Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:373, Did:0, useCase: 3

Trīs Latvijas spīdvejisti trijos GP posmos Molillā

Anatolijs Kreipāns
Anatolijs Kreipāns

Trīs Latvijas spīdvejisti trijos GP posmos Molillā
Andžejs Smuļkevičs būs pirmais Latvijas pārstāvis spīdveja GP4 sacensībās jeb jauniešu Pasaules kausa izcīņā.

Pirmo reizi vēsturē trīs Latvijas spīdvejisti vienā nedēļas nogalē piedalīsies triju līmeņu "Grand Prix" posmos - Mollinas mototrekā "Skrotfrag" Zviedrijā piektdien pirmajā junioru pasaules čempionāta jeb GP2 finālposmā startēs Francis Gusts, sestdien vispirms Andžejs Smuļkevičs būs pirmais Latvijas spīdvejists GP4 posmā, bet tad vakarā Andžejs Ļebedevs startēs piektajā lielā GP posmā.

Junioru pasaules čempionāta jeb GP2 finālposmos (otrais būs 6. septembrī Rīgā) iekļuva pa četriem labākajiem motobraucējiem no katra pusfināla un starp viņiem arī Francis Gusts. Vēl trīs dalībniekus uzaicināja seriāla rīkotāji un tie ir spīdvejisti, kuriem mazliet pietrūka, lai uzreiz tiktu finālā - dāņi Mikels Andersens un Villads Nagels, kā arī polis Bartožs Banbors. Starp favorītiem ir ... lielākā daļa no finālposmu dalībniekiem! Tajā skaitā arī Francis Gusts, kurš 2012. gada GP2 kopvērtējumā ieņēma 6. vietu un kuram šī ir pēdējā sezona juniora kategorijā (tāpat kā vēl vairākiem konkurentiem). Pēc pirmā finālposma sacensībām favorītu loks iezīmēies konkrētāk un cerams, ka taja būs arī Gusts. Sacensību sākums piektdien Molillas mototrekā - plkst. 20.
GP4 sacensību izveidošana - oficiāli tas ir Pasaules kauss jauniešiem - ir seškārtējā pasaules čempiona zviedra Tonija Rikardsona ideja, viņa ideja arī 190 kub.cm spīdveja motocikli, ar kādiem īsajā mototrekā sacenšas GP4 dalībnieki. Divis tādus motociklis Andžejam Smuļkevičam iegādājās BJC IK "Auseklis" (tā vadītājs Vladimirs Šibajevs savulaik bija aktīvs "Zelta mopēda" sacensību rīkotājs, viņam skolā bija vairāki labi braucēji) un Andžejs to jau ir iemēģinājis gan BKSB mototrekā, gan Rannas mototrekā Igaunijā, kas esot praktiski tāds pats kā Molillas īsais mototreka. Smuļkevičš piedalījās ar spīdveja akadēmijas nodarbībās Prāgā, ko vadīja jau minētais Rikardsons un četrkārtējais pasaules čempions amerikānis Gregs Henkoks (pirmais un trīskārtējais Latvijas GP posmu uzvarētājs Daugavpilī). Pirmo reizi GP4 sacensības notika pagājušajā gadā arī Molillā, bet sestdein (dienas pirmajā pusē) Andžejs Smuļkevičs kļūs par pirmo Latvijas pārstāvi jauniešu Pasaules kausa izcīņā jeb GP4 sacensībās. Viņa konkurenti būs no Dānijas, Zviedrijas, ASV, Austrālijas, Argentīnas, Vācijas, Ukrainas un Čehijas.
Savukārt sestdien vakarā - sākums plkst. 20 - Molillā risināsies GP seriāla piektais posms. Arī šoreiz savainojuma dēļ nepiedalīsies 2017. gada pasaules čempions austrālietis Džeisons Doils, kuru arī šoreiz aizstās pirmais rezervists un viņa tautietis Makss Friks. Posma rīkotāju pārstāvis būs Kims Nīlsens.
Andžejam Ļebedevam Molillas mototreks ir labi zināms, jo viņš otro sezonu pārstāv Mollilas komandu "Dackarna", ar kuru pērn kļuva par Zviedrijas čempionu. Arī pirms tam citu Zviedrijas komandu sastāvā šeit braukts vairākkārt. Ja spīdveja celiņš būs apmēram tāds pats kā Bauhaus-Ligan čempionātā nevis pārāk ciets (kāds tas tika sagatavots pērn), tad vajadzētu sanākt labi un jācer, ka Ļebedevs atkal iekļūs pusfinālā.
GP seriāla jeb indivuduālā pasaules čempionāta līderis ir pašreizējais titula īpašnieks polis Bartošs Zmarzliks, par 12 punktiem atpaliek austrālietis Džeks Holders un par 13 punktiem - brits Roberts Lamberts. Andžejs Ļebedevs kopvērtējumā ieņem 13. vietu. Atgādināšu, ka atšķirībā no Eiropas čempionāta finālposmiem (SEC), pirmajā no kuriem Ļebedevs uzvarēja, GP posmos kopā rēķina nevis braucienos sakrātos punktus, bet gan punktus par vietām posmā - 20, 18, 16, 14, 12 un tālāk par punktu mazāk par katru nākamo vietu.