Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:373, Did:0, useCase: 3

Nazars Parņickis - Eiropas U19 čempions spīdvejā

Anatolijs Kreipāns
Anatolijs Kreipāns

Nazars Parņickis - Eiropas U19 čempions spīdvejā
Nazars Parņickis - Eiropas U19 čempions spīdvejā.

Latvijas SGP2 jeb junioru pasaules čempionāta otrā finālposma uzvarētājs un pasaules junioru vicečempions spīdvejā 17 gadus vecais Nazars Parņickis no Ukrainas kļuva par Eiropas U19 čempionu. Tā Ukrainas spīdveja vēsturē ir pirmā zelta medaļa Eiropas U19 čempionātos.

Eiropas U19 spīdveja čempionāta fināls risinājās neparastā mototrekā - Herksheimas motostadions Vācijā galvenokārt ir domāts savensībām hipodromā jeb tā sauktajā garajā trekā, bet klasiskā spīdveja 283 m garais (precīzāk būtu - īsais...) treks ir ierīkots tā iekšpusē un tas ir ... bez apmalēm! Braukt tādā mototrekā ir neierasti un arī daži favorīti "izskrēja" ārmalā ārpus celiņa, kas nozīmēja diskvalifikāciju braucienā (piemēram, čehu spīdveja jaunā cerība Adams "Bubba" Bednāržs savā pēdējā braucienā, kā arī tobrīd sacensību līderis dānis Mikkels Andersens).
Vislabāk finālsacensības sāka 16 gadus vecais dānis Mikkels Andersens - trīs uzvaras pirmajos trijos braucienos. Savā ceturtajā braucienā 1991. gada junioru pasaules čempiona un 1997. gada Liebritānijas GP ieguvēja Braijena Andersena dēls pēc ne visai laba starta centās apsteigt savu tautieti Villadu Nagelu un ... izbrauca ārpus treka. Pēc četrām braucienu sērijām pa 10 punktiem bija Nazaram Parņickim un trīskārtējā pasaules čempiona dāņa Nikija Pedersena brāļa dēlam Bastianam Pedersenam, abi uzvarēja arī savos pēdējos braucienos un bija skaidrs, ka čempions tiks noskaidrots papildbraucienā. Tajā no starta līdz finišam pirmais bija Parņickis. Trešo vietu ar 12 punktiem ieguva šā gada junioru pasaules čempions polis Viktors Pžijemskis, bet Andersens ar 11 punktiem palika 4. vietā.
Ukrainas spīdveja vēsturē tas ir pirmais Eiropas čempiona tituls U19 vecuma grupā. 2006. gadā sudraba medaļa Eiropas U19 čempionāta finālā Goričanā (Horvātija) ieguva Andrijs Karpovs. Atgādināšu, ka Nazars Parņickis šogad uzvarēja Latvijas atklātajā junioru čempionātā, bet pieaugušo konkurencē ieņēma trešo vietu aiz Andžeja Ļebedeva un Daniila Kolodinska (papildbraucienā par otro vietu pārāks bija Kolodinskis).
Latvijas jaunajiem spīdvejistiem Eiropas U19 čempionātos ir visu kalumu medaļas. 2005. gadā Mšeno mototrekā Čehijā sudraba medaļu ieguva Ķasts Puodžuks un tā ir Latvijas spīdveja vēsturē pirmā medaļa Eiropas vai pasaules čempionātos. Par čempionu kļuva polis Karols Zambiks. 2018. gadā Varkausā (Somija) bronzas medaļu ieguva Oļegs Mihailovs (uzvarēja dānis Madss Hansens, otrais - polis Šimons Šlauderbahs). 2019. gadā Biķernieku mototrekā Rīgā par Eiropas U19 čempionu kļuva Francis Gusts.