējams pakārtot studiju lietas. "Jā, galu galā mācīties var visu mūžu," saka Tīna Graudiņa.

Vai esi jau uzrakstījusi vēstuli Ziemassvētku vecītim? "Jā, un Ziemassvētku vecītis pateica, ka man vajag nopirkt to lietu Amerikā, jo tur esot lētāk!"


Izmantotie resursi:
Pludmales centrs "Brazīlija"

  +6 [+] [-]

, 2017-12-21 13:31, pirms 6 gadiem
cik viņa ir simpātiska... lai viss izdodas!

  +4 [+] [-]

, 2017-12-21 13:34, pirms 6 gadiem
Super, un ja vēl uzlabos uzņemšanu, tad būs neapturama.

  +2 [+] [-]

, 2017-12-21 13:58, pirms 6 gadiem
U22 četrinieks varētu būt minimālais, lai nekristu kaunā. Smags zars, vēl kaut kas un var netikt...

     [+] [-]

, 2017-12-21 16:59, pirms 6 gadiem
2 lekcijas dienā?!
Cik gudra aizbrauca, tik atbrauks!