Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:103, Did:0, useCase: 3

BČ uzvarētāja orientēšanās Ķuze: "Rezultāti skaisti, bet sniegums varēja būt labāks"

Ivars Bācis
Ivars Bācis

BČ uzvarētāja orientēšanās Ķuze: "Rezultāti skaisti, bet sniegums varēja būt labāks"
Foto: Latvijas Orientēšanās federācija.

Par Baltijas čempioni orientēšanās sportā garajā distancē sievietēm kļuvusī Latvijas izlases dalībniece Elza Ķuze atzina, ka, neskatoties uz panākumu, ar sniegumu īsti apmierināta šī gada Latvijas čempione šajā distancē nebija.

Iepriekš informējām, ka Igaunijā notikušajā Baltijas čempionātā orientēšanās sportā Latvijas izlase jauniešu, junioru un elites grupās nopelnīja bagātīgu godalgu klāstu, iegūstot 13 medaļas garajā distancē un 11 godalgotas vietas stafetē. Līdz ar to ar šādiem rezultātiem Latvijas izlase nopelnīja arī zelta kausu valstu kopvērtējumā. Šajā rakstā piedāvajam iepazīties ar Latvijas izlases pārstāvju viedokļiem par aizvadīto čempionātu.

Sieviešu elites grupas zelta medaļniece Elza Ķuze: "Baltijas čempionātā rezultāti skaisti, bet sniegums distancēs varēja būt labāks. Apvidus bija ātrs, nepārāk kalnains, tāpēc pārsvarā bija jāskrien taisni, vietām izvairoties no purviem. Garajā distancē ceļa izvēles etapos nozīmēja iegūtas vai pazaudētas 40 sekundes līdz pat minūtei. Distances sākumā atmaksājās izvairīties no purviem gan laika izteiksmē, gan ietaupītu spēku ziņā, tā arī darīju. Savukārt garajā etapā uzvarošais variants bija aptuveni kilometru īsāks nekā, manis izvēlētais. Gan es, gan galvenās konkurentes pieļāvām vairākas kļūdas un beigās rezultātus izšķīra tikai tas, kura no dalībniecēm "ātrāk" kļūdījās. Kopumā pozitīvas emocijas par aizvadīto nedēļas nogali Igaunijā. Un vēl ķirstīts pa virsu bija kopīga vēsturiskās hokeja spēles skatīšanās lielajā autobusā mājupceļā."

Vīriešu elites grupas otrās vietas ieguvējs Uldis Upītis: "Garo distanci izdevās tehniski veikt ļoti labi bez manāmām kļūdām. Diemžēl pāris variantu izvēles nebija labākās, kas iespējams liedza cīnīties par uzvaru. Fiziski nebija tā pati labākā diena bet kopumā esmu ļoti apmierināts ar savu veikumu garajā distancē un konkrētajā dienā labāk īsti vairs nevarēju. Uzvarēja spēcīgākais šoreiz."

Junioru grupas uzvarētāja sievietēm Leonarda Baltiņa: “Sestdienā tiešām nebija sajūta, ka būtu sacensības. Likās, ka esam atbraukuši Rīgas Magnētu paskriet. Pirms brokastīm izskrēju rīta rosmi, lai sasildītos, jo naktī ļoti pārsalu, bet iespējams šis skrējiens labi sagatavoja kājas garajai distancei. Pašu distanci jau sāku samērā ātri, pat centos nedaudz piebremzēt, lai nekļūdītos, bet tomēr neliela bakstīšanās sanāca. Centos ātrumu noturēt vienmērīgu visas distances garumā, bet beigu daļā varēja just, ka kājas skrien ātrāk nekā galva domā. Par stafeti, mēs kā komanda, jau bijām pārliecinātas. Šādā sastāvā esam jau daudz skrējušas un skaidri zinājām, ka par uzvaru zemāk mēs nemaz neskatāmies. Plāns bija izveidot pietiekami lielu atrāvienu, lai varam mierīgi skriet bez stresa. Tā tas arī izdevās. Kļūdu bija, un diezgan daudz, bet zeltam pietika.”

Junioru grupas sudraba medaļnieks vīriešiem Jēkabs Ločmelis: "Uz startu devos ar vēsu prātu, jutos neierasti mierīgs un stress nebija pat īsti manāms. Iesildoties jutu, ka kājas ir svaigas un pats esmu možs. Plāns bija iesākt kontrolēti - nepārskriet sākumu un fokusēties uz stabilu tehnisko izpildījumu. Tas izdevās tik daļēji, jau uz pirmo punktu pieļāvu pirmo mazo kļūdu kam pēc brīža sekoja slikta varianta izvēle uz trešo kontrolpunktu - noteikti sasteidzu lēmuma pieņemšanu. Ļoti ātri sapratu, ka kļūda ir pieļauta, bet ar to ātri izdevās samierināties, savācos un turpināju domāt par to kas priekšā. Tālāk distanci veicu stabili, taču ar padaudz mazākām un lielākām nepilnībām, kuras īsti par kļūdam nevarētu saukt. Sajūtas fiziski bija labas visu distanci, beigās pat spēju paātrināties, finišā ieskrienot negaidīju, ka rezultāts būs tik augsts, biju patīkami pārsteigts. Prieks redzēt, ka izaugsme ir un ieguldītā darba augļi arī dzen."

Izmantotie resursi:
◪ Latvijas Orientēšanās federācija - Sākums