Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:103, Did:0, useCase: 3

Latvijas izlases kvartets ierindojas 14. vietā pasaules čempionāta jauktajā stafetē

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Latvijas izlases kvartets ierindojas 14. vietā pasaules čempionāta jauktajā stafetē
Latvijaskvartets: (no kreisās) U.Upītis, I.Puķite, S.Grosberga, A.Jubelis. Foto: Latvijas orientēšanās federācija.

Čehijā notiekošais pasaules čempionāts orientēšanā sportā 4. jūlija vakarā turpinājās ar jaukto sprinta stafeti Doksi pilsētā. Latvijas izlases komanda, kuras sastāvā startēja Irita Puķīte, Andris Jubelis, Uldis Upītis un Sandra Grosberga, spēja savu sniegumu sacensību gaitā uzlabot un finišēja 14. vietā. Pirms trīs gadiem Rīgā izcīnīto titulu aizstāvēja Zviedrijas komanda.

Jauktās sprinta stafetes apvidum tika izmantots Doksi pilsētas centrs, kura ielās un parkos organizatori distanču sarežģīšanas nolūkos bija izvietojuši daudz papildu barjeru. Sprinta stafete ir jaunākā no Pasaules čempionāta programmā iekļautajām distancēm - šoreiz tā notika sesto reizi.

Latvijas izlasei stafeti iesāka Irita Puķīte, kura diemžēl pieļāva aptuveni 40 sekunžu kļūdu jau paskrienot garām 3. kontrolpunktam un kļūdoties ar ceļa varianta izvēli nākamajā etapā, tādējādi palaižot spēcīgākās konkurences nesasniedzamā attālumā. Lai arī distance tika turpināta salīdzinoši precīzi, neveiksmīgais sākums neļāva izmantot ātrāku konkurenšu klātbūtni distances turpinājumā, un stafetes maiņa tika sasniegta tikai 22. vietā, 3:50 aiz līderes.

Sacensības turpināja Andris Jubelis, kurš savu posmu veica atzīstami, tajā apsteidzot Lietuvas un Slovākijas komandas, tādējādi paceļot komandu līdz 20. pozīcijai, 5:07 aiz pirmās vietas.Andris Jubelis: “Starta pozīcija bija salīdzinoši mierīga, tāpēc varēju koncentrēties pats uz savu skrējienu, visā distancē pieļāvu tikai 5-10 sekunžu kļūdas, centos veikt distanci maksimāli stabili, tapēc vietām drošībai samazināju ātrumu. Kopumā jutos labi, esmu gandarīts par skrējienu!”

Trešais etaps Latvijas komandā tika atvēlēts Pasaules čempionātā debitantam Uldim Upītim. Ugunskristības tika izturētas godam — jaunākais komandas dalībnieks distanci veica tikpat sekmīgi kā pieredzējušais Andris Jubelis un komandu pacēla vēl divas vietas augstāk, tiekot garām Turcijas un Bulgārijas izlasēm, un stafetes maiņā atpaliekot 6:03. Uldis Upītis: “Ar savu debiju Pasaules čempionātā esmu diezgan apmierināts. Jebkāds stress pazuda brīdī, kad, gaidot Andri skaitītāju kontrolpunktā, sapratu, ka distancē būs jāskrien vienam pašam. Pietrūka kāds, ar ko kopā varētu ātrāk paskriet. Kopumā jūtos ļoti labi, un šī bija laba ieskriešanās pirms mana nākamā starta šajā čempionātā - garās distances.”

Noslēdzošais stafetes etaps tika uzticēts izlases līderei Sandrai Grosbergai. Viņas temps un precizitāte bija augstā līmenī, un, uzrādot 7. labāko etapa laiku, izdevās apsteigt vēl trīs komandas — Itāliju, Spāniju un Vāciju. Sandra Grosberga: “Šodien jutos nesalīdzināmi labāk nekā vakar sprintā, un arī mans rezultāts to apliecina — pārliecinoši labākais etapa laiks starp tām, kuras necīnījās par medaļām. Distanci veicu galvenokārt vienatnē. Izvēlējos divus sliktākus ceļu variantus, kur kopā zaudēju ap 20 sekundēm. Taču kopumā man viss izdevās, kā plānots. Diemžēl komandai kopumā rezultāts atkal nebija tāds, uz kādu esam spējīgi, ja visi noskrienam savā līmenī.”

Galu galā Latvijas komanda 26 komandu konkurencē finišēja 14. vietā, 6:54 aiz Zviedrijas orientieristiem (Tuve Aleksandersone, Emīls Svensks, Gustavs Bergmans, Sāra Hagstrēma), kuri atkal pārliecinoši kļuva par čempioniem. Otro vietu ieguva Norvēģija, bet godalgoto trijnieku noslēdza Šveice. Lai arī 14. vieta ir šķietami pieticīgs rezultāts, tas tomēr ir uzlabojums, salīdzinot ar 2018. gada Pasaules čempionātu Rīgā, kad mūsu komanda ierindojās 17. vietā. Tas ir arī otrs visu laiku labākais mūsu komandas rezultāts jauktajā sprinta stafetē — labāk izdevās vienīgi 2017. gadā Igaunijā, kad mūsu komanda izcīnīja 12. vietu.

Salīdzinoši sekmīgo iznākumu uzsvēra arī komandas pārstāvis Jari Ikaheimonens: “Izvēloties etapu secību, izvēlējāmies nedaudz riskantu pieeju, Iritai uzticot pirmo un Sandrai - pēdējo etapu. Tas tika darīts ar cerībām, ka Irita spēs izmantot savu fizisko sagatavotību pirmajā etapā un tikt līdzi konkurentēm, savukārt Sandra spēs pēdējā etapā izcīnīt vietu labāko desmitniekā. Diemžēl Irita pieļāva vienu lielu kļūdu, kas mums neļāva izpildīt iecerēto. Andris noskrēja labi, zaudējot līderim tikpat laika, cik sprinta stafetē Eiropas čempionātā. Uldis debitēja atzīstami, noskrienot pat sekundi ātrāk nekā Andris. Sandra savu distanci veica ar daudz labākām sajūtām nekā indivduālo sprintu iepriekšējā dienā, un tas atspogulojās viņas rezultātā. Trīs no četriem komandas dalībniekiem šodien savas distances veica ļoti labi, un 14. vieta komandai nav slikts iznākums - tas ir otrs labākais mūsu izlases rezultāts šajā distancē.”

Izmantotie resursi:
lof.lv