Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:373, Did:0, useCase: 3

Ļebedevam "sudrabs" Zviedrijā, Gustam - tituls U24 Ekstralīgā Polijā

Anatolijs Kreipāns
Anatolijs Kreipāns

Ļebedevam "sudrabs" Zviedrijā, Gustam - tituls U24 Ekstralīgā Polijā
Četriem Zviedrijas čempiona tituliem Andžejs Ļebedevs pievienoja "sudrabu".

Par Zviedrijas vicečempionu spīdvejā Molillas "Dackarna" komandas rindās kļuva Andžejs Ļebedevs, bet par Polijas U24 Esktarlīgas uzvarētāju Vroclavas "Beckhoff Sparta" rindās - Francis Gusts. Abi mūsu spīdvejisti finālu atbildes mačos savās komandās bija rezultatīvākie.

Pirmajā finālmačā savā mototrekā titula īpašniece Molillas "Dackarna" zaudēja Jislavedas "Lejonen" spīdvejistiem ar 43:47. Atbildes mačā "Lauvu" mototrekā pēc pirmajiem četriem braucieniem rezultāts bija 14:10 viesu labā un divu maču summā - neizšķirts. Tieši Ļebedevs (otrā vieta braucienā) ar Tomasu Junasonu 4. braucienā uzvarēja ar 5:1. Trijos no četriem nākamajiem braucieniem Jislavedas komanda uzvarēja ar 5:1 un mača un līdz ar to titula liktenis lielā mērā bija izšķirts - 28:20 un jau 12 punktu pārsvars summā. Andžejs Ļebedevs bija vienīgais "Dackarna" komandā, kurš spēja sakrāt vismaz desmit punktus - viņa rēķinā 11 punkti. Nevienam citam nebija vairāk par 7 punktiem (tikai Danielam Bjūlijam un Breidijam Kērcam pa 7 punktiem), bet Timo Lahti, piemēram, šoreiz vispār bez punktiem (divi braucieni un vairs mačā nepiedalījās). Mājiniekiem uzvaru nodrošināja tieši visu līderu apmēram vienmērīgais punktu pienesums. Pieckārtējam pasaules čempionam Bartošam Zmarzlikam, piemēram, tikai 9 punkti, taču pa 11 punktiem atveda viņa tautieši Mateušs Cierņaks un Dominiks Kubera, pa sešiem punktiem - Oliveram Berntzonam (beidzot Zviedrijas čempiona tituls!) un Kacperam Vorinam.
Molillas komanda sesto reizi vēsturē ieguva sudraba medaļas, bet "Lejonen" pēc 15 gadu pārtraukuma atkal ir čempions (trešais tituls komandas vēsturē).
Nākamā gada "Grand Prix" pretendentu finālā piektdien Pardubicē Andžejam Ļebedevam nav jāpiedalās, jo viņš sev vietu SGP pamatsastāvā ir nodrošinājis ar Eiropas čempiona titulu. Nav jāpiedalās arī pirmajiem sešiem no šā gada SGP kopvērtējuma un līdz ar to no pretendentu fināla dalībnieku saraksta izsvītroti Roberts Lamberts, Daniels Bjūlijs un Džeks Holders, savukārt Antonio Lindbeks nepiedalīsies - viņam sezona jau pirms kāda laika beigusies. Nākamā gada SGP pretendentu fināla sarakstu līdz ar to papildinās Frederiks Jakobsens, Jakobs Torsels, Toms Brennans, Džeimons Lindsijs un Kevins Vēlberts. Starp dalībniekiem ir arī Pžemilsavs Pavļickis, Patriks Dudeks, Kais Hukenbeks, Kacpers Vorina, Jans Kvjehs, Breidijs Kērcs, Makss Friks, Dominiks Kubera, Rasmuss Jensens... Spēkošanās par pirmajām četrām vietās, kas dos vietu nākamā gada SGP pamatsastāvā, būs ļoti spraiga. Andžejs Ļebedevs dosies vērot šīs sacensības, jo svētdien turpat Pardubicē būs slavenās "Zlata Prilba" sacensības ar daudzu spīdveja pasaules zvaigžņu piedalīšanos. 2019. gadā Ļebedevs šajās sacensībās (pirmo reizi tās notika vēl 1929. gadā!) iekļuva finālā un piekāpās tikai austrālietim Džeisonam Doilam. Andžejs ir vienīgais Latvijas spīdvejists, kurš šajās slavenajās sacensībās bija trijniekā.
Polijas U24 Ekstralīgas pirmajā finālmačā Vroclavas komanda viesos zaudēja Gožuvas "Enea Stal" ar 44:46. Savā mototrekā izdevās uzvarēt ar 50:40 un uzvarēt trešajā U24 Ekstralīgas čempionātā. Pēc sešiem braucieniem vēl bija neizšķirts 18:18, bet tad mājinieki uzvarēja četrus braucienus pēc kārtas (pa divām reizēm 4:2 un 5:1), panāca 36:24 un tas bija izšķirīgais izrāviens. Francis Gusts Vroclavas komandas rindās bija rezultatīvākais - 14 no 15 iespējamajiem punktiem. Viesiem tik pat punktu, bet sešos braucienos, atveda 17 gadus vecais čehu talants Adams "Bubba" Bednāržs.
Sestdien Gustam Polijas Ekstralīgas otrais finālmačs ar titula īpašnieci Ļubļinas "Orlen Oil Motor" komandu. Pirmajā mačā savā mototrekā Vroclavas komanda zaudēja ar 43:47, tā ka būs ļoti grūti nostumt Ļubļinas spīdvejistus (ar Bartošu Zmarzliku priekšgalā) no troņa. Turklāt vēl savainojuma dēļ nestartēs labākais vroclaviešu juniors Jakubs Kravčiks (jau pirms laba laika sezona beigusies Taiam Vofindenam, kurš nākamsezon vairs nebūs Vroclavas komandā un no kura jau ļoti sirsnīgi atvadījās Vroclavas komandas līdzjutēji). Gusts pusfinālos un finālā tiek izmantots tikai dažos braucienos, līdz šim sešos braucienos pusfinālā un finālā viņa rēķinā ir viens punkts. Redzēsim, kā būs svētdien. Savukārt Ļebedeva jaunais klubs Gožuvas "Stal" aizvadīs otro maču par bronzas medaļām. Pirmajā mačā savā mototrekā ar Toruņas "Apator" piedzīvots zaudējums ar 43:46.