Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:3030, Did:0, useCase: 3

Šaušana Latvijā – nišas sporta veids ar diviem sportistiem olimpiskajās spēlēs

Jānis Celmiņš

Šaušana Latvijā – nišas sporta veids ar diviem sportistiem olimpiskajās spēlēs
Latvijas šāvēju komanda Parīzē. Foto: Māris Vancevičs/LOK

Dienu pēc olimpisko spēļu atklāšanas ceremonijas cīņās par savu mērķu sasniegšanu iesaistīsies pirmie Latvijas sportisti. Vārda tiešā nozīmē mērķu centrus mēģinās sasniegt Latvijas šāvēji. Latviju ložu šaušanas sacensībās pārstāvēs divi sportisti – Agate Rašmane un Lauris Strautmanis.

Šaušanu Latvijā noteikt nevar uzskatīt par masveidīgu sporta veidu. Kas gribēs iebildīs, taču šaušana pilnīgi noteikti ir vien no tā sauktajiem nišas sporta veidiem, kur Latvijai rezultāti pēdējos gados ir. Konkrēti ar ložu šaušanu Latvijā iespējams nodarboties deviņās pilsētās (Tukums, Dobele, Aizpute, Daugavpils, Krāslava, Rīga, Ventspils, Valka un Viļaka), kas nav ne daudz, ne maz. Federāciju šobrīd vada bijušais olimpietis – svarcēlājs Raimonds Bergmanis un viņa klātesamību dažādos ar šaušanas sportu saistītos sporta pasākumos jūt. Entuziasms Latvijas sportā ir klāt esošs gandrīz visos gadījumos, taču tieši šo īpašību šāvēju vidū par galveno iemeslu olimpisko sapņu realizēšanā nosauc daudzi.

Laura Strautmaņa treneris Zigfrīds Markainis šaušanas trenera darbu veic jau kopš 1971. gada, taču olimpisko sapni piepildījis tikai tagad. Neatlaidība un kolēģa Vilņa Celmiņa (Agates Rašmanes treneris) piemērs bijis par pamatu tam, ka Parīzē Latvija pirmo reizi būs pārstāvēta ar diviem ložu šāvējiem (iepriekš bijis pa vienam ložu šāvējam un vienam stenda šāvējam). Pavisam nedaudz līdz ceļazīmes iegūšanai pietrūka Emīlam Vasermanim, tad olimpiskajās spēlēs šautu trīs mūsējie.

Pēc Latvijas šaušanas leģendas, olimpisko spēļu medaļnieka Afanasija Kuzmina (olimpiskajās spēlē piedalījies deviņas reizes) ziedu laikiem šaušana Latvijā piedzīvo nelielu uzplaukumu, taču problēmu arī netrūkst. Vēlme attīstīties un iet plašumā ir, taču mūsdienīgu šautuvju trūkums joprojām ir galvenā problēma. Vaicāsiet, kāpēc rezultāti starptautiskajā arēnā šobrīd ir Latvijas pistoļu šāvējiem, bet ne šauteņniekiem, paši šāvēji atbildi rod pavisam ātri – šauteņniekam nepieciešama sporta forma un šajā šaušanas veidā nianšu ir krietni vairāk. Augstvērtīgus rezultātus sasniegt tātad ir krietni grūtāk. Klusāks, taču pašu šāvēju vidū dzirdams viedoklis, ka pistoļniekiem izrāvienu izdarīt esot izdevies arī pateicoties ar entuziasmu apveltītākiem treneriem.

Rašmane tiesības piedalīties olimpiskajās spēlēs ieguva jau pagājušā gada pasaules čempionātā, bet Strautmanis par savu dalību Parīzes spēlēs varēja būt drošs tikai jūnija sākumā, kad Latvijas Šaušanas federācija (LŠF) saņēma vēstuli no Starptautiskās Šaušanas federāicijas (ISSF) ar faktu, kas to apstiprināja. Viņš ceļazīmi ieguva pēc olimpiskajā reitingā sasniegtajiem punktiem un ieņemtās labākās pozīcijas to sportistu vidū, kuriem ceļazīmes uz olimpiskajām spēlēm vēl nebija. Uz olimpisko spēļu norises vietu Latvijas šāvēju komanda devās kā pirmie no mūsu valsts pārstāvjiem (19. jūlijs), taču olimpisko ciematu apciemoja vien pāris dienas pirms spēļu atklāšanas ceremonijas. Šāvēji izmitinājušies 300 kilometru attālumā no Parīzes - Šaturo pilsētā, kur notiks arī pašas sacensības.

Rašmane Tokijas olimpiskajās spēlēs ieņēma 37. vietu šaušanā ar mazkalibra pistoli 25 metru distancē, bet šogad latviete startēs arī arī 10 metros ar pneimatisko pistoli. Uz Parīzi Agate devusies esot bērniņa gaidībās, taču treneris Vilnis Celmiņš atklāj, ka ar Latvijas Olimpiskās vienības (LOV) atbalstu visam vajadzētu būt labi. Vaicāts, kā būšana šādā situācijā sportisti varētu ietekmēt, treneris atceras kādu gadījumu, kad viena no Serbijas sportistēm gaidot ģimenes pieaugumu savulaik esot izcīnījusi Eiropas čempiones titulu.

Runājot par rezultātiem, treneris ir izvairīgs, taču klusībā cer uz iekļūšanu finālā. “Esam aizvadījuši labu treniņnometni Polijā. Jācer, ka kaut kas sanāks. Agatei pēdējos gados bijuši labi starti lielajās sacensībās – pasaules čempionātā (izcīnīta bronzas medaļa), arī Pasaules kausa finālos, Eiropas čempionātos… Labi, ka varam startēt arī jauktajā komandu mačā, kas solās būt ļoti interesanti. Izcils rezultāts būtu fināla sasniegšana. Šaušanā šobrīd konkurence ir neticama. Par medaļu cīnīsies 25 sportisti, rezultāti ir ļoti blīvi. Kaut ko prognozēt ir ļoti sarežģīti, tas ir pierādījies Pasaules kausos, arī pasaules čempionātos,” teic treneris, atklājot, ka lielākas cerības tomēr liek uz šaušanu 25 metros.

Strautmaņa treneris Markainis savam audzēknim nekādus konkrētu mērķus nevirza. Galvenais nostartēt cienīgi, sasniedzot uz doto brīdi labāko iespējamo rezultātu. “Pēdējā treniņā nometnē Polijā sāka niķoties Laura pistole. Tā bija problēma, kuru risinājām pēdējās dienās, bet nu izskatās, ka viss ir kārtībā. Pistole sāka šaut pati, saniķojās elektronika,” īsi pirms došanās uz Parīzi atklāja Markanis. “Jācer, ka būsim tikuši galā. Labi vēl, ka tas viss notika pirms galvenajiem startiem, ne Parīzē. Šāvējam ir ļoti būtiski paļauties un izticēties ierocim, ja tas niķojas, tad arī sportists var kļūt nervozs,” teic treneris. Ja Agate vēl gaida bērniņu, tad Lauris par tēvu kļuva pavisam nesen, un treneris atzīst, ka arī tas var ietekmēt startu. Pozitīvi vai negatīvi – rādīs laiks.

Kopumā tehniski gan Latvijas šāvēji esot nodrošināti labā līmenī. “Sūdzēties nevaram! Gan tehniski, gan sadzīviski viss ir kārtībā. Ar ieročiem esam nodrošināti, arī viss pārējais ir līmenī. Pirmo reizi 12 gadu laikā es pat atļāvos Pasaules kausu laikā nemeklēt lētākas dzīvošanas, atļāvāmies dzīvot organizatoru piedāvātajās, kas ir krietni dārgākas, taču arī ērtākas no visiem aspektiem. Šajā līmenī visu izšķir nianses, arī sadzīviskas,” teic Celmiņš.

Agate un Lauris aizvadījuši vairākus treniņus sacensību norises vietā, atzīst to par labu esam un sacensības sāks sestdienas rītā šaušanā ar pneimatisko pistoli no 10 metriem. Ja izdosies iekļūt finālā, tas paredzēts dienu vēlāk.

Ar visiem Latvijas sportistu starta laikiem iespējams iepazīties ŠEIT.

Noderīgas saites:

Olimpisko spēļu jaunumi
Latvijas sportistu starti un rezultāti
SPORTLAND lielā prognožu spēle
K SENUKAI Trāpi skaitli un WOW 50 eiro spēle

  +1 [+] [-]

, 2024-07-26 13:25, pirms mēneša
Cerības ir vienmēr, tādēļ - lai mūsējiem izdodas!

  -1 [+] [-]

, 2024-07-26 14:10, pirms mēneša
Bez Afanasija vairs nav tas. Žēl, ka laiks visus pieveic. Laidīšu garām šo nišu.

  +1 [+] [-]

, 2024-07-26 15:20, pirms mēneša
Redzēs, vai kādam no viņiem izdosies izšaut. Izredzes izšaut ir ļoti labas!

  +4 [+] [-]

, 2024-07-26 16:08, pirms mēneša
M rakstīja: Redzēs, vai kādam no viņiem izdosies izšaut. Izredzes izšaut ir ļoti labas!
Izšaus 100%, jautājums vai trāpīs arī mērķī.

  +1 [+] [-]

, 2024-07-26 19:16, pirms mēneša
heh rakstīja: Izšaus 100%, jautājums vai trāpīs arī mērķī.
No 10 metriem jau nu vajadzētu trāpīt. Lai izdodas

  +2 [+] [-]

, 2024-07-27 10:00, pirms mēneša
Lai izdodās! Paldies par informatīvo rakstu, a to nekāda priekšstata nebija.

  +1 [+] [-]

, 2024-07-27 11:01, pirms mēneša
Žēl ka Afanasijs nepiedalās

  +1 [+] [-]

, 2024-07-27 11:16, pirms mēneša
Kāpēc nav paredzēts rādīt?

     [+] [-]

, 2024-07-27 11:56, pirms mēneša
Rūjienas Stiprais rakstīja: Žēl ka Afanasijs nepiedalās
Jā, leģenda. Bet kāpēc stendā nepiedalās Boriss?