Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:373, Did:0, useCase: 3

Andžejam Ļebedevam vēsturiska uzvara Debrecenā

Anatolijs Kreipāns
Anatolijs Kreipāns

2017. gada Eiropas čempion spīdvejā Andžejs Ļebedevs ar uzvaru sāka šā gada Eiropas čempionāta (SEC) finālposmus - pirmajā finālposmā Debrecenas mototrekā Ungārijā viņš ieguva 17 no 18 iespējamajiem punktiem un pirmo reizi karjerā triumfēja SEC finālposmā. Jevgeņijs Kostigovs savā SEC debijas finālposmā ieguva 5 punktus un ieņēma 13. vietu.

Kopš 2012. gada Eiropas čempionu spīdvejā nosaka četru finālposmu summā un Andžejs Ļebedevs ir vienīgais Eiropas čempions, kurš ieguva titulu bez uzvaras kaut vienā no četriem finālposmiem. Viņam līdz sestdienai vispār nebija uzvaru SEC finālposmos un pēc nesekmīgas braukšanas iepriekšējā vakarā Polijas Ekstralīgas maā Lešno "Unia" komandas rindās Čentsohovā diezin vai tieši tagad daudzi gaidīja, ka Ļebedevs beidzot gūs uzvaru SEC finālposmā. Taču Andžejs to izdar[īja un paveica gan pārliecinoši, gan efektīgi.
Neuzvarēja viņš tikai savā pirmajā braucienā, kurā bija otrais aiz 2022. un 2023, gada Zviedrijas vicečempiona Jakoba Torsela. Pēc tam - piecas uzvaras pēc kārtas! Īpaši skaista bija Ļebedeva uzvara 12. braucienā, kurā viņš ar vienu meistarīgu apdzīšanu trešajā aplī pēc pirmā līkuma tika galā uzreiz ar diviem konkurentiem - aizmuka no Timo Lahti un apzteidza Pjotru Pavļicki. Pēc trim braucienu sērijām Andžejs ar 8 punktiem kļuva par līderi. Uzvara arī 16. braucienā pār poli Maceju Janovski (2022. gada 3. vietas ieguvējs GP seriālā) un divkārtējo pasaules vicečempionu un divkārtējo Eiropas čempionu dāni Leonu Madsenu. Pēdējais brauciens pamatsacensībās Ļebedevam bija arī pēdējais pamatsacensību brauciens un jau pirms tā bija skaidrs, ka vieta finālā - tajā uzreiz tika pirmie divi - viņam nodrošināta. Lielisks starts padevās pēdējā braucienā Jevgeņijam Kostigovam, otrajā aplī Ļebedevs tika viņam garām un abi Latvijas spīdvejisti finišēja pirmajās divās vietās. Kostigovam tas bija labākais brauciens viņa SEC debijas finālposmā un arī kopumā neizdevās tikai viens brauciens (ceturtā vieta), tā ka 5 punkti debijas reizē tik spēcīgā konkurencē nebūt nav slikti.
Finālā uzreiz iekļuva arī polis Patriks Dudeks, bet "pēdējās cerības" pusfinālā pirmā divas vietas ieņēma Janovskis un Torsels. Finālā netika ne Madsens, ne trīskātējais un pašreizējais Eiropas čempions dānis Mikels Mihelsens (trešais "pēdējās cerības" braucienā).
Finālā Andžejs Ļebedevs izvēlējās pirmo starta celiņu (viņam bija izvēles pirmā roka, jo viņam bija visvairāk punktu), viņam padevās teicams starts un viņš kļuva par līderi, taču kritienu piedzīvoja Dudeks un brauciens tika apturēts. Atkārtojums bez Dudeka. Atkal labs starts, atkal līderis, tad Andžeju apsteidza Janovskis un turpinās spēkošanās "plecs plecā", taču tad polis pieļāva nelielu kļūdu,.ko Ļebedevs zibenīgi izmantoja - lai kā astoņu GP posmu uzvarētājs centās, bet apsteigt viņam Andžeju neizdevās.
Pēc SEC pirmā finālposma Ļebedevam ir 17 punktu, ar 12 punktiem seko Janovskis, 11 punkti - Torselam, pa 10 punktiem - Dudekam un Mihelsenam. SEC otrais finālposms - 20. jūlijā Grudzjoncas mototrekā Polijā. Zeltītajā līdera vestē to sāks Andžejs Ļebedevs.