Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:338, Did:0, useCase: 3

Pasaules čempionātu "bīčā" ievadīs dāmu cīņas

Jānis Celmiņš

Pasaules čempionātu "bīčā" ievadīs dāmu cīņas
Stare Jablonki smiltis pirmās iemēģinās dāmas
Foto: fivb.org

Šodien Polijā startē pasaules 2013. gada čempionāts pludmales volejbolā. Pirmās cīņā dosies mūsu dāmas Inguna Minusa un Inga Ikauniece, bet jau rīt cīņas uzsāks trīs vīru komandas.

Inguna Minusa un Inga Ikauniece čempionātā startē ar tā saukto „wild card”, izsētas ar 48.numuru, un A apakšgrupā spēlēs ar polietēm Kingu Koļiņsku un Moniku Bžosteku (1.), šveicietēm Izabellu Foreri un Anuku Vergē - Deprē, kā arī austrietēm Viktoriju Bīniku un Jūliju Grebneri (25.). Pirmās mūsējo pretinieces būs polietes, kurām kā mājiniecēm ticis pirmais numurs. Maču Latvijas un Polijas dueti aizvadīs uz centrālā korta, un tā sākums paredzēts pulksten 14.00 pēc Latvijas laika. Skaidrs, ka mūsu dāmas nav starp turnīra favorītēm, taču „trāpījušas” grupā, kurā var cīnīties. Ja Ingunai un Ingai izdosies izkļūt no apakšgrupas, tad čempionātu varēs nosaukt par izdevušos.

Daudz vairāk tiek gaidīts no mūsu vīru duetiem, kuri Polijā būs veseli trīs. Starp vieniem no galvenajiem favorītiem noteikti būs Jānis Šmēdiņš un Aleksandrs Samoilovs, kuri šīs sezonas pirmo pusi aizvadījuši tiešām iespaidīgi. Tas ļauj cerēt uz augstu vietu, iespējams, pat uz medaļām. Interesanti, ka šobrīd otrais spēcīgākais pasaules duets turnīru uzsāks vienā grupā ar citu Latvijas pāri Tomu Šmēdiņu un Ruslanu Sorokinu. Tieši mūsu pāru savstarpējā cīņa aizsāks F apakšgrupas spēles. Tās sākums paredzēts jau rīt pulksten 14.00 pēc Latvijas laika ceturtajā kortā. Tāpat mūsējo grupā ir arī nīderlandieši Jons Stiekema/Kristiāns Varenhorsts (19.) un austrieši Daniels Milners un Jergs Vucls (43.). Šie dueti šajā pat laikā cīnīsies trešajā kortā.

„Mēs nevērtējam izlozi, spēlējam grupā, kāda pagadās. Arī par pretiniekiem nav daudz ko teikt. Viss vairāk atkarīgs no mūsu pašu spēles,” pirms došanās uz Poliju atzina Jānis Šmēdiņš un Aleksandrs Samoilovs.

B apakšgrupā ielozēti Mārtiņš Pļaviņš un Jānis Pēda, kuri izlikti ar 23. numuru. Viņiem grupā būs jāsacenšas ar vieniem no turnīra favorītiem, šī brīža čempioniem brazīliešiem Alisonu Keruti un Emanuelu Rego (2.), brāļiem Paolo un Mateo Ingrosso no Itālijas (26.) un poļiem Jaroslavu Lehu un Damianu Vojtasiku (40.). Arī Pļaviņš / Pēda pirmo cīņu aizvadīs otrdien pulksten 14.00 pēc Latvijas laika, un tā risināsies otrajā laukumā. Pirmie latviešu pretinieki čempionātā būs itāļi.

„Pret brazīliešiem Mārtiņš uzspēlēja kopā ar Jāni Šmēdiņu Kontinentālā kausa ietvaros. Mani šis duets īsti nepārsteidza. Viņi joprojām spēlē tā saukto vecā stila pludmales volejbolu – ar augstām piespēlēm un spēcīgiem uzbrukuma sitieniem. Lielākā daļa pasaules spēcīgāko komandu šobrīd cenšas spēlēt krietni citādāk. Itāļi ir sīksta komanda, kura jācenšas salauzt iespējami ātri. Ja tas izdosies, problēmu nebūs, bet, ja cīņa ieilgs, tad var klāties daudz grūtāk. Par poļiem neko daudz šobrīd nezinu,” atklāj Pļaviņa un Pēdas treneris Aigars Birzulis. Komanda uz Poliju dodas labā noskaņojumā, jo nedēļas nogalē triumfēja „Saulkrastu Kokteilī”, kas vienlaicīgi bija arī Latvijas čempionāta 3. posms.

Uz Poliju atbraukušajiem Latvijas sporta draugiem tādejādi jau otrajā turnīra dienā nopietna dilemma – kuru maču vērot? Pēc redzētā iepriekšējos Stare Jablonki turnīros gan var secināt, ka abi laukumi (otrais un ceturtais) atrodas gandrīz līdzās, tāpēc īstenie pludmales volejbola draugi varēs mēģināt apvienot abu maču skatīšanos.

Čempionāta izspēles sistēma

Turnīra izspēles sistēma kā vīriem tā dāmām ir vienāda: 48 komandas sākotnēji tiek sadalītas 12 grupās, kurās tiek izspēlēts viena apļa turnīrs. Pēcāk sacensības tiek turpinātas pēc tā sauktās "vienmīnusa sistēmas", kur katrs zaudējums komandai nozīmē izstāšanos no cīņas par godalgām. Izslēgšanas spēlēs iekļūs labākās 32 komandas.

Jāpiebilst, ka līdere aizvadīto pasaules čempionātu ziņā ir Inguna Minusa, kurai Polijā notiekošais čempionāts būs jau piektais, un, visticamāk, pēdējais. Tālajā 2001. Inguna spēlēja kopā ar Ingu Ikaunieci, bet nākamajos trijos čempionātos – Inesi Jursoni. Tikmēr Mārtiņš Pļaviņš var lepoties ar faktu, ka katrā no saviem trim čempionātiem spēlējis kopā ar citu pārinieku – 2007. gadā Aleksandru Samoilovu, 2009. gadā – Lauri Iecelnieku, bet 2011. gadā – Jāni Šmēdiņu.

Čempionāts skaitļos un ciparos:

Komandu skaits: 96
Tiesneši: 22 no 31 dažādas valsts
Balvu fonds: 1 000 000 ASV dolāru
Akreditēto mediju skaits: 250
Centrālā laukuma ietilpība: 9 000 sēdvietu
Kopumā izspēlēto spēļu skaits: 208
Izmantoto bumbu skaits: 200
Smilšu daudzums kortos: 2,1 tonna

Īsa ekskursija pa sacensību norises vietu:

  +1 [+] [-]

, 2013-07-01 11:16, pirms 11 gadiem
Tiesneši: 22 no 31 dažādas valsts - saņirdzos

     [+] [-]

, 2013-07-01 11:31, pirms 11 gadiem
14:00 centralaja kortaā musejās būs video sportlemontv utt

     [+] [-]

, 2013-07-01 14:25, pirms 11 gadiem
TVP1 - Goodcast.TV

te jau iet