Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:148, Did:0, useCase: 3

Gross uzvar rallijā "Kurzeme", Egle un Sirmacis kļūst par čempioniem

Juris Grīns
Juris Grīns

Gross uzvar rallijā "Kurzeme", Egle un Sirmacis kļūst par čempioniem
Georgs Gross
Foto: Greg Roslon (ewrc.cz)

"OT Racing" komandas pilots Georgs Gross no Igaunijas šodien Liepājā kļuva par rallija "Kurzeme 2013" uzvarētāju, par 38 sekundēm apsteidzot savu tuvāko sekotāju - tautieti Otu Tanaku. Savukārt par Latvijas rallija čempioniem Liepājā kļuva Aivis Egle un Ralfs Sirmacis.

Sacensību pirmajā dienā ar "Ford Focus RS WRC 08" automobili startējošais Gross uzvarēja piecos no septiņiem ātrumposmiem. Tanaks, kurš startē ar "Subaru Impreza", pēc pirmās dienas ieņēma trešo vietu, atpaliekot 10.3 sekundes.

Pa nakti Liepājas apkaimē bija nolijis lietus, līdz ar to putekļi vairs nebija traucēklis, par ko faktiski visi braucēji sūdzējās piektdien. Gross šodien uzvarēja trijos no sešiem ātrumposmiem, ar ko bija vairāk kā pietiekami, lai pārliecinoši uzvarētu rallija absolūtajā ieskaitē un A+ klasē.

Par patīkamu pārsteigumu pirmajos divos ātrumposmos parūpējās Tanaks, kurš izcīnīja divas uzvaras, un pietuvojās Grosam jau līdz 5.5 sekunžu atstatumam. Tomēr jau desmitajā "dopā" Tanaks pieļāva kļūdu, mazliet sadauzīja mašīnas aizmuguri un kopš tā brīža ļāva Grosam turpināt ceļu pretī uzvarai. Gross uzvarēja nākamajos trīs ātrumposmos, izcīnot uzvaru rallijā. Savukārt Tanaks finišā no viņa atpalika 38 sekundes, uzvarot N4 vērtējumā.

Ja vēl pēc pirmās dienas Igaunijas rallija ekipāžas ieņēma pirmās sešas vietas, šodien daudz kas mainījās - Martins Kangurs, kurš dienu sāka kā ceturtais, piedzīvoja avāriju, bet Sīms Plangi, kurš ieņēma piekto vietu, izstājās dēļ problēmām ar elektroniku. Avāriju tikmēr piedzīvoja Rainers Auss, kurš iepriekš bija desmitais.

Tikmēr sajūga problēmu dēļ sacensības nepabeidza Aleksejs Lukjaņuks, kurš sacīksti uzsāka kā viens no ātrākajiem, tad saņēma 1 minūtes sodu par kavēšanos startā, bet vēlāk atklājās problēmas ar auto. Šodien pievīla sajūgs, lai gan šī sacīkste viņam bija izšķirošā cīņā par Latvijas čempiona titulu N4 klasē. Pēc pirmās dienas Lukjaņuks bija devītais.

Igaunis Egons Kaurs, kurš pēc piektdienas sešiem ātrumposmiem ieņēma otro vietu, šodien ar Grosu un Tanaku konkurēt nespēja un finišēja trešais, zaudējot 1 minūti un 21 sekundi. Visai stabilu ceturto vietu ieguva krievu sportists Vasīlijs Grjazins, kurš startē ar Latvijas licenci - viņam uzvara R4 klasē.

Daļēji pateicoties konkurentu neveiksmēm, taču arī sava ātruma dēļ, ievērojami pozīcijas sestdienas ātrumposmos uzlaboja latviešu braucēji. Jānis Vorobjovs un Mārtiņš Svilis pirms otrās sacensību dienas katrs saņēma 10 sekunžu sodu, pirmajā gadījumā par falšstartu, bet otrajā - par kavēšanos uz tehnisko komisiju. Tomēr Vorobjovam šodien izdevās pacelties līdz pat piektajai vietai, kamēr Svilim - uz septīto. Devītais, pēdējā ātrumposmā zaudējot vienu vietu, šo sacīksti noslēdza Aivis Egle, kurš līdz ar to ir kļuvis par Latvijas čempionu N4 klasē. No latviešiem pirmajā desmitniekā iekļuva arī Elviss Hermanis, kurš vēl vakar kļuva par rallijsprinta ieskaites uzvarētāju, bet šodien turpināja dalību rallijā - viņš desmitais.

Šodienas garākais ātrumposms bija "LDz Cargo", kurā bija jāveic 31.9 km. Šeit uzvara Grosam, otrā vieta Tanakam, bet ar trešo labāko rezultātu pārsteidza Vorobjovs. Tieši tobrīd viņš rallija kopvērtējumā apdzina Svili un pacēlās par vairākām pozīcijām uz augšu. Pēc tam Vorobjovs arī uzvarēja pilsētas ātrumposmā.

Septiņkārtējais Vācijas čempions Matiass Kāle, kurš startēja ar "Skoda Octavia WRC" automobili, arī šodien ieguva vairākas pozīcijas un sacīksti noslēdza 12. vietā.

R2 klasē diena iesākās ar vairākām drāmām. Sacensību līderis pēc pirmās dienas bija Mārcis Ķenavs, tomēr dodoties uz sestdienas pirmā ātrumposma startu viņš aizmirsa servisa parkā ķiveri, kā dēļ nokavēja ierašanos startā un saņēma 1 minūtes sodu, no cīņas par uzvaru izstājoties. Ar to vēl viss nebija beidzies, jo tehnisku problēmu dēļ viņš drīz pēc tam no rallija izstājās pavisam. Tāpat pusass defekta dēļ sacīksti šodien neturpināja Emīls Blūms, kurš pēc pirmās dienas bija trešais R2 klasē.

Līdz ar to Ralfam Sirmacim konkurences vairs faktiski nebija - igaunis Rainers Rohtmets jau tobrīd atpalika gandrīz pusminūti un līdz dienas beigām šis atstatums tikai pieauga. Sirmacim uzvara R2 klasē un otro gadu viņš kļuvis arī par Latvijas čempionu.

Andra Neikšāna skrējiens pēc uzvaras beidzās ar nolauztu riteni. Viņa pārstāvētajā 2WD klasē uzvarēja igaunis Ago Ahu, kuram uzvara arī starp visām vienas ass piedziņas ekipāžām, ieskaitot R2 klasi.

21. un 22. septembrī norisināsies rallijs "Latvija 2013", kas būs Latvijas čempionāta noslēdzošais posms.

Rallija "Kurzeme 2013" rezultāti

VietaPilotsMašīnaKlaseRezultāts
1.Georg GrossFord Focus RS WRC 08A+1:03:58.77
2.Ott TänakSubaru ImprezaN4+38.03
3.Egon KaurMitsubishi Lancer Evo XN4+1:21.38
4.Vasily GryazinFord Fiesta S2000R4+2:14.36
5.Jānis VorobjovsMitsubishi Lancer Evo XN4+2:45.40
6.Timmu KõrgeMitsubishi Lancer Evo IXN4+2:50.15
7.Mārtiņš SvilisMitsubishi Lancer Evo VIIIA++2:58.94
8.Markus AbramMitsubishi Lancer Evo XN4+3:44.61
9.Aivis EgleMitsubishi Lancer Evo XN4+3:45.48
10.Elviss HermanisMitsubishi Lancer Evo VIIIA++4:33.84

  +4 [+] [-]

, 2013-08-31 19:42, pirms 11 gadiem
Apsveicu Aivi un Ralfu. Par Aivi protams var smīkņāt:nu kas tas par čempionu, ka nevinnē nevienu ralli.. Bet Aivis smejas pēdējais!!!

  +3 [+] [-]

, 2013-08-31 22:07, pirms 11 gadiem
Domā ka viņam pašam ir baigais gandarījums no tāda čempiona titula ? Domāju ka ne.Turklāt šis nebūt nav pirmais tituls.Neiet Aivim vairāk..neiet..kaut kas

  +2 [+] [-]

, 2013-08-31 22:34, pirms 11 gadiem
Domāju, ka Aivim pie neiešanas ir vaina braukšana tikai pašās sacensībās(nav treniņu). Viņam šis ir trešais tituls ?! Bet pēc gadiem desmit jau tāpat tikai retais pieminēs, kā viņš šo titulu ieguva. Domāju ka šis viņam ir pēdējais tituls! Nu jā, par to gandarījumu tā ir kā ir..,bet tomēr- esi čempions

  +2 [+] [-]

, 2013-08-31 22:38, pirms 11 gadiem
Tukums rullē!

  +2 [+] [-]

, 2013-09-01 01:38, pirms 11 gadiem
Aivim rallijā sestais tituls + viens autokrosā.
Nav slikti !

  -1 [+] [-]

, 2013-09-01 09:00, pirms 11 gadiem
no rezultātiem saprotu, ka mitsuki ir mēsls!

  +1 [+] [-]

, 2013-09-01 09:51, pirms 11 gadiem
M I K U C I S rakstīja: no rezultātiem saprotu, ka mitsuki ir mēsls!
Lukjaņuks bieži pierāda, ka tā tas nav. Domāju, arī Vasaraudzis to pierādītu.
Es tik domāju par to, cik tā S2000 mašīnīte ir dārgāka par tiem pašiem N4 Lanceriem? Nebūtu citu valstu sportistu dalība Latvijas rallijos, tad galīgi nebūtu uz ko paskatīties (domājot, par tehnikas dažādību).