Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:103, Did:0, useCase: 3

LK posmā orientēšanās "Ziemeļu divdienās" uzvaras Eiropas vicečempioniem Simajam un Ķuzei

Ivars Bācis
Ivars Bācis

LK posmā orientēšanās "Ziemeļu divdienās" uzvaras Eiropas vicečempioniem Simajam un Ķuzei
Godalgoto vietu ieguvēji vīriešiem. Foto: Ojārs Millers.

Latvijas kausa posmā orientēšanās sportā "Ziemeļu divdienās" divu dienu summā uzvaras izcīnīja divkārtējais Eiropas vicečempions Mārtiņš Sirmais un 2019. gada Eiropas vicečempione jauniešiem Elza Ķuze.

15.-16. aprīlī rekordliels orientieristu skaits – 729 - ieradās Saulkrastu apkārtnē, lai noskrietu divas izaicinošas vidējās distances "Ziemeļu divdienās" . Kā jau ierasts, organizatoru komanda no OK "Kāpa" arī šogad dalībniekiem šajās sacensībās piedāvāja ātru, be t arī ļoti tehnisku piejūras apvidu.

Nevienai no četrām spēcīgākajām sportistēm sieviešu elites konkurencē pirmajā dienā distance netika veikta pilnībā gludi – tika pieļautas kļūdas. Tomēr visspēcīgākā "Ziemeļu divdienu" pirmajā dienā izrādījās jaunā sportiste Elza Ķuze, kurai šis gads ir pirmais elites grupā. Kā arī Elza savu distanci veica tik labi, ka ieguva minūtes pārsvaru pār konkurentēm.

Vīriešu elites sportistiem, varētu teikt, ka pat gāja interesantāk – kļūdas bija vairākas un dramatiskākas. Tomēr pirmajā dienā uzvaru izcīnīja Mārtiņš Sirmais, iegūstot gandrīz divu minūšu pārsvaru pār otru spēcīgāko sportistu Rihardu Krūmiņu. Bet šeit nekas vien nebeidzās – 2 minūtes liekas daudz, bet otrā sacensību diena solijās būt tehniskāka kā pirmā.

Sieviešu elitē otrajā dienā uzvaru izcīnīja Laura Vīķe, 17 sekundes aiz sevis atstājot Elzu Ķuzi , bet trešajā vietā paliekot Aijai Skrastiņai. Pēc pirmās dienas minūtes pārsvara Elza Ķuze spēja saglabāt savu pozīciju un "Ziemeļu divdienās" ieguva zelta medaļum otrajā vietā paliekot Laurai Vīķei, bet trešajā – Iritai Puķītei.

Komentārs no sieviešu elites grupas uzvarētājas Elzas Ķuzes: “Kopumā veicās labi. Sestdienas distance bija interesanta ar to, ka bieži nācās mainīt ātrumu un pielāgoties mainīgajam apvidum. Pieļāvu kļūdas jau distances sākumā, bet tad atradu plūdumu. Zināju, ka svētdien distance vedīs vairāk pa mikro reljefa daļu, tāpēc izvēlējos skriet droši, piebremzējot, lai izvairītos no lielām kļūdām. Pavisam "tīru" skrējienu neizdevās veikt, bet pietika, lai saglabātu pozīciju kopvērtējumā. Esmu priecīga par rezultātu, jo piejūras apvidus nav mans lielākais trumpis. Paldies organizatoriem par lielisku nedēļas nogali un interesantajām distancēm.”

Vīriešu elites grupā uzvaru spēja noturēt Mārtiņš Sirmais un tāpat otro vietu - Rihards Krūmiņš. Otrajā sacensību dienā par trešo vietu sacentās Matīss Slikšjānis un Artjoms Rekuņenko, abiem iegūstot bronzu,jo Matīsam un Artjomam kopvērtējumā sacensību laiks bija identisks.

Komentārs no sacensību uzvarētāja vīriešu elites grupā Mārtiņa Sirmā: “Varu teikt, ka divas nedēļas nebiju skrējis. Vienu nedēļu noslimoju pēc Kurzemes pavasara. Un nākamo nedēļu īsti nesanāca laiks treniņiem. Pilnīgi nezināju kādas būs sajūtas, ka arī orientēšanās tehnika. Vienīgais, kas mani darīja bažīgu ir - 10 00 piejūras kāpās. Apzinos, ka esot lielam ātrumam, nebūs viegli izlasīt reljefu (lupu nelietoju). Varu teikt, kad pēc 1.dienas veicām teorijas analīzi online, tad visiem bija pārsteiguma efekts, ka ir pieļautas daudz kļūdas un nesaprot, kāpēc. Man bija līdzīgi. Pieļautas tika daudz sīkas kļūdas, jo sīkais reljefs vienkārši nelasījās. Tamdēļ izlēmu vairāk skriet, kļūdīties un dabā atrast kp. Un ja runā par 2.dienu, tad zināju, ka nebūs to zaļo krāsu tik daudz, līdz ar to visu vairāk izteiks ātrums. Rezultāti parāda, ka laiki visiem ir līdzīgi, tikai kāpēc es uzvarēju, jāprasa konkurentiem. Atgriežas vecais jautājums - ja citi nekļūdītos vai viņi mani apskrietu? Šogad mērķis tikt izlasē. Uz Pasaules kausu nebraukšu, jo neesmu ticis top6 labāko LV. Viss vēl ir priekšā. Paldies Indulim, Aigaram par distanču plānojumu! Augsts līmenis!”

Pirmā Ziemeļu divdienu sacensību diena jauniešiem (MW18) un junioriem (MW20) bija pirmās atlases sacensības (no trim) uz Eiropas un Pasaules čempionātiem, kuri norisināsies šajā vasarā attiecīgi Bulgārijā un Rumānijā. W18 grupā ar savu labo rezultātu izcēlās Aiga Strazdiņa (attēlā vidū), kura ieguva 2 minūšu pārsvaru pār savām konkurentēm. Arī iepriekšējās Latvijas Kausa sacensībās (Kurzemes Pavasarī un Rīgas Kausos) Aiga bija starp trīs labākajām.

Komentārs no Aigas Strazdiņas: “Pirmajai atlasei es vairāk gatavojos, kārtīgi analizējot dažādas distances vecajās kartēs. Secināju, kas man varētu radīt problēmas, un kā no tām varētu izvairīties. Biju sapratusi, ka man būtiski būs piesaistes punkti un mazāks ātrums. Distanci diemžēl neveicu bez kļūdām. Lielākās kļūdas man bija uz 3. un 6. kp, kur man bija neprecīzs virziens. Kopumā kļūdas bija 2 - 3 minūtes, tāpēc izskrienot biju pārsteigta par savu uzvaru, īpaši ar tik lielu pārsvaru. Neskatoties uz kļūdām, distance un apvidus man ļoti patika, un šīs bija 1. sezonas sacensības, kurās skrienot jutos samērā labi. Ir ko uzlabot, un uzvara noteikti man dod motivāciju turpināt cītīgi gatavoties nākamajām atlasēm un sezonas galvenajam mērķim - EYOC (Eiropas Jauniešu čempionāts).”

M18 grupā labākais bija Edvards Zvirgzdiņš, kurš ieguva vairāk kā 2 minūšu pārsvaru pār citiem grupas dalībniekiem. Arī Kurzemes Pavasarī Edvards izcīnija pārliecinošu uzvaru, kopvērtējumā iegūstot četru minūšu pārsvaru. Lai gan Edvards ir vēl jaunietis, viņš gatavojas ne tikai braukt uz EYOC (Eiropas jauniešu orientēšanās čempionāts), bet arī uz JWOC (Pasaules junioru orientēšanās čempionāts).

Komentārs no Edvarda Zvirgzdiņa: “Tuvojoties Ziemeļu Divdienām zināju, ka fiziskā forma ir pietiekami laba, lai, visu izdarot savu spēju robežās, būtu iespēja cīnīties par augstākajām vietām ne tikai jauniešu, bet arī junioru konkurencē. Ņemot vērā to, ka par savu pozīciju jutos gana pārliecināts, īpašu sagatavošanās procesu šīm sacensībām neveltīju, tomēr prieks, ka izdevās salīdzinoši tīrs skrējiens vien ar nelielām neprecizitātēm. Izaicinošākā noteikti bija distances daļa, kas veda caur blīvajām kadiķaudzēm. Gandarījums arī par komandas biedra Emīla Saulītes rezultātu - patīkami redzēt ziemā kopīgi ieguldītā darba augļus, jau sezonas sākumā. Lai arī gada galvenās sacensības - EYOC un JWOC - vēl aiz kalniem, uzrādītais rezultāts un apziņa, ka varu kļūt vēl krietni labāks, sniedz pozitīvas priekšnojautas.”

Junioru grupā sievietēm izcēlās Una Undīne Dzērve, kura arī ieguva gandrīz divu minūšu pārsvaru pār pārējām. Komentārs no Unas: “Pirms visām sacensībām ir jūtams stress, bet tā kā šī bija sezonas pirmā atlase satraukums bija lielāks nekā parasti. Kā jau piejūras kāpu apvidus, zināju, ka lai arī tas ir ātrs, būs arī tehnisks. Uz startu gāju ar domu, ka svarīgākais būs skriet tikai tik ātri, lai spētu "nolasīt" svarīgākos orientierus un izvairīties no lielajām kļūdām. Sāku mierigi, labi paņēmo pirmos punktus un tad iegāju labā ritmā. Kopumā plāns izdevās, pieļāvu pāris ~20 sekunžu kļūdas un iztiku bez lielākām. Finišā bija super liels prieks, ka izdevās tik salīdzinoši tehniski tīrs skrējiens un ka tas atnāca arī ar tik labu rezultātu.”

M20 grupā junioriem uzvarēja Matīss Saulīte, kas skatītājiem nebija pārsteigums, jo pagājušajā gadā Matīss jau sāka izcīnīt savas pirmās elites grupas medaļas un šogad "Kurzemes Pavasarī Matīss" kopvērtējumā no latviešiem bija ceturtais labākais. Kā arī ir vērts pieminēt, ka "Lieldienu Balvā" (sprinta distance) Knock-Out finālā Matīss izcīnija augsto otro vietu.

Komentārs no Matīsa Saulītes: “Neskatoties uz to, ka Ziemeļu divdienās gribēju startēt M21E, nācās startēt M20 grupā saistībā ar Latvijas junioru izlases atlasēm. Pētot apvidus veco karti jau zināju, ka mežs būs ļoti skrienams un katra kļūda maksās dārgi. Piektdienas treniņš bija radījis diezgan stīvus ikrus un jutu mazu savilkumu labajā hamstringā, bet sajūtas kopumā bija ok un īpaši neko negatīvu nedomāju. Pirms distances, nezinot cik varētu būt uzvarētāja laiks, mans mērķis bija noskriet distanci zem 25 minūtēm. Distancei sākoties kalnā neradīja problēmas to uzsākt agresīvi (ātri). Ātrums netraucēja ņemt punktus precīzi. Pie 6. kontrolpunkta jau biju noķēris tuvāk startējošo konkurentu. Mazas izejošā virziena kļūdas dēļ sanāca 10. kontrolpunktu paņemt ar loku, kas maksāja aptuveni 10 sek. Pārējos kontrolpunktus paņēmu bez īpaši lielām kļūdām (varbūt 2x5sek). Finišējot zināju, ka labot manu laiku aiz manis startējušajiem būs teju neiespējami, jo ātrums bija liels un kļūdas gandrīz vai nebija. Distanci pabeidzu 21min 54s, kas manu plānoto laiku sagrāva.”

Izmantotie resursi:
◪ Latvijas Orientēšanās federācija - Sākums

     [+] [-]

, 2023-04-19 00:13, pirms gada
Vecmeistars Sirmais piesmēja pārējos.