Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:103, Did:0, useCase: 3

Latvijas orientieristi pasaules veterānu čempionātā noslēgumā izcīna vēl trīs zeltus

Ints Megnis
Ints Megnis

Latvijas orientieristi pasaules veterānu čempionātā noslēgumā izcīna vēl trīs zeltus
Pasaules veterānu orientēšanās čempionāta garās distances medaļnieki no Latvijas. Foto: Jānis Līgats

Ar sacensībām garajā distancē Lilastē pie Garezeriem piektdien noslēdzās pasaules veterānu čempionāts orientēšanās sportā, kas pulcēja vairāk nekā 3500 sportistus no 41 pasaules valsts. Latvijas orientieristi šodien izcīnīja piecas godalgas, līdz ar to šajā čempionātā Latvija var lepoties ar 13 medaļām, no kurām piecas ir augstākā kaluma.

W65 grupā arī garajā distancē nepārspēta izrādījās Latvijas orientēšanās sporta leģenda Alīda Ābola, kura savai 1989. gadā izcīnītajai bronzas medaļai pasaules čempionā elitē nu pievienojusi jau sesto zeltu veterānu čempionātā. Viņa teju 4800 metru garo distanci veica 39 minūtēs un 26 sekundēs, otrās vietas ieguvēju zviedrieti Kristinu Hjertsoni apsteidzot par astoņām minūtēm.

Savu pirmo zelta medaļu veterānu čempionātā beidzot izcīnīja Latvijas izlases orientieriste Irita Puķīte, kura līdz šim varēja lepoties ar trim sudraba medaļām, no kurām vienu viņa ieguva pirms divām dienām vidējā distancē. Puķīte triumfēja W45 grupā, kur cīņa par goda pjedestāla augstāko pakāpienu bija ļoti, ļoti sīva – otrās vietas ieguvēju Kirti Rebani no Igaunijas latviete apsteidza par 17 sekundēm, bet somieti Ivonnu Gunellu, kura uzvarēja vidējā distancē, par 22 sekundēm.

Savu otro zelta medaļu un trešo uzvaru (sprinta sacensībās Vecrīgā distancē neparedzētu šķēršļu dēļ lielākajai daļai grupu rezultāti oficiāli netiek ieskaitīti) pasaules veterānu čempionātā izcīnīja Jānis Krūmiņš, kurš šajās sacensībās šogad debitēja, startējot M40 grupā. W50 grupā Ilze Lapiņa atkal piekāpās tikai vidējās distances uzvarētājai somietei Sirrai Toivonenai, un godam izcīnīja savu otro sudraba medaļu šajā pasaules veterānu čempionātā, par 23 sekundēm apsteidzot trešās vietas ieguvēju Marī Morlonu no Francijas. Sudrabs arī Mārai Plaudei W70 grupā. Mūsu veterāne tikai par 38 sekundēm zaudēja zviedrietei Britai Ēriksonei.

Jāatzīmē arī citi Latvijas orientieristu sniegumi pasaules veterānu čempionāta garajā distancē. M40 grupā Toms Veits, kurš pirms divām dienām vidējā distancē palika ceturtajā vietā, arī šoreiz samierinājās ar soli aiz goda pjedestāla, savukārt Pauls Platais, kurš vidējā kaklā kāra sudraba medaļu, šoreiz bija sestais. M45 grupā Ivaram Žagaram pietrūka tikai 23 sekunžu, lai tiktu pie medaļas – arī viņam ceturtā vieta. M80 grupā Rodrigo Slaviņš, kurš pirms 10 gadiem kļuva par pasaules čempionu M70 grupā, šoreiz finišēja sestais, no trešās vietas atpaliekot pa nieka divām minūtēm. Savukārt W60 grupā piekto vietu izcīnīja Velga Buša.

Līdz ar to pasaules veterānu čempionāts noslēdzies ar Latvijas orientieristu izcīnītām 13 zelta medaļām. Atgādinām, ka vidējā distancē Latvijas veterāni sarūpēja astoņas godalgas - zelts Alīdai Ābolai un Jānim Krūmiņam, sudrabs - Paulam Platajam, Iritai Puķītei, Ilzei Lapiņai, Baibai Ozolai un Ilmāram Limbēnam, bet bronzas medaļa Raisai Mazzariņai.

Savukārt visvairāk medaļu pasaules veterānu čempionātā Latvijā izcīnīja Zviedrijas orientieristi – 53 godalgas, no kurām 17 zelta, 20 sudraba un 16 bronzas.

Informāciju sagatavoja:
WMOC2019 preses sekretārs Juris Vaidakovs