Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:373, Did:0, useCase: 3

Ļebedevs: "Spīdvejs ir Daugavpils populārākais sporta veids"

Nauris Mackevičs
Nauris Mackevičs

Ļebedevs: "Spīdvejs ir Daugavpils populārākais sporta veids"
Andžejs Ļebedevs
Foto: Jevgēņijs Jaņens, Sportacentrs.com

Latvijas vadošais spīdveja juniors Andžejs Ļebedevs aktīvi gatavojas jaunajai sezonai. Šajā gadā viņš ir apņēmies daudz labāk startēt ārzemju trekos, kā arī pacīnīties par Eiropas pieaugušo un pasaules junioru čempionātu godalgām.

17 gadus vecais Andžejs Ļebedevs 2011. gadā aizvadīja savu pirmo pilnvērtīgo spīdveja sezonu. Ilgs laiks ieskrieties viņam nebija nepieciešams - ātri vien viņš kļuva par vadošo komandas junioru, atsevišķās sacensībās uzņemoties arī visas vienības līdera godu. Starptautiskajā arēnā viņam gan neizdevās iekļūt nedz Eiropas, nedz pasaules junioru čempionātu finālos. Stabilitātes trūkums ārzemju trekos tam bijis galvenais iemesls. Vēl pirms profesionālās karjeras sākuma Andžejs vairākkārt guva smagus savainojumus (pat tika vests ar helikopteru uz Rīgu), bet allaž atgriezies trekā. Kārtējā operācija veikta šajā starpsezonā.

"Sezona kopumā bija laba, bet to var attiecināt tikai uz sacensībām Daugavpilī. Lielākajā daļā no trekiem braucu pirmo reizi dzīvē, tādēļ bija problēmas. Ceru, ka nākamais gads būs veiksmīgāks," iesāk Ļebedevs.

Aizvadītā gada piektais labākais 1. līgas juniors uzslavējis Daugavpils spīdveja skolu, sakot, ka jaunu talantu parādīšanās pamatā ir spīdveja lielā popularitāte Daugavpilī: "Daugavpilī spīdvejs ir sporta veids numur viens, tādēļ daudzi puiši cenšas izmēģināt savus spēkus. Mums spīdveja treniņi ir bezmaksas, kas arīdzan sekmē jauno braucēju piesaisti. Bez biežas rotācijas gan neiztikt, jo kāds nāk klāt, bet kāds aiziet. Katru nedēļu mums ir vismaz divi treniņi, bet dažreiz pat vairāk. Ar jaunajiem strādā Nikolajs Kokins un Aivars Ruža."

Ļebedevs pastāstījis, ka startēšana Polijas 1. spīdveja līgā nav viņa sapņu kalngals: "Saprotu tādus braucējus kā Maksims Bogdanovs, Grigoriju un Artjomu Lagutas, kuri atstāja "Lokomotīvi", pārejot uz Ekstralīgu. Viņi nevēlējās stāvēt uz vietas, gribēja turpināt progresu. Arī es nākotnē ceru startēt Ekstralīgā, bet līdz tam man vairākas sezonas stabili jābrauc 1. līgā."

Gaidāmajā sezonā Ļebedevs cer pacīnīties par godalgām individuālajos mačos: "Domāju, ka "Lokomotīve" var tikt 1. līgas labāko četriniekā, bet es ceru šogad kaut ko parādīt individuālajās sacensībās. Šajā sezonā mans mērķis ir tikt Eiropas pieaugušo čempionāta finālā, kā arī pacīnīties par medaļām pasaules junioru čempionātā."

Noslēgumā Ļebedevs izteicies, ka vairākiem Daugavpils komandas junioriem vēl ir daudz darāmā, lai jau šajā sezonā spētu izcīnīt vērtīgus punktus "Lokomotīvei". Junioriem jau šogad būs liela nozīme, jo tagad abiem kluba junioriem obligāti jābūt latviešiem. Agrāk pietika tikai ar vienu. Šobrīd izskatās, ka Ļebedeva partneris būs Ivans Pļešakovs, bet komandas pieteikumā ir arī Vadims Timermans un Andrejs Kovaļčuks. Jaunā sezona startēs aprīļa vidū.

Izmantotie resursi:
SportoweFakty.pl

  -1 [+] [-]

, 2012-02-29 15:24, pirms 12 gadiem
a man visu laiku likās semičkas un 2litrīgais :O

  -1 [+] [-]

, 2012-02-29 15:36, pirms 12 gadiem
PRET
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2012-02-29 17:24, pirms 12 gadiem
duraku bars..

  +4 [+] [-]

, 2012-02-29 22:20, pirms 12 gadiem
taisnība, virsrakstam nevar nepiekrist!

  +6 [+] [-]

, 2012-03-01 16:04, pirms 12 gadiem
D-pilī sports notiek zem spīdveja karoga!
Pārējie sporta veidi tur ir tā starp citu.

     [+] [-]

, 2012-03-01 18:40, pirms 12 gadiem
motobraucēji ir pārāk dubļaini...

     [+] [-]

, 2012-03-02 11:58, pirms 12 gadiem
skotijs rakstīja: taisnība, virsrakstam nevar nepiekrist!
Kam tas interesē? Mika Ahola ir labākais!

     [+] [-]

, 2012-03-02 11:59, pirms 12 gadiem
Kas vispār ir spīdvejs? Sētas sports!

     [+] [-]

, 2012-03-02 14:06, pirms 12 gadiem
vekko rakstīja: Kas vispār ir spīdvejs? Sētas sports!
Lasi virsrakstu "Spīdvejs ir Daugavpils populārākais sporta veids".
Tā nav sēta, bet gan Latvijas 2. lielākā pilsēta.

  +3 [+] [-]

, 2012-03-02 15:26, pirms 12 gadiem
vekko rakstīja: Kas vispār ir spīdvejs? Sētas sports!
Jebkurš sporta veids, ar ko nodarbojas sētas pagalmā, ir sētas sports.
Puikas uz vietējā dīķa ledus nevajag salīdzināt ar Dinamo Rīga.

Spīdvej ir ļoti populārs sporta veids visā pasaulē. Vadošie sportisti ir praktiski no visas eiropas valstīm, ASV, Austrālijas u.c. Pie mums Latvijā par šo sportu praktiski neviens neko nezin. Starp tiem savulaik biju arī es. Bet kādu dienu iepazinos un sapratu, ka tas ir ļoti liels, aizraujošs un dārgs sporta veids. Labi sportisti savas karjeras laikā var pilnībā nodrošināt tālāko dzīvi, jo vidusmēra braucējs 1.līgas līmenī var nopelnīt vienās sacensībās apmēram 3000 eiro. Un sacensības sezonā ir katras brīvdienas! Pasaules vadošie spīdvejisti pelna milionus vienā sezonā!
Daugavpils spīdvejs ir audzis kopš pagājušās desmitgades vidus un sasniedzis labus rezultātus. Mūsu valsti pārstāvošie spīdvejisti auziet pasaulē, jo mūsu valsts nekādi neatbalsta šo sportu. Komandai nepieciešams 1.000.000 Latu sezonā, lai varētu startēt pasaules augstākā līmeņa līgā - Polijas Ekstralīgā. Šobrīd komandas budžets ir tikai 400.000 Latu. Tas ir niecīgs pat 1.līgas ietvaros.
Polija, Dānija, Zviedrija, Anglija, un ļoti daudzas citas valstis dzīvo ar šo sportu. Tas ir aizraujošs! Un ceru, ka Latvijai tomēr izdosies pārvarēt "banālo" finansiālo problēmu un iziet pasaules līmeņa spīdvejā.