Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:373, Did:0, useCase: 3

Vai Francis Gusts pieteiksies uz medaļu?

Anatolijs Kreipāns
Anatolijs Kreipāns

Vai Francis Gusts pieteiksies uz medaļu?
Francis Gusts

Triju dienu spīdveja pasaķumus nedēļas nogalē Latvijā ievadīs SGP2 jeb junioru pasaules čempionāta otrais finālposms piektdien Biķernieku mototrekā Rīgā. Viens no favorītiem tajā ir mājinieks Francis Gusts, bet pirmo reizi šāda līmeņa junioru sacensībās piedalīsies Ņikita Kauliņš. Pēc pirmā finālposms Gusts ir 10. vietā.

SGP2 pirmajā finālposmā Molillas mototrekā Zviedrijā Francim Gustam pietrūka viena punkta, lai iekļūtu pusfinālā jeb starp astoņiem labākajiem. Sekmīgs sniegums Rīgā saglabās izredzes uz medaļu kopvērtējumā un uz sekmīgu sniegumu ir iemesls cerēt, jo savā mototrekā Gusts parasti rāda teicamu braukšanu - tā tas bija 2021. gada Eiropas U19 čempionāta finālā, kurā viņš uzvarēja, tā tas bija Eiropas U19 pāru čempionāta finālā, tā tas bija pērn U21 pasaules junioru komandu čempionāta finālā. Cerams, ka tā tas būs arī piektdien.
Līderis pēc pirmā posma ir polis Viktors Pžijemskis, attiecīgi par diviem un četriem punktiem atpaliek viņa tautieši Bartošs Banbors un Sebatians Šostaks, attiecīgi 14 un 12 punktu ir Filipam Hellstrēmam-Bēngsam no Zviedrijas un tikai 16 gadus vecajam dānim Mikkelam Andersenam (viņa tēvs Braijens 1991. gadā bija junioru pasaules čempions, vēlāk ar Dānijas izlasi viņš divreiz ieguva Pasaules kausu un vienreiz uzvarēja arī SGP posmā - 1997. gadā Lielbritānijā). Ir vērts pievērst uzmanību vēl vienam dāņu talantam, 17 gadus vecajam Villadam Nagelam, viņs vienaudzim no Ukrainas Nazaram Parņickim, 19 gadus vecajam norvēģim Matiasam Pollestadam, šā gada Polijas junioru čempionam Jakubam Kravčikam... Varētu nosaukt vēl vismaz 2-3 jaunos spīdvejistus, kuri piektdien vakarā (sacensību sākums plkst. 17) Biķernieku mototrekā var tikt finālā.
SGP2 viss notiek tieši tāpat, kā lielajā "Grand Prix" seriālā - labākie astoņi pēc pamatsacensību 20 braucieniem iekļūst pusfinālos, divi labākie no katra pusfināla brauc finālā. Arī SGP2 kopvērtējumā rēķina nevis posmā iegūtos punktus, bet gan piešķirtos punkus par posmā ieņemto vietu - 20,18,16,14,12,11 un punkts mazāk par katru nākamo vietu. Gusta rēķinā pēc pirmā posma ir 7 punkti, tā ka viņam Rīgā vēlams tikt finālā un tas Francim ir pa spēkam. Starp citu, Gustam kopš pagājušā gada U21 komandu pasaules čempionāta fināla pieder Biķernieku mototreka rekords - četri apļi veikti 63,69 sekundēs.
Ņikita Kauliņš aizvadīja labu sezonu Daugavpils "Optibet Lokomotīve" komandas rindās Polijas nacionālajā spīdveja līgā (sestais labākais juniors visā līgā), nesen ieņēma 6. vietu Čehijas junioru čempionāta posmā un piedalīšanās SGP2 otrajā finālposmā ar īpašo ielūgumu jeb rīkotāju pārstāvja lomā viņam pirmām kārtām būs lieliska pieredze un stimuls tālākai izaugsmei.
Sestdien plkst. 19 - "Grand Prix" seriāla 9. posms ar Andžeja Ļebedeva (šosezon trīs reizes bija pusfinālā un SGP kopvērtējumā pašreiz ieņem 10. vietu) un Daniila Kolodinska (debija SGP posmā) piedalīšanos. Visi galvenie favorīti ar titula īpašnieku un sezonas līderi poli Bartošu Zmarzliku (viņš pērn Rīgā uzvarēja) priekšgalā ir ierindā.
Savukārt svētdien Daugavpilī plkst. 15 - Latvijas atklātais čempionāts, kurā no pašmāju labākajiem spīdvejistiem nebūs tikai Franča Gusta (pirmais pusfināls Polijas Ekstralīgā Vroclavas "Betard Sparta" sastāvā), toties piedalīsies jau pieminētie Parņickis un Pollestads, kā arī vēl daži spēcīgi ārzemju spīdvejisti.