Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:373, Did:0, useCase: 3

Ļebedevs - Jislavedā, Fiļimonovs un Rimicāns - Biķerniekos

Anatolijs Kreipāns
Anatolijs Kreipāns

Ļebedevs - Jislavedā, Fiļimonovs un Rimicāns - Biķerniekos
Andžejs Ļebedevs - par vietu GP seriālā.

Nedēļas nogalē spīdveja līdzjutējiem atkal būs, kam sekot līdzi un par ko uztraukties gan klātienē, gan attālināti. Latvijas labākais spīdvejists Andžejs Ļebedevs sestdien startēs 2024. gada "Grand Prix" seriāla pretendentu finālā Jislavedas mototrekā Zviedrijā, bet divi mūsu jaunie spīdvejisti Damirs Fiļimonovs un Emīls Rimicāns piedalīsies Eiropas čempionāta pusfinālos (un, cerams, arī svētdien finālā) 250 kub.cm klasē Biķernieku mototrekā Rīgā.

Spīdveja "Grand Prix" seriālā vietu pamatsastāvā nākamajā sezonā iegūs pirmie seši pēc šīs sezonas beigām (vēl palikuši trīs GP posmi), viņiem pievienosies trīs pirmie no pretendentu fināla, bet pārējos sešus uzaicinās GP seriāla rīkotāji (vēl viena vieta katrā posmā - tā rīkotāju pārstāvim). Jislavedas "Lejonen" komandas mototrekā Zviedrijā sestdien par trim vietām starp nākamā gada GP dalībniekiem sacentīsies 16 spīdvejisi un vismaz desmit no viņiem ir starp reāliem pretendentiem uz vietu trijniekā. Starp tiem ir arī Andžejs Ļebedevs, kurš šosezon GP pretendentu pusfinālā Debrecenā (Ungārija) ieņēma otro vietu un ir pirmais GP seriāla rezervists. Tas tikai lieku reizi apliecina, kāda spīdvejā ir konkurence un cik meistarības ziņā tuvu ir GP seriāla dalībnieki ar vēl vismaz 10-15 spīdvejistiem. Lai nebūtu "rakstīšana ar dakšām pa ūdeni", tad pieminēšu kaut vai tikai vēl dažus pretendentus uz pirmajām trim vietām - vispirms jau tie ir pašreizējie GP seriāla dalībnieki slovāks Martins Vaculiks (šosezon vienā posmā uzvarēja un bija trešais Latvijas GP posmā Rīgā), austrālietis Džeks Holders (Rīgā nestartēja savainojuma dēļ, tā ka viņa piedalīšanās ir zem jautājuma) un austrālietis Džeisons Doils, kā arī poļi Pžemislavs un Pjotrs Pavļicki, viņu tautietis Šimons Vozņaks, dāņi Frederiks Jakobsens un Mihaels Jepsens Jensens, zviedrs Jakobs Torsels... Starp citu, GP pretendentu finālā nemaz neiekļuva pašreizējie GP seriāla dalībnieki zviedrs Kims Nilsons, brits Roberts Lamberts un austrālietis Makss Friks, kā arī Eiropas čempionāta otrā finālposma uzvarētājs polis Janušs Kolodzejs, viņa tautietis Bartošs Smektala, zviedrs Olivers Berntzons, dānis Nīlss Kristians Iversens, austrālietis Džeimons Lidsejs, dānis Madss Hansens... Tas ir vēlreiz, atgriežoties pie temata par konkurenci mūsdenu spīdveja elitē.
Biķernieku mototrekā savukārt redzēsim vairākus talantīgus jaunos spīdvejistus vecumā no 13 līdz 16 gadiem, starp kuriem, iespējams, ir nākamie junioru un pieaugušo čempioni. Klāt būs visi trīs GP3 jeb pasaules čempionāta 250 kub.cm klasē šā gada medaļnieki - čempions zviedrs Rasmuss Karlsons, vicečempions polis Maksimilians Pavelčaks un bronzas medaļas ieguvējs, kā arī pagājušā gada čempions dānis Mikkels Andersens (viņa tēvs Braijens savulaik bija viens no Dānijas labākajiem spīdvejistiem - 1991. gada pasaules junioru čempions, GP posma uzvarētājs 1997. gadā Lielbritānijā, divkārtējs bronzas medaļas ieguvējs ar Dānijas izlasi Pasaules kausa izcīņā un divkārtējs Dānijas čempions). Redzēsim arī GP3 ceturtās vietas ieguvēju poli Kacperu Maniu (papildbraucienā zaudēja Andersenam), piektās vietas ieguvēju britu Viljamu Keirnsu, sestās vietas ieguvēju slovēni Svenu Cerjaku, astotās vietas ieguvēju poli Filipu Benčkovski...
Vispirms jaunie spīdvejisti plkst. 11 un plkst. 15 sacentīsies divos pusfinālos un astoņi labākie no katra svētdien plkst. 15 brauks finālā. Rīdzinieks Damirs Fiļimonovs, kurš GP3 pusfinālā pēc pirmajiem trim braucieniem ar 7 punktiem bija viens no līderiem un tikai motocikla defektu dēļ netika finālā, būs pirmajā pusfinālā. Daugavpilietis Emīls Rimicāns, kuram šīs būs tikai ceturtās sacensības karjerā (labi sevi apliecināja Polijas Ekstralīgas mācību nometnē un treniņsacensībās Gožuvā) un kurš ir viens no jaunākajiem dalībniekiem (13 gadi), brauks otrajā pusfinālā.