Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:148, Did:0, useCase: 3

Čehijas IRC trešo uzvaru šosezon izrauj Loikss; ''Škoda'' triumfē konstruktoru kausā

Čehijas IRC trešo uzvaru šosezon izrauj Loikss; ''Škoda'' triumfē konstruktoru kausā
Fredijs Loikss (tuvplānā) ar stūrmani Frederiku Mikloti līksmo
Foto: ircseries.com

Aizvadītajā nedēļas nogalē Čehijā tika aizvadīts ''Intercontinental Rally Challenge'' (IRC) seriāla šīs sezonas devītais posms. Trešo uzvaru šajā sezonā izcīnīja beļģu pilots Fredijs Loikss, kurš šosezon piedalījies tikai trijos rallijos. Otrais palika kopvērtējuma līderis Juho Hanninens, bet trešajā vietā ierindojās mājinieks Pavels Valušeks. Pateicoties uzvarai, Loikss kļuvis par IRC seriāla visu laiku uzvarām bagātāko pilotu (sešas uzvaras), bet ''Škoda'' komanda, ceturto reizi šosezon aizņemot visu goda pjedestālu, trīs posmus pirms sezonas beigām pirmo reizi garantējusi sev uzvaru konstruktoru kausā.

Piektdienas vēlā vakarā Čehijas pilsētā Zlīnā ar pirmo ātrumposmu sākās IRC seriāla šīs sezonas devītais posms, kurš norisinājās līdz svētdienas vēlai pēcpusdienai. Dalību daudziem iecienītajam asfalta rallijam bija pieteikušas 130 ekipāžas no 25 valstīm, taču uz starta izgāja 112 ekipāžas (finišēja 58). Jāatzīmē, ka ''Barum Czech Rally Zlin'' rallijam šogad bija jubileja - rallijs šeit notika 40. reizi. Kopumā triju dienā laikā sportistiem bija jāveic 17 ātrumposmi (piektdien – viens, sestdien un svētdien pa astoņiem), kuru kopējais garums sasniedza 265,26 kilometrus.

Pirmā un otrā diena - mājinieks Kopeckis traucas pretim uzvarai

Kā jau minēts, piektdien sportistiem bija jāveic tikai viens ātrumposms - ''Superspecial'', kurš bija 9,36 kilometrs garš. Šis dops pilotiem bija jāveic pa naksnīgajām Zlīnas ielām, pie tam jānobrauc bija trīs apļi. Tiek lēsts, ka tumšās sacensības tovakar bija ieradušies vērot aptuveni 40 tūkstoši skatītāju! Pirmajā ātrumposmā labāko laiku uzrādīja mājinieks Jans Kopeckis, kurš tika uzskatīts par galveno favorītu uz uzvaru. Attiecīgi par 2,2 un trīs sekundēm čehs apsteidza savus komandas biedrus – Juho Hanninenu un Frediju Loiksu.

Sestdien, rallija otrajā dienā sportistiem bija jāveic astoņi ātrumposmi, kuru kopējais garums sasniedza 138,88 kilometrus. Pirmos trīs ātrumposmus ļoti pārliecinoši aizvadīja Kopeckis un Hanninens, kuru starpā pēc SS4 bija tikai viena sekunde, taču tuvākie sekotāji – pašreizējais čempions Kriss Mīke, Loikss, kā arī čehu pilots Romans Kresta – jau atpalika vairāk par 20 sekundēm. Tomēr 5. dopā Hanninens kļūdījās – lielā ātrumā saslīdēja, aizķēra koku – un kopvērtējumā atkrita uz 4. vietu, tādējādi ļaujot Kopeckim atrasties diezgan drošā vadībā. Jāatzīmē, ka lielisku sniegumu un, galvenais, ātrumu nodemonstrēja un uz 2. no 6. vietas kopvērtējumā pakāpās franču pilots Braiens Bufjērs, kurš piektajam ātrumposmam bija izvēlējies laika apstākļiem (bieži lija lietus) daudz atbilstošākas riepas.

Tādējādi pēc otrās dienas pirmās puses līderis bija Kopeckis, kurš par 24,2 sekundēm apsteidza Bufjēru, par 25,9 – Mīki, bet par 30,2 – Hanninenu (Loikss 5.v. +35,5). Tāpat jāpiemin, ka rallijs tobrīd jau bija beidzies jaunajai un talantīgajai beļģu zvaigznei Tjerī Noivilam, kurš 4. dopā piedzīvoja avāriju, mājiniekam Krestam, kurš avarēja SS5, pazīstamajam ukraiņu braucējam Oleksejam Tamrazovam, kā arī tikai 17 gadus vecajam igauņu pilotam Karam Krūdam, kuri avāriju dēļ izstājās attiecīgi SS3 un SS4. Ķibeles piemeklēja arī šogad Talsu rallijā redzēto norvēģi Andreasu Mikelsenu, kurš vienā no SS3 līkumiem noskrēja no trases, taču ralliju turpināja, un britu pilotu Gaju Vilksu, kurš pēc 12 nedēļu pauzes (avārija Sardīnijā) atgriezās IRC ietvaros. Vilksa vadīto ''Škoda Fabia S2000'' taranēja uz trases izskrējis briedis, taču ekipāža ralliju spēja turpināt, lai gan kopvērtējumā tika zaudēts dārgais laiks, pēc 5. dopa no līdera atpaliekot jau 2,5 minūtes.

Dienas otrajā pusē pilotiem vēlreiz bija jāveic jau no rīta veiktie četri ātrumposmi. Pie uzvarām atsevišķos dopos tika Valušeks, Kopeckis, Hanninens un Loikss. Jāatzīmē, ka pateicoties uzvarai SS9 un veiksmīgi nobrauktajiem iepriekšējiem ātrumposmiem, Loikss pirms pēdējās dienas kopvērtējumā jau no 5. vietas pakāpās uz 2. pozīciju. Tādējādi otro dienu kā līderis pabeidza Kopeckis, attiecīgi par 28,2 un 28,5 sekundēm apsteidzot Loiksu un Bufjēru. Hanninens pirms pēdējās dienas atradās 4. vietā (+35,2), bet pērnā gada IRC čempions Mīke, kurš netrāpīja ar riepu izvēli, kā arī brauca diezgan nedroši, atkrita uz 5. pozīciju (Mikelsens – 8.v., +2:16,5, Vilkss – 9.v., +3:07,2).

Pēdējā diena - dramatiskā galotnē uzvaru izrauj Loikss

Arī svētdien, rallija pēdējā dienā, sportistiem bija jāveic astoņi posmi (126,38 kilometri). Pirmajos četros dopos, kuros pie uzvarām divas reizes tika Valušeks, bet pa reizei Bufjērs un Kopeckis, līderu izvietojumā nekas krasi nemainījās, vienīgi Bufjērs bija atguvis no Loiksa 2. vietu. Pēc SS143 joprojām visiem priekšā bija Kopeckis, tālāk - Bufjērs (+26,0), Loikss (+30,5), Hanninens (+36,1) un Mīke (+1:11,0).

Pēcāk pilotiem, tāpat kā sestdien, bija vēlreiz jāveic jau no rīta veiktie četri ātrumposmi. SS14 daudzus vietējos līdzjutējus sarūgtināja Kopeckis, kurš vienā no trases kreisajiem līkumiem par vēlu bremzēja, kā rezultātā noskrēja no ceļa, taču gan auto, gan piloti apskādēti netika. Ralliju ekipāža vairs turpināt nespēja, tādējādi, esot līderim jau no pirmā dopa, Kopeckim nācās izstāties. Par līderi kļuva Bufjērs, no kura par 3,2 sekundēm atpalika Loikss. Nākamajā dopā Bufjērs izcīnīja uzvaru, palielinot pārsvaru jau līdz 7,2 sekundēm, taču priekšpēdējā dopā francūzi piemeklēja nelaime. Proti, tika salauzta pakaļējā riteņa amortizators, kā rezultātā dopā uzvarētājam Hanninenam zaudēta 17,1 sekunde, bet kopvērtējumā pirmā vieta, no Loiksa atpaliekot jau par 3,8 sekundēm.

Pirms pēdējā ātrumposma Bufjērs spēja ķibeli novērst un noteikti cerēja uz sīvu cīņu par uzvaru, taču francūzi atkal piemeklēja nelaime. Proti, pilotu pievīla ūdens sūknis, kuram bija lemts salūzt piecus kilometrus pēc starta., kā rezultātā Bufjērs iebrauca grāvī. Lai tiktu līdz finišam, uzvarētājam tika zaudētas gandrīz septiņas minūtes, kas rallija noslēgumā francūzi kopvērtējumā atmeta uz 10. vietu. Dopā uzvarēja Valušeks, apsteidzot Loiksu un Hanninenu, tādējādi par rallija uzvarētāju kļūstot Loiksam, otrajam paliekot Hanninenam, bet trešajam - Valušekam, kurš pēdējā ātrumposmā vēl paspēja atgūt 18,4 sekundes un kopvērtējumā apsteigt čempionu Mīki, kura auto pēdējā dopā lūza priekšējais diferenciālis.

Vēl vērts pieminēt, ka Loikss šosezon piedalījies tikai trijos rallijos, bet visos izcīnījis uzvaras. 39 gadus vecais sportists uzvarēja savās mājās Beļģijā (Iprā), iepriekšēja posmā Madeiras salā un vakar Čehijā. Pateicoties uzvarai, Loikss kļuvis par IRC seriāla uzvarām bagātāko pilotu (piecas uzvaras Mīkem, bet pa četrām Lukam Rozeti, Džiandomeniko Baso un Nikolā Vulo). Savukārt ''Škoda'' komanda, kura šosezon jau četras reizes aizņēmusi visu goda pjedestālu (arī šoreiz), trīs posmus pirms sezonas beigām garantējusi uzvaru konstruktoru kausā, kurā triumfē pirmo reizi.

Jāatzīmē, ka otrās dienas beigās izstājās abi ''Proton'' komandas piloti – ziemeļīrs Naels Makšī un īrs Kīts Kronins, kuri šajā rallijā brauca attiecīgi pieredzējušā Krisa Atkinsona un Alistera Makreja vietā. Savukārt vienīgā sieviešu ekipāža IRC seriālā - turcietes Burdžu Četinkaja un Čičeka Guneja – sarežģīto ralliju pabeidza 44. vietā (+32:08,9).

Nākamais posms, kurš tiks aizvadīts Itālijā (Sanremo), norisināsies no 23. līdz 25. septembrim.

Čehijas IRC rallija kopvērtējums

VPilotsMašīnaLaiks
1.Freddy LoixŠkoda Fabia S20002:31:31.0
2.Juho HanninenŠkoda Fabia S2000+25.0
3.Pavel ValoušekŠkoda Fabia S2000+1:20.2
4.Kris MeekePeugeot 207 S2000+1:57.6
5.Andreas MikkelsenFord Fiesta S2000+2:33.9
6.Vaclav PechMitsubishi Lancer Evolution IX+3:07.4
7.Guy WilksŠkoda Fabia S2000+3:41.1
8.Jaromir TarabusFord Fiesta S2000+5:18.0

IRC rallija kopvērtējums pēc deviņiem posmiem

Pilotu ieskaite

VPilotsMašīnaPunkti
1.Juho HANNINENŠkoda Fabia S200062
2.Jan KOPECKYŠkoda Fabia S200047
3.Freddy LOIXŠkoda Fabia S200030
4.Bruno MAGALHAESPeugeot 207 S200030
5.Kris MEEKEPeugeot 207 S200028
6.Guy WILKSŠkoda Fabia S200027
7.Andreas MIKKELSENFord Fiesta S200013
8.Thierry NEUVILLEPeugeot 207 S200011

Konstruktoru kauss

VKomandaPunkti
1.ŠKODA140
2.PEUGEOT87
3.M-SPORT31
4.RALLIART22
5.SUBARU11

Izmantotie resursi:
www.barum.rally.cz
www.ircseries.com

  +6 [+] [-]

, 2010-08-30 20:00, pirms 14 gadiem
Škoda pārliecinoši labākie šajā rallijā un arī sezonā

     [+] [-]

, 2010-08-31 00:16, pirms 14 gadiem
Škoda taču vienīgā rūpnīcas komanda, loģiski ka labākā

Ko Jūs visulaiku tās turcietes piesaucat, tikai tā viena labā rezultāta dēļ pirms vairākiem mēnešiem? Nē nu pilote jau smuka protams, šaubu nav