Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:103, Did:0, useCase: 3

Orientēšanās sezona noslēgsies ar Latvijas čempionātu maratonā

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Orientēšanās sezona noslēgsies ar Latvijas čempionātu maratonā
Foto: Kitija Līgate

Tuvojas Latvijas orientēšanās sporta sezonas pēdējais un arī pats lielākais izturības pārbaudījums - Latvijas čempionāts orientēšanās maratonā, kas svētdien, 8. oktobrī, notiks Krutspils novada Variešu pagasta Katlēros. Pēdējam šī gada Latvijas čempionātam un Latvijas kausa izcīņas posmam pieteikušies 340 dalībnieki.

Šī orientēšanās disciplīna patiesi ir piemērota tikai pašiem izturīgākajiem orientieristiem, jo distances ir pagarinātas. Piemēram, vīriešu elitē distances garums sasniedz 23,9 kilometrus, bet sieviešu elitē - 14,6 kilometrus. Tradicionāli distancē dalībnieki dosies ar kopējo startu, taču savas orientēšanās prasmes katram būs jāpierāda pašam, jo organizatori ieplānojuši izkliedi jeb tā saucamo "taurenīti". Tā kā distance ir gara un ar lielu ceļu variantu izvēli, šajās sacensībās uzvarētāju grūti paredzēt līdz pat pēdējam kontrolpunktam.

"Domājot par orientēšanās maratona rīkošanu, organizatoriem vienmēr jāņem vērā, ka šādām sacensībām nepieciešama lielāka apvidus platība - ap 10 km2. Pēdējoreiz šajā apvidū sacensības notika 2016. gadā, un tās bija "Kāpas trīsdienas". Šī būs unikāla un, jāsaka, arī pēdējā iespēja šajā apvidū skriet tādā, kāds tas ir tagad, jo plānoti izciršanas darbi," uzsvēra viens no sacensību organizatoriem Matīss Ratnieks.

Sacensībām izvēlētais apvidus galvenokārt ir skujkoku mežs ar labu skrienamību, kas mijas ar dažāda vecuma jaunaudzēm un izcirtumiem.

Sacensību programma:
Līdz plkst. 10.45 – dalībnieku ierašanās un reģistrācija
Plkst. 11.00 – sacensību atklāšana
Plkst. 11.30 – kopējais starts
Plkst. 15.00 – apbalvošana

Pērn par čempioni šajā disciplīnā sieviešu elitē kļuva Linda Krūmiņa (Briksnis SK), bet vīriešu elitē - Jānis Kūms (Alūksne-Ape OK) -, kuram tas bija jau otrais tituls orientēšanās maratonā pēc kārtas. L. Krūmiņa finišu sasniedza pēc divām stundām un 17 sekundēm, bet J. Kūms - divās stundās, 30 minūtēs un sešās sekundēs.

Šogad par uzvaru dāmu elitē cīnīsies trīs Latvijas izlases sportistes - Irita Puķīte, Līga Valdmane un Laura Vīķe -, savukārt vīriešu elitē par pēdējiem Latvijas kausa izcīņas punktiem gaidāma ļoti sīva cīņa. Uz starta līnijas stāsies 13 dalībnieki, no kuriem puse var pretendēt uz uzvaru.

Informāciju sagatavoja:
Aija Pakalna
Latvijas Orientēšanās federācijas
Sabiedrisko attiecību un mārketinga komisija