Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:338, Did:0, useCase: 3

Meksikā startēs PČ pludmales volejbolā, čempioni iegūs OS ceļazīmes

Jānis Celmiņš

Meksikā startēs PČ pludmales volejbolā, čempioni iegūs OS ceļazīmes
Anderss Mols un Kristians Serums. Foto: FIVB

Šodien Meksikā startēs pasaules 2023. gada čempionāts pludmales volejbolā. Latviju tajā pārstāvēs vien Tīna Graudiņa un Anastasija Samoilova, kurām pirmā cīņa paredzēta sestdienas vakarā (plkst. 18:00 pēc Latvijas laika). Šovakar turnīru ievadīs četras vīru spēles.

Kā vīru tā dāmu sacensībās kopskaitā startēs pa 48 duetiem. Turnīru uzvarētāji iegūs ne tikai planētas spēcīgākās komandas godu, bet arī Parīzes olimpisko spēļu ceļazīmes. Kopskaitā turnīrā piedalīsies 40 valstu pārstāvji, un desmit dienu laikā turnīrā tiks izspēlētas 216 cīņas. Kopējais turnīra balvu fonds – viens miljons ASV dolāru.

Pirmajā turnīra fāzē komandas sadalītas 12 apakšgrupās. Pēc viena apļa turnīra (3 spēles katrai komandai) “skrējienu” pēc titula turpinās 32 spēcīgākie dueti, kuri cīnīsies pēc izslēgšanas spēļu principa. Dalībnieku sastāvs turnīrā ir gana spēcīgs. No sešām komandām, kuras uz goda pjedestāliem kāpa aizvadīta gada PČ Romā, ierindā ir piecas, bet kopskaitā turnīrā piedalīsies 14 pasaules čempioni un čempiones.

Vīru turnīra galvenie favorīti būs norvēģi Anderss Mols un Kristians Serums, kuri centīsies aizstāvēt pirms gada izcīnīto titulu. Norvēģu vikingi Eiropas čempionātā izstājās jau ceturtdaļfinālā un pirms olimpiskā sezona kopumā Tokijas olimpisko spēļu čempioniem nav bijusi tā veiksmīgākā. Molam ar Serumu čempionāta pirmajā spēlē pretī stāsies maz zināmā Mozambikas komanda, bet apakšgrupas nākamajās divās spēlēs pretinieki jau būs krietni nopietnāki – Stefans Bormanss / Joriks de Grots (Nīderlande) un Daniele Lupo / Enriko Rosi.

Konkurenci norvēģiem centīsies sastādīt šobrīd Pasaules rangā otrajā vietā esošiem zviedri Davids Omans un Jonatans Helvigs. Izcīnījuši divus Eiropas čempionu titulus, gados jaunie zviedri nu centīsies tikt arī pie pirmā planētās čempionu titula. Viņiem pirmā spēle jau šovakar (plkst. 23:30 pēc Latvijas laika) pret maz zināmu Ekvadoras duetu. Konkurence par goda pjedestālu Meksikā solās būt spraiga. Domājams, ka par medaļām turnīrā reāli var cīnīties 12 līdz pat 15 komandām.

Diemžēl Latvijas pludmales volejbola draugiem savi favorīti būs jāmeklē starp citu valstu pārstāvjiem, jo nevienam no mūsu duetiem turnīram Meksikā nav izdevies kvalificēties.

Dāmu turnīrā ar pirmo numuru izsētas Duda un Anna Patriša (Brazīlija). Viņas viennozīmīgi būs tās, no kurām titula izcīnīšanu sagaida visvairāk. Brazīlietes izcīnījušas uzvaras četros no pieciem pēdējiem Pasaules kausa “Elite 16” turnīriem un šobrīd ir dominējošākā komanda pasaulē. Ja vīru turnīrā galveno favorītu vidū ir lielākoties Eiropas dueti, tad dāmu sacensībās nē. Ar visaugstāko numuru (septīto) no Eiropas izsētas vecā kontinenta čempiones Nīna Brunnere un Tanja Hiberli no Šveices, kuras starp citu sacensības sāks vienā apakšgrupā ar Graudiņu un Samoilovu.

Mūsu dāmām šī sezona izvērtusies sarežģīta un pasaules rangā viņas noslīdējušas uz 15. vietu. Ja iepriekšējās sezonā Tīna un Anastasija regulāri bija starp “Elite 16” turnīru pjedestāla pretendentēm, tad šosezon labāko trijniekā izdevies iekļūt vien Jūrmalā – vienu līmeni zemākas raudzes “Challenge” turnīrā. Divkārtējām Eiropas čempionēm šosezon neveiksmīgs bija arī Eiropas čempionāts, kurā viņas ieņēma vien devīto vietu. Vismaz publiski vainīgie un vainīgās pagaidām netiek meklētas, jo komanda labi saprot, ka pirms olimpiskās sezonas vienmēr ir sarežģītas.

Gatavošanās pasaules čempionātam varētu šķist nedaudz saraustīta un bez nopietnu spēļu prakses, jo Tīna un Anastasija aizvadītajā nedēļa nespēja pārvarēt kvalifikācijas turnīra barjeru Parīzes “Elite 16” sacensībās. Pirms tam mūsu meitenes gan bija treniņnometnē, kur viņām bija labas sparingu spēles. Iespējams, laicīgā ierašanās Meksikā un aklimatizācijas procesa iziešana nostrādās par labu Latvijas komandai un šis turnīrs būs tiešām veiksmīgs.

"Meksikā ieradāmies jau svētdienas vakarā, ir bijis laiks aprast ar spēlēšanu 2000 metru augstumā virs jūras līmeņa. Sajūtas kopumā ir ļoti labas, bet jūtam, ka vēl ir kur pielikt treniņos," teica Samoilova sarunā ar Latvijas Volejbola federāciju. "Tieši tā, sākumā ļoti izjutu atšķirību, nedaudz sita elpu ciet, bet tagad jau esmu pieradusi. Turnīrs būs ļoti garš, dienā tikai viena spēle, nevaram sagaidīt, kad varēsim sākt spēlēt," piebilda Graudiņa.

Bez Šveices un Latvijas duetiem G apakšgrupā spēlēs arī argentīnietes Ana Galaja un Fernanda Pereira, kā arī ekvadorietes Karelisa Simisterra un Ariana Vilela.

Latvijas komanda turnīru iesāks sestdienas vakarā (plkst. 18:00), kad sacentīsies ar Argentīnas komandu, bet 8. un 9. oktobrī paredzētas cīņas pret ekvadorietēm un šveicietēm.

Tīnas Graudiņas un Anastasijas Samoilovas spēles apakšgrupā:

KomandasDatumsLaiks
Graudiņa / Samoilova – Galaja / Pereira (Argentīna)7. okt.18:00
Graudiņa / Samoilova - Simisterra / Vilela (Ekvadora)8. okt.20:00
Graudiņa / Samoilova – Brunnere / Hiberli (Šveice)9. okt.21:00

Pirms gada Romā turnīrs kopumā bija organizēts zemā līmenī. Pēc tā no spēlētājiem bija dzirdama liela kritika gan par sadzīvisko pusi, gan to, ka sacensības bijušas vāji apmeklētas. Šobrīd izskatās, ka Meksikā notiekošā turnīra organizatori paveikuši labu darbu un no spēlētājiem saņem daudz komplimentu un labu vārdu.

Turnīra spēļu kalendārs pieejams ŠEIT!