Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:373, Did:0, useCase: 3

Pžijemskim - tituls, Gustam - 5. vieta pēdējās junioru sacensībās karjerā

Anatolijs Kreipāns
Anatolijs Kreipāns

Pžijemskim - tituls, Gustam - 5. vieta pēdējās junioru sacensībās karjerā
Francis Gusts savā karjerā pēdējā SGP2 finalposmā ieņēma 5. vietu.

Bidgoščas spīdveja audzēknis un pašreizējais Ļubļinas "Motor" braucējs polis Viktors Pžijemskis kļuva par pasaules junioru čempionu, bet Francis Gusts savās pēdējās sacensībās starp junioriem SGP2 pēdējā finālposmā iekļuva pusfinālā, posma kopvērtējumā ieņēma 5. vietu, bet visā čempionātā - 7. vietu.

Polijai tas ir jau 18. pasaules junioru čempiona tituls, bet Viktoram Pžijemskim - pirmais karjerā. Viņam ir tikai 19 gadi un vēl divas sezonas viņš būs juniora statusā. Pžijemskis pārliecinoši iekļuva pusfinālā, kur finišēja otrais un iekļūšana finālā viņam jau nodrošināja titulu. Otro vietu kopvērtējumā nosargāja 17 gadus vecais ukrainis Nazars Parņickis (18 gadi viņam paliks 13. oktobrī), kurš šosezon uzvarēja Latvijas SGP2 posmā Rīgā, kļuva par Latvijas atklātā junioru čempionāta uzvarētāju un ieguva bronzas medaļu Latvijas pieaugušo čempionātā. Ukrainai tā ir gan pirmā, gan otrā medaļa junioru pasaules čempionātos - 1986. gadā par Eiropas atklātā čempionāta jeb faktiski pasaules junioru čempionāta (par pasaules junioru čempionātu šīs sacensības sauc kopš 1988. gada) uzvarētāju kļuva Igors Marko (arī viņš, tāpat kā Parņickis, nāca no Rovnas), taču viņš toreiz pārstāvēja PSRS izlasi, savukārt zem Ukrainas karoga Parņicka medaļa ir pirmā junioru pasaules čempionātos Ukrainas spīdveja vēsturē.
Finālā netika (trešā vieta pusfinālā) tikai 16 gadus vecais dānis Mikels Andersens un tas pavēra ceļu uz pjedestālu norvēģim Matiasam Polestadam. Finālbraucienam starts tika dots trīs reizes - vispirms kritienu piedzīvoja zviedrs Filips Helstrēms-Bēngss, bet atkārtotā braucienā trešā apļa beigās, cenzdamies tikt tuvāk Pžijemskim, krita Parņickis. Trešajā reizē Pollestads labāk startēja, pirmais iebrauca pirmajā līkumā un jaunais čempions Pžijemskis nemaz tik ļoti necentās norvēģi apsteigt. Pollestadam karjerā pirmā uzvara SGP2 posmā un Norvēģijai trešā medaļa pasaules junioru čempionātos - vēl 1993. un 1994. gadā attiecīgi bronzas un sudraba medaļu ieguva Rūne Holta.
Francis Gusts aizvadīja vienu no saviem labākajiem SGP2 posmiem karjerā. Viņš pamatsacensībās ieguva 13 no 15 iespējamajiem punktiem un piekāpās braucienos tikai čempionam Pžijemskim un vicečempionam Parņickim, taču sliktākais brauciens diemžēl bija tieši pusfinālā - trešā vieta aiz Helstrēma-Bēngsa un Parņicka. Posmā tas deva 5. vietu. Augstākā vieta SGP2 finālposmos Gustam paliek 2. vieta 2022. gada pirmajā finālposmā Prāgā, kas viņam arī ir vienīgais pjedestāls SGP2 finālposmos (nākamajos divos posmos tajā sezonā Francis nepiedalījās savainojuma dēļ). SGP2 kopcērtējumā izdevās no 10. vietas pakāpties uz 7. vietu un tā ir otrā augstākā vieta SGP2 kopvērtējumā Gusta karjerā - 2021. gada junioru pasaules čempionāta kopvērtējumā Gusts bija 6. vietā. Atgādināšu, ka 2021. gadā Francis kļuva par Eiropas U19 čempionu. Tagad - nākamais solis karjerā, bet vispirms - Polijas Ekstralīgas čempionāta fināls Vroclavas "Betard Sparta" rindās. Pirmais finālmačs ar Ļubļinas "Motor" - jau svētdien.