Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2274, Did:0, useCase: 3

Paralimpisko spēļu maratona drāma: "Diskvalificēja par cilvēcību, nevis krāpšanos"

Rolands Eliņš

Paralimpisko spēļu maratona drāma: "Diskvalificēja par cilvēcību, nevis krāpšanos"
Elena Kongosta pēc finiša maratonā ar savu pavadoni. Foto: Marca.com

Parīzes paralimpisko spēļu noslēgumā sieviešu maratona distancē T12 veselības grupā triumfēja Marokas sportistes, iegūstot divas pirmās vietas, taču plašāku ažiotāžu sacēla bronzas medaļas stāsts. Trešajā vietā finišēja Spānijas sportiste Elena Kongosta, taču viņa tika diskvalificēta, jo dažus metrus pirms finiša atlaida virvi, lai palīdzētu savam pavadonim, kura muskuļus sarāva krampji. Noteikumi paredz, ka sportistam un pavadonim jābūt saistītiem ar virvi visā sacensību garumā, taču plaši izskan viedokļi, ka šajā gadījumā noteikumi piemēroti pārāk skarbi. Spānijas Paralimpiskās komitejas iesniegtais protests tika noraidīts.

36 gadus vecā Elena Kongosta jau iepriekš bija guvusi panākumus paralimpiskajās spēlēs. Viņas rēķinā bija zelta medaļa Rio maratonā 2016. gadā un sudraba medaļa 1500m skrējienā Londonā 2012. gadā. Pēc Rio spēlēm viņa kļuva par māti (četri bērniņi sešos gados) un vairākus gadus nestartēja, taču atgriezās sportā.

Parīzes paralimpisko spēļu sieviešu maratonā Kongosta, kura startē T12 veselības grupā, kas paredzēta sportistiem ar redzes traucējumiem. Sportisti šajā veselības grupā var startēt ar pavadoni, kurš palīdz ievērot distanci, un to darīja arī Kongosta.

Viņas pavadonis bija Mia Karols Bruguera, kurš pavadīja Kongostu 42.195km garajā distancē. Kā paredz noteikumi, abi sacensību gaitā turēja rokās virvi, kas viņus saistīja kopā, un noteikumi paredz, ka sportistam ar pavadoni jāpaliek fiziski saistītiem visām sacensību garumā.

Pārliecinošas pirmās divas vietas ieguva Marokas sportistes, kamēr Kongosta bija drošā ceļā pretim bronzas medaļai. Tuvojoties finišam, viņa par apmēram trīs minūtēm apsteidza tuvāko sekotāju.

Taču distances beigās viņas pavadonis Bruguera noguruma dēļ zaudēja spēkus. Burtiski dažus metrus pirms finiša līnijas Bruguera kāju krampju dēļ salīgojās un gandrīz nokrita, bet Kongosta viņu satvēra un noturēja kājās, abiem pēc tam kopā šķērsojot finiša līniju un apsveicot vienam otru ar izcīnīto trešo vietu.

Bet sacensību tiesneši konstatēja, ka brīdī, kad Spānijas sportiste saķērusi savu pavadoni, viņa uz brīdi atlaidusi virvi no rokām. Sacensību tiesneši par šo noteikumu pārkāpumu piesprieda bargu sodu - diskvalifikāciju.

Kad Kongosta uzzināja par šo tiesnešu lēmumu, viņa TV kameru priekšā izplūda asarās: "Vēlos visiem darīt zināmu, ka es tiku diskvalificēta nevis par krāpšanos, bet gan par manu cilvēcību. Par to, ka man bija instinkts, redzot citu cilvēku krītam, censties viņu noturēt kājās."

"Esmu satriekta, jo medaļa jau bija gandrīz man rokās," turpināja Kongosta. "Esmu lepna par paveikto, taču diskvalificēta, jo dažus metrus pirms finiša, redzot, ka cilvēks man blakus krīt gar zemi, atlaidu virvi, lai viņam palīdzētu. Tuvākā sekotāja bija trīs minūtes aiz muguras. Ar šo rīcību es neieguvu nekādas priekšrocības, nekādu neatļautu palīdzību. Taču tiesneši man saka, ka, kolīdz virve tiek atlaista, tā viss beidzies un vairs nav atpakaļceļa. Es nesaprotu, kā var neņemt vērā situācijas kontekstu."

Kongostai palikšana bez medaļas šobrīd nozīmē arī Spānijas paralimpiska fonda (Plan ADOP) kritēriju neizpildīšanu, kas nozīmē palikšanu bez stipendijas. "Tas liekas tik negodīgi un neaptverami," sacīja Kongosta. "Tas bija mans mērķis - ar labu rezultātu paralimpiskajās spēlēs atkal iegūt ADOP stipendiju. Tagad esmu palikusi pilnīgi tukšā."

Spānijas Paralimpiskās komitejas iesniegtais protests tika noraidīts. Spānijas Paralimpiskā komiteja tik un tā oficiālā paziņojumā apsveica Kongostu ar paveikto un norādīja, ka jautājumu par stipendijas piešķiršanu viņai, neskatoties uz to, ka Kongosta oficiālajā protokolā palika bez rezultāta, izskatīs atsevišķā sēdē ar paralimpiskā sporta atbalsta fonda pārstāvjiem.

Izmantotie resursi:
https://www.marca.com/paralimpicos/...
https://www.foxsports.com.au/olympi...
https://paris2024.paralimpicos.es/#...

 +18 [+] [-]

, 2024-09-09 17:20, pirms nedēļas
Pārāk stingrs lēmums. Burta kalpi.

 +22 [+] [-]

, 2024-09-09 19:50, pirms nedēļas
Nu šis ir nonsens visam! Viņa dēļ sava pavadoņa pat zaudēja vairākas sekundes, turklāt apķēra roku un palidzeja tik lidz finišam. un jā atlaida roku vaļa 1 m pirms finiša- noteikumi ir tadi kādi ir, tad varēja pieskjirt nezin tur 30sek sodu. Neredzīgu cilvēku diskvalificēt, ka palīdz redzīgajam volontierim, kurš nebij nekāds jaunais, ja nu viņam ar sirdi būtu slikti vai kājās trombs iemestos??? Šī ir trakākā un absolūti neiedomajamākā diskvalifikācija kādu nāciez redzēt. Kārtējais kauna traips Olimpiskajām spēlēm!

  +2 [+] [-]

, 2024-09-09 22:09, pirms nedēļas
Vai tad ir prasība, ka arī pavadonim or jābūt parasportistam?

  +4 [+] [-]

, 2024-09-09 22:48, pirms nedēļas
Birokrātiem, pēdējā laikā, pārāk liela vara.

  +1 [+] [-]

, 2024-09-10 09:58, pirms nedēļas
D-bilie burta kalpi!

  +2 [+] [-]

, 2024-09-10 11:06, pirms nedēļas
Damokla_zobens_23 rakstīja: Vai tad ir prasība, ka arī pavadonim or jābūt parasportistam?
Stulba situācija, par prasībām grūti teikt, bet man ir jautājums, kāpēc pavadoņiem ir vispār jāskrien pašiem, kāpēc tie nevarētu izmantot kādu mazgabarīta braucamrīku ar divem riteņiem?
Tādu, lai nevienam dalībniekam tas netraucētu Pavadoņa galvenā fukcija ir pavadīt un pēc loģikas tiem vispār nevajadzētu būt nekādiem sportistiem Savādāk sanāk baigā atkarība no pavadoņa sportiskajām spējām

     [+] [-]

, 2024-09-10 18:49, pirms nedēļas
Klauns.