Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:373, Did:0, useCase: 3

Latvijas spīdvejisti cīnīsies par Eiropas čempionāta godalgām

Nauris Mackevičs
Nauris Mackevičs

Latvijas spīdvejisti cīnīsies par Eiropas čempionāta godalgām
Kjasts Podžuks pirms septiņiem gadiem kļuva par Eiropas junioru vicečempionu
Foto: Laimonis Saulītis, Sportacentrs.com

Sestdien plkst. 18:00 divi Latvijas spīdvejisti uzsāks cīņu par Eiropas čempionāta godalgām. Pirmais no četriem finālposmiem norisināsies Polijas mazpilsētā Ravičā, bet 1. septembrī labākie sacentīsies Daugavpilī. Finālistu pulkā izdevies iekļūt Kjastam Podžukam un Andžejam Ļebedevam, kuri cer uzlabot visu laiku labāko Latvijas sasniegumu.

Jauns formāts un jauna intriga

Šogad Eiropas čempionāta fināls norisināsies četros posmos, aizvietojot līdzšinējo vienu sacīkšu formātu. Lai kļūtu par Eiropas čempionu, būs jāiekrāj lielākā punktu summa četru posmu kopvērtējumā. Pirmais no posmiem 18. augustā Ravičā, tad 1. septembrī Daugavpilī, pēc kā spīdvejisti dosies arī uz Slovēniju un Austriju. Eiropas čempiona vārds būs zināms 30. septembrī. Katrā finālposmā startēs 16 braucēji, katrs aizvadot pa pieciem braucieniem.

Lai tiktu finālistu pulkā, sportistiem bija jāpārvar divas kvalifikācijas kārtas. No Latvijas sportistu trijnieka to bez problēmām pārvarēja Kjasts Podžuks un Maksims Bogdanovs, bet Andžejs Ļebedevs samierinājās ar rezervista lomu. Diemžēl izšķirošajās sacīkstēs par tikšanu labāko astotniekā, kas garantē vietu visos finālposmos, piedalīties savainojuma dēļ nevarēja mūsu līderis Maksims Bogdanovs (šī sezona viņam jau beigusies). Bogdanova un vēl divu braucēju atteikšanās no starta deva iespēju Ļebedevam, kurš to arī izmantoja, kopā ar Podžuku kvalificējoties finālam. Vērts piebilst, ka mūsējie finālam kvalificējās kā pēdējie.

Visos finālposmos piedalīsies astoņi kvalifikācijas kārtas veiksminieki, iepriekšējā gada čempionāta laureāti, kā arī četri Eiropas motosporta federācijas izvēlētie spīdvejisti. 16. dalībnieka vietu ieņems finālposma rīkotājvalsts izvēlētais braucējs. Daugavpils posmā tas būs Vjačeslavs Giruckis, savukārt Ravičā priekšroka dota polim Pjotram Dimam. Savainojuma dēļ Dims gan nevarēs startēt, tādēļ viņa vietu ieņems tautietis Šimons Kjelbasa.

Ravičā bez Lagutas

Polijas mazpilsētiņā Ravičā (Madonas pilsētas teritorija ir lielāka) favorītu lomā būs poļu spīdvejisti, kuriem arī paredz vadošo vietu sadalīšanu. Kvalifikācijas mačos ļoti pārliecinošs izskatījās Mihals Ščepaņjaks, taču Ravičā viņam nevienmēr sekmējies. Augstu tiek vērtētas Ravičā dzimušā Roberta Miskovjaka izredzes, kurš vēl trešdien Polijas individuālajā čempionātā ieņēma 13. vietu, kā arī ir individuāli labākais braucējs visā Polijas 1. līgā (svētdien redzēsim viņu Daugavpilī Ļubļinas komandas sastāvā). Iepriekšējā gadā ļoti tuvu Eiropas čempiona titulam bija Tomašs Gapiņskis, kurš tikai papildbraucienā piekāpās Grigorijam Lagutam. Šoreiz viņu varētu saukt par galveno favorītu, jo Griša vismaz pirmajā finālposmā nebrauks noteikti (aizņemts Polijas Ekstralīgā). Bronzu 2011. gadā ieguva čehs Alešs Drimls.

Pārsteidzoši labs atlases finālā bija čehs Tomāšs Suhāneks, piekāpjoties vien Ščepaņjakam. Māc šaubas, ka viņš varēs nobraukt stabili visos finālposmos, bet no viņa būs jāuzmanās. Starp kandidātiem uz medaļām noteikti jānosauc arī ukraiņu labākais braucējs Andrejs Karpovs, kuram gan Daugavpils trekā iet kā pa viļņiem (braukts ir arī Ravičā). Šajā kompānijā statistu lomā nebūs dāņi Klauss Visings ar Keniju Larsenu, kā arī mūsu duets.

Gan Podžuks, gan Ļebedevs šogad ir Daugavpils "Lokomotīves" līderi. Stabilitātes brīžiem ir pietrūcis, taču abi šīs sezonas laikā ir patiešām progresējuši. Ļebedevam tas būs pirmais Eiropas čempionāta fināls (starp citu, 25. augustā viņam arī Eiropas junioru čempionāta fināls), savukārt Podžuks 2010. gadā bija 12. vietā. Abi mūsu braucēji pilnīgi noteikt var pacīnīties ne tikai par vietu labāko desmitniekā, bet arī sešiniekā. Veiksmes gadījumā pirmo reizi kāds no mūsējiem varētu tikt arī pie godalgas.

Mazliet no vēstures

Eiropas spīdveja čempionāts pirmo reizi tika aizvadīts 2001. gadā. Par divkārtējo čempionu līdz šim izdevies kļūt tikai slovēnim Matejam Žagaram, kurš savas karjeras turpinājumā regulāri startēja "Grand Prix" seriālā. Lai kā organizētāji allaž centušies, Eiropas čempionāts nekad nav spējis pievilināt tik lielu interesi kā pasaules čempionāta posmi. Sākot ar šo gadu, tiks darīts viss iespējamais, lai finālposmiem piesaistītu "Grand Prix" braucējus. Daži no viņiem savas karjeras agrīnajos punktos brauca Eiropas čempionātos. Starp viņiem Kšištofs Kaspžaks, Magnuss Zeterstrēms, Hanss Andersens, Sebastians Ulameks, Fredriks Lindgrens, Peters Ljungs un citi.

Vēl nekad Eiropas čempionāta finālā nav startējuši divi Latvijas sportisti, pie tam nekad mūsējiem nav izdevies tikt labāko desmitniekā. Visu laiku labāko rezultātu 2009. gadā uzrādīja Jevgēņijs Karavackis, kurš ieņēma 11. vietu.

Pirmā fināla teksta tiešraide: 1. Finał IME w Rawiczu (18 sierpnia 2012) -...

P.S. Ja kāda iemesla dēļ (piemēram, lietus) sestdienas sacīkstes tiks pārceltas, svētdien nenotiks ieplānotā Polijas 1. spīdveja līgas cīņa starp Daugavpils "Lokomotīvi" un Ļubļinu.

Eiropas čempionāta fināla dalībnieku sastāvs

BraucējsValsts
Andrejs KarpovsUkraina
Viktors GolubovskisKrievija
Mihals ŠčepaņjaksPolija
Kenijs LarsensDānija
Šimons KjelbasaPolija
Kjasts PodžuksLatvija
Alešs DrimlsČehija
Klauss VisingsDānija
Roberts MiškovjaksPolija
Tobiass BušsVācija
Jozefs TabakaUngārija
Makss DilgersVacija
Tomāšs SuhāneksČehija
Makss GregoričsSlovēnija
Andžejs ĻebedevsLatvija
Tomašs GapiņskisPolija
Slavomirs MusjelaksPolija