Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:372, Did:0, useCase: 3

Dūda: "Startēt OS piedalīšanās pēc negribu, vienīgi, ja varētu iekļūt starp 16 labākajiem"

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Dūda: "Startēt OS piedalīšanās pēc negribu, vienīgi, ja varētu iekļūt starp 16 labākajiem"
ANdrejs Dūda. Foto: Latvijas Peldēšanas federācija.

Berlīnē nupat aizvadīts FINA Pasaules kausa 1. posms peldēšanā, un tajā Latviju plecu pie pleca ar jaunajiem sportistiem pārstāvēja arī olimpietis no Jelgavas Andrejs Dūda. Pēdējo reizi starptautiskajā arēnā elitē Latviju viņš pārstāvēja 2011. gadā. Dūda neizslēdz iespēju startēt trešajās olimpiskajās spēlēs, bet tikai tādā gadījumā, ja izdotos labot Latvijas rekordu un varētu reāli cīnīties par iekļūšanu pusfinālā.

"Es trenējos mazā komandā kopā ar savas treneres Gaļinas Brokas audzēkņiem, kuri gribēja piedalīties pasaules kausa posmā. Tā kā es pats joprojām biju lieliskā formā, arī nolēmu startēt. Un tas bija lieliski," par startēšanu PK 1.posmā Berlīnē stāsta un gandarījumu pauž Andrejs Dūda, papildinot: "Visi Latvijas sportisti nopeldējuši lieliski – ar vairākiem personīgajiem rekordiem, kas ir teicami šāda mēroga sacensībās, ja ņem vērā, ka neviens no latviešiem fināla peldējumos neiekļuva."

Neoficiāli pasaules rekordi

Andrejs peldēja trīs distances: 50 un 100 metrus brīvajā stilā un 50 metrus tauriņstilā. Kā saka pats Andrejs, visās trīs distancēs viņš arī uzstādījis neoficiālus pasaules rekordus veterāniem 40–45 gadu grupā. Neoficiālus tāpēc, ka pasaules rekordus var pārsist tikai oficiālās veterānu sacensībās, bet Pasaules kauss tādas nav – te sportisti sacenšas open grupā.

Dūda 50 metros brīvajā stilā izcīnīja 32. vietu 108 peldētāju konkurencē. Viņa rezultāts 22,23 sekundes tikai par 0,25 sekundēm atpalika no viņam pašam piederošā Latvijas rekorda, ko Andrejs uzstādīja 2009. gadā. Jāpiebilst, ka šajā distancē startēja vēl četri Latvijas peldētāji, bet A.Dūdas laiks bija ātrākais no visiem. 100 metros brīvajā stilā Andrejam 58. vieta 121 dalībnieka konkurencē ar rezultātu 49,40 sekundes. 50 metros tauriņstilā – 33. vieta 94 peldētāju konkurencē ar rezultātu 23,80 sekundes.

A.Dūda, kurš 30. oktobrī svinēs savu 41 gada dzimšanas dienu, bija vecākais Pasaules kausa 1. posma dalībnieks. "Vajadzēja mazajiem čaļiem rādīt priekšzīmi. Viņiem vēl viss ir priekšā," skaidro Andrejs, piebilstot, ka vienu no Latvijas izlases dalībniekiem Kārli Ādamsonu viņš arī trenē.

Gandrīz noķerts

Pirms kāda laika A.Dūda nāca klajā ar iniciatīvu, piesolot 500 eiro lielu prēmiju ikvienam Latvijas peldētājam, kurš labos kādu no septiņiem Andrejam piederošajiem Latvijas rekordiem. Viens no Latvijas izlases dalībniekiem tuvu tam bija Berlīnē – Ģirts Feldbergs 100 metrus uz muguras veica 52,81 sekundē, bet Latvijas rekords ir 51,85 sekundes. "Mums pat bija jociņš: distances laikā teicu, ka man būs jāskrien pakaļ 500 eiro uz bankomātu. Savā ziņā pat žēl, ka nebija jāskrien uz bankomātu, jo, ja tiktu labots šis gandrīz 13 gadus vecais Latvijas rekords, tas būtu bijis lieliski! Turklāt Ģirts būtu parādījis, ka iespējams pārsist Dūdas rekordus, un tas, domāju, pārējos Latvijas peldētājus motivētu to izdarīt arī citās distancēs," stāsta peldētājs.

Vai būs trešās olimpiskās spēles?

Neskatoties uz lielisko fizisko formu, šobrīd Andrejs ir nedaudz skeptisks attiecībā uz savu iespējamo dalību Parīzes olimpiskajās spēlēs. "Šaubos. Lai tiktu uz olimpiskajās spēlēm, jāizpilda normatīvi, kas ir samērā augsti. Jābūt nopietnam līmenim. Startēt piedalīšanās pēc negribu, būtu gatavs tikai tad, ja varētu iekļūt starp 16 labākajiem. Skatoties pēc šā brīža reitingiem, lai tiktu pusfinālā, man 50 metri brīvajā stilā būtu jānopeld par sekundi ātrāk nekā šobrīd ir Latvijas rekords. Tas ir gandrīz neiespējami. Lai gan pirms pusgada es pat iedomāties nevarēju, ka rudenī būšu tādā formā, lai pietuvotos pats saviem rekordiem. Domāju, ja būs vēlme, tad būs arī veids, kā to izdarīt," spriež peldētājs.

Jāatgādina, ka Jelgavas Specializētās peldēšanas skolas bijušais audzēknis Andrejs Dūda piedalījās olimpiskajās spēlēs 2004. gadā Atēnās un 2008. gadā Pekinā.

Nākamie pasaules kausa posmi notiks ASV un Kanādā, tāpēc tajos Andrejs nepiedalīsies. Viņš šo sezonu plāno noslēgt ar dalību starptautiskajās sacensībās "Rīgas sprints 2022", kas 4. un 5. novembrī notiks sporta namā "Daugava" Rīgā.

Informāciju sagatavoja
Jelgavas pašvaldības iestāde
"Sporta servisa centrs"

     [+] [-]

, 2022-10-27 21:42, pirms gada
Jelgavas lepnums, lai viņam viss izdodas!

     [+] [-]

, 2022-10-27 21:48, pirms gada
Leitnants rakstīja: Jelgavas lepnums, lai viņam viss izdodas!
pievienojos, tas būtu tikai apsveicami, ja izdotos. Pie tam, viņam ir arī sportiskie mērķi, ne tikai ambīcija piedalīties.